DSC_6992

Κάνοντας μια βόλτα στην Πορταριά, είναι αδύνατο να μην το ανακαλύψεις γιατί περπατώντας στον κεντρικό δρόμο θα σε οδηγήσουν εκεί οι μυρωδιές των βοτάνων και των μπαχαρικών. Στο Μύρρο δε θα πας για λίγο γιατί μπαίνοντας εκεί κάνεις κυριολεκτικά ταξίδι στα βότανα και στα μπαχαρικά όλου του κόσμου. Επίσης, έχεις να μάθεις πολλά πράγματα για τις ιδιότητές τους και τη χρήση τους και θέλεις να τα μυρίσεις και να τα δοκιμάσεις όλα ένα ένα. Και δε θα πας μόνο μια φορά, γιατί θα σου μείνει για ώρες μετά αυτή η υπέροχη μυρωδιά.

Η επαφή όλων με τα βότανα ξεκίνησε από τη Μυρτώ, η οποία σπούδασε Βιολογία στη Θεσσαλονίκη, έπειτα πήγε στη Σαλαμάνκα και έκανε μεταπτυχιακό στη Φαρμακευτική Βοτανολογία και μετά κατέληξε στο Galway στην Ιρλανδία όπου εργάστηκε σε μια κλινική βοτανοθεραπείας. Ποτέ δε σκόπευε όμως να το κάνει επάγγελμα ή να ανοίξει κάποιο χώρο, αφού όλο αυτό το διάστημα παρασκεύαζε σαπούνια και θεραπευτικά μείγματα για την ίδια και τους φίλους τους. Η Άλκηστη με τον Άντι, ζούσαν στην Αθήνα και η κύρια απασχόλησή τους ήταν το περιοδικό Extreme Experts του οποίου ήταν εκδότες. Όμως θέλανε μια αλλαγή στη ζωή τους και έτσι σε μια εκδρομή στην Πορταριά, οι 3 τους, είδαν έναν άδειο χώρο με ταμπέλα “Ενοικιάζεται” και επιτόπου αποφάσισαν να φτιάξουν το Μύρρο. Σε ένα μήνα, το Μύρρο είχε ανοίξει και κλείνει πια 2 χρόνια λειτουργίας. Πριν λίγο καιρό η Μυρτώ άνοιξε Μύρρο και στην Κρήτη, στις Αρχάνες, όπου εκεί βρίσκεται πια και το παρασκευαστήριο των καλλυντικών, των σαπουνιών και των θεραπευτικών μειγμάτων.

DSC_7103

Στόχος τους στο Μύρρο είναι οι πρώτες ύλες της ελληνικής γης να προέρχονται από μικρές ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμών και οι βιολογικά πιστοποιημένες πρώτες ύλες να είναι όσο είναι δυνατό εμπορίου fair trade, κάτι που σκοπεύουν να επεκτείνουν περισσότερο. Πιστεύουν ότι δε πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση των βοτάνων αλλά πάντα με καθοδήγηση του βοτανολόγου γιατί το καθένα από αυτά έχει συγκεριμένες ιδιότητες κατάλληλες ανά περίπτωση. Επίσης, προτείνουν και εμπορεύονται προϊόντα με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία και αναζητούν προϊόντα τα οποία μπορούν να αποδώσουν ολοκληρωτικά τις ιδιότητές τους όπως για παράδειγμα η κανέλα Κεϋλάνης, γνωστή και ως “πραγματική κανέλα” που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ξέρουμε ως κανέλα!

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αρωματικού τσαγιού το οποίο έχει επιλεγεί από πολλές περιοχές όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότιος Αφρική και έχει αναμειχθεί με φρούτα, άνθη, βότανα και μπαχαρικά. Τα ελληνικά βότανα συλλέγονται από τους ίδιους στην Ελλάδα και από ένα δίκτυο 15 ατόμων που δημιούργησαν στην Κρήτη που ασχολούνται με τη συλλογή βοτάνων τα καλοκαίρια. Προμηθεύονται επίσης βότανα από πιστοποιημένες καλλιέργειες από το Πήλιο, τη Μακεδονία, την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Με τα βότανα αυτά (που είναι ως επί το πλείστον βιολογικά ή άγρια) παρασκευάζονται τα θεραπευτικά μείγματα βάσει των γνώσεων της Μυρτώς στην κλινική βοτανοθεραπεία. Αν κάποιος επιθυμεί να κάνει μια ολοκληρωμένη θεραπεία χρειάζεται να ακολουθεί τακτική χρήση των βοτάνων (συνήθως 3 φορές την ημέρα) και βέβαια είναι απαραίτητο να διατηρεί τα βότανα σε σκουρόχρωμα γυάλινα βάζα, μακριά από το ηλιακό φως. Υπάρχουν μείγματα που μπορούν να θεραπεύσουν ή να βοηθήσουν σε αλλεργίες, άσθμα, ιγμορίτιδα, αϋπνία, μυϊκούς πόνους και πολλά άλλα.

DSC_7052

Αν κάποιος θέλει εξατομικευμένο μείγμα ή θεραπεία, μπορεί να δώσει το ιστορικό του και να παρασκευαστεί ειδικά για αυτόν το κατάλληλο μείγμα. Επίσης, τόσο στην Πορταριά όσο και στις Αρχάνες, μπορεί κανείς να συμβουλευτεί δωρεάν και να λάβει προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματός του μέσω βοτανοθεραπείας και διατροφής χωρίς να χρειαστεί να αγοράσει προϊόντα. Εξάλλου, το Μύρρο διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα με αποστολή των προϊόντων σε όλη την Ελλάδα.

Τα αιθέρια έλαια στο Μύρρο είναι βιολογικής πιστοποίησης, χωρίς τη χρήση χημικών διαλυτών και τα πιο πολλά εμπορίου fair trade και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μασάζ, για εισπνοές , στο μπάνιο ή για αρωματισμό του χώρου σε ειδικούς αρωματοποιητές  και έχουν βέβαια  και θεραπευτική χρήση, γνωστή ως αρωματοθεραπεία. Tα καλλυντικά που παρασκευάζονται είναι φυτικά, με μοναδικό ζωϊκής προέλευσης προϊόν το μελισσοκέρι, που όμως προέρχεται από μικρούς παραγωγούς που ακολουθούν απόλυτα φυσικές μεθόδους μελισσοκομίας. Τα  ίδιο ισχύει και για τα σαπούνια, που είναι φτιαγμένα από αγνά βιολογικά υλικά  όπως ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βούτυρο καριτέ, αμυγδαλέλαιο, λάδι αβοκάντο, φοινικέλαιο, αιθέρια έλαια, βότανα και μπαχαρικά.

Myrro Tea and Herb Company Πορταριά Πηλίου, 24280-99094,
www.myrro.gr

DSC_6991
DSC_7056
DSC_7154
DSC_7147
DSC_7116
DSC_7065
DSC_7160
DSC_7106