DESIGN

Δύο υποβαθμισμένα κτίρια στην Πάρο ευνοούν πλέον την ολοήμερη υπαίθρια κατοίκηση

Οι Buerger Katsota architects τα επανασχεδίασαν και τα μετέτρεψαν σε κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που σέβονται την κυκλαδική αρχιτεκτονική, προσαρμόζονται στο τοπίο και ανταποκρίνονται στα ζητούμενα της σύγχρονης παραθεριστικής κατοίκησης.
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

Σε μια υπό προστασία περιοχή της Πάρου, ο επανασχεδιασμός και ανακατασκευή δύο υποβαθμισμένων κτιριακών συγκροτημάτων τύπου rooms-to-let σε δύο κατοικίες υψηλών προδιαγραφών απαιτούσε συνετές αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις και επαναδιαπραγματεύσεις σε διάφορες κλίμακες.

Η μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου  Buerger Katsota architects, όσον αφορά στην ογκοπλασία και διάρθρωση, συνδυάζει αναλογίες και σύνθεση κυβικών όγκων, επανάληψη και τυποποίηση ανοιγμάτων, άνετους υπαίθριους χώρους και περιβαλλοντικά φιλικά υλικά, επιτυγχάνοντας μια πλαστικότητα μορφής αλλά και μια ενότητα αρχιτεκτονική, που σέβεται την κυκλαδική αρχιτεκτονική, προσαρμόζεται στο τοπίο και ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της σύγχρονης παραθεριστικής κατοίκησης.

Το παρελθόν…

και το παρόν ενός κτιριακού συγκροτήματος στην Πάρο.

«Κάθε κτίριο επαναδιατυπώνεται ως σύνθεση κυβικών όγκων πάνω σε μια εκφρασμένη “βάση” – πλατφόρμα- που διαπραγματεύεται την αρμονική προσαρμογή στο τοπίο». Τρία μέτρα πάνω από τη «βάση», μια ξύλινη πέργκολα με τις εν προβόλω δοκούς διαγράφει σκιασμένες, άνετες και προστατευμένες από τους ανέμους περιοχές καθιστικού, ηλιοθεραπείας, ντουζ, τραπεζαρίας και προετοιμασίας φαγητού για ολοήμερη υπαίθρια κατοίκηση.

Οι ιδιωτικοί χώροι, οργανώνονται στο ισόγειο, με προσανατολισμό προς τον Νότο, εκμεταλλευόμενοι τη θέα προς τη θάλασσα και την επίπεδη πρόσβαση στη βάση. «Στο ενδιάμεσο των υπνοδωματίων, δημιουργείται ένας κεντρικός υαλόφρακτος χώρος καθημερινού ως επέκταση του “έξω” αλλά και ως “συνέχεια” της πέργκολας, επιτρέποντας στο τοπίο να συγκροτήσει μια δυναμική, εναλλασσόμενη παρουσία».

Οι χώροι διημέρευσης, το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα όπως επίσης ένας ανεξάρτητος ξενώνας, οργανώνονται στον όροφο εκμεταλλευόμενοι τις πανοραμικές απόψεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από τους άνετους εξώστες. Ανάμεσα στους χώρους διημέρευσης και τον ξενώνα, πάνω από τον υαλόφρακτο χώρο καθημερινού του ισογείου, δημιουργείται ένας προστατευμένος υπαίθριος χώρος καθιστικού με ψησταριά.

Τέλος, στον ακάλυπτο χώρο του αγροτεμαχίου έγιναν ήπιες παρεμβάσεις και κυρίως ενδυνάμωση της υφιστάμενης βλάστησης «με στόχο την ενίσχυση της αίσθησης και ποιότητας του φυσικού κυκλαδικού τοπίου», καταλήγει το αρχιτεκτονικό γραφείο buerger katsota architects για τις δύο εντυπωσιακές και σύγχρονες θερινές κατοικίες που χτίστηκαν με σεβασμό και σε συνέχεια του γύρω κοντινού τους κυκλαδίτικου περιβάλλοντος.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο Buerger Katsota architects θα βρείτε εδώ.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.