Η ενασχόληση της Ναταλίας Ντέφα με τη δημιουργία κοσμημάτων ξεκίνησε πριν 4 μήνες. Χρησιμοποιώντας πολυμερή πηλό, εμπνέεται από τη σύγχρονη τέχνη και από τη φύση. Λατρεύει τις γήινες αποχρώσεις και τις ασυνήθιστες και γεωμετρικές φόρμες που αποτυπώνονται στο ιδιαίτερο φετίχ της, τα σκουλαρίκια.  Αφορμή για να ξεκινήσει τον πειραματισμό στάθηκε ένα δυσάρεστο γεγονός, η απώλεια ενός πολύ κοντινού της ανθρώπου. “Ή τέχνη πάντα σε βοηθάει σε δύσκολες καταστάσεις. Ήταν λοιπόν ψυχοθεραπεία για μένα! Το ενδιαφέρον μού κίνησε ένα βιντεάκι στο youtube σχετικά με τον πολυμερή πηλό. Άρχισα δειλά δειλά να φτιάχνω τις πρώτες φόρμες μέχρι που έφτασα στο σημείο, με κύριο οδηγό μου τη φαντασία, να δημιουργώ κοσμήματα εμπνευσμένα από τη σύγχρονη και αφηρημένη τέχνη. Πάντα “έπιαναν”τα χέρια μου και με βοήθησε σίγουρα και το εργαστήρι ζωγραφικής “Πράματα και Θάματα” που έχω εδώ και 7 χρόνια και τα μαθήματα ζωγραφικής που έκανα και συνεχίζω να κάνω!”.

Τα κοσμήματα της έχουν ένα μοναδικό στιλ  που αποπνέει ρομαντισμό, καλαισθησία και εκλεπτισμό. Η ίδια τα αποκαλεί “τέχνη που φοριέται” και της αρέσει να δίνει κάθε φορά διαφορετικά ονόματα, ορμώμενη από τα χρώματα, τα σχήματα και τα συναισθήματα που της βγάζουν! Θέλει οι δημιουργίες της να απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες αφού μπορούν να φορεθούν από όλες τις ηλικίες και σε κάθε περίσταση.

Τη ρωτάω τι τραγούδι και τι πίνακας θα ήταν τα κοσμήματά της. “Αν ήταν τραγούδι; Μάλλον όχι τραγούδι…αλλά σίγουρα μια μελωδία του Σταύρου Λάντσια! Mου κρατάει συντροφιά τις ώρες που δημιουργώ – του “χρωστάω” πολλά! Πίνακας, ένας του Pollock. Η πιτσιλιά εξάλλου υπάρχει σε όλα μου σχεδόν τα σχέδια!” 

“Χρησιμοποιώ πολυμερή πηλό. Το δύσκολο κομμάτι, το άνοιγμα του πηλού, το κάνει για μένα ο άντρας μου γιατί χρειάζεται αρκετή μυϊκή δύναμη οπότε  η βοήθειά του είναι σημαντική! Στη συνέχεια επιλέγω και κάνω συνδυασμούς χρωμάτων, βγάζω  τα σχέδια με καλούπια με απόλυτη συμμετρία και ακρίβεια και έπειτα τα ψήνω. Το σημαντικότερο στην όλη διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο, στο δέσιμο, στο να ταιριάξεις σχήματα και χρώματα και να βγάλεις ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώ και κάποια μέταλλα για να δώσω ένα πιο κομψό και προσεγμένο ύφος”. 

Yπάρχει η δυνατότητα custom παραγγελίας και συνεργάζεται ήδη με καταστήματα για exclusive σειρές. “Είμαι πολύ χαρούμενη που τα κοσμήματά μου έχουν κάνει κιόλας υπερατλαντικό ταξίδι από custom παραγγελία και έφτασαν τόσο μακριά! Έχω πάρει μέρος ήδη σε δύο εκθέσεις στην Αθήνα στο Meet Market. Στη Λάρισα είναι η πρώτη φορά που θα δείξω τις δημιουργίες μου. Από την Τετάρτη 19/12 μέχρι και το Σάββατο 22/12 θα βρίσκομαι στο Κaveh Κanes  με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος από κοντά εμένα και τις δημιουργίες μου. Στην έκθεση θα υπάρχουν κομμάτια κυρίως από την χειμερινή και χριστουγεννιάτικη κολεξιόν αλλά θα δέχομαι και παραγγελίες. Η τέχνη είναι γύρω μας, μέσα μας, επάνω μας!”.

Natalia Ntefa Art & Jewellery

Έκθεση Χειροποίητου Κοσμήματος

Kaveh Kanes, Ασκληπιού 38, Λάρισα

ωράριο έκθεσης 11.00-22.00