VINTAGESHOP_026_RESIZE

Ονομάζομαι Joe Pe, είμαι βιομηχανικός σχεδιαστής, με εξειδίκευση στην ιστορία του ντιζάιν και την συντήρηση αντικειμένων εποχής. Μεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα περιβάλλον τέχνης, πολυπολιτισμικό και δεκτικό στις ανησυχίες και αναζητήσεις μου. Η ενασχόλησή μου με το γκραφίτι και την streetart από τα νεανικά μου χρόνια άρχισε να φανερώνει την συνέχεια.

Είμαι τρίτης γενιάς συλλέκτης, τέτοιο είναι το περιβάλλον που μεγάλωσα. Οι μικρασιάτες παππούδες μου το 1958 είχαν ένα από τα πρώτα καταστήματα ηλεκτρικών και οικιακών ειδών στο Αιγάλεω, με έμφαση στα αντικείμενα δεύτερης ευκαιρίας. Στην ουσία ήταν συλλέκτες και έκαναν επανάχρηση εν αγνοία τους. Με το πέρασμα των χρόνων, έγινε μια από τις αγαπημένες συνήθειες της οικογενείας μου και κάπως έτσι ξεκίνησε η αγάπη για κάθε τι παλιό. Ωστόσο, ποτέ δεν είδαν το μαγαζί τους σαν παλαιοπωλείο, αφού τα αντικείμενα συντηρούνταν με σκοπό την χρήση. Πολύ αργότερα η έννοια vintage τους επιβεβαίωσε.

VINTAGESHOP_007_RESIZE

Επιλέγω αντικείμενα από περασμένες δεκαετίες, γιατί θεωρώ πως όλα είχαν κάποιο λόγο ύπαρξης. Τα περισσότερα παρήχθησαν σε εποχές προ μεγάλου καταναλωτισμού και η επαφή τους με τον χρήστη είχε διάρκεια. Τότε, ό,τι χαλούσε οι άνθρωποι το έφτιαχναν – όπως, κατ’ επέκτασιν, έκαναν και με τις ανθρώπινες σχέσεις. Τα αντικείμενα δεν είχαν ημερομηνία λήξης. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ποιότητά τους. Η καθημερινότητά μας συνοδεύεται σε μεγάλο βαθμό από τα χρηστικά αντικείμενα.

Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και αντικείμενα. Ταξίδια στην Ευρώπη και κυρίως στο Ανατολικό Βερολίνο γίνονται αφορμή για συλλογή στιγμών που εμπεριέχουν θησαυρούς. Ένα από αυτά που δεν θα ξεχάσω ήταν ένα ταξίδι από Βερολίνο προς Βαϋμάρη, για αναζήτηση υλικού. Ξόδεψα και τα τελευταία μου χρήματα σε κάποια αντικείμενα του κινήματος Bauhaus και κατάφερα να τα διατηρήσω ασφαλή σε ένα σπίτι φίλων εκεί, αλλά εξαιτίας αυτού, η επιστροφή μου στην Αθήνα ήταν μια περιπέτεια.

VINTAGESHOP_014_RESIZE

Η συλλογή του Retrosexual Culture περιλαμβάνει αντικείμενα από τους τρεις τελευταίους αιώνες. Αντικείμενα που σχεδιάζονται από ανθρώπους για ανθρώπους. Από ένα ξυραφάκι μέχρι ένα αυτοκίνητο. Η συλλογή είναι πολύ μεγάλη και “ζωντανή”, τα αντικείμενα ανανεώνονται συνεχώς και η κουλτούρα επικοινωνείται.

Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά, το καθένα είναι πολύτιμο για διαφορετικό λόγο. Κάποια είναι πολύτιμα λόγω σπανιότητας, κάποια συνδέονται με κοσμοϊστορικά γεγονότα και κάποια έχουν πιο προσωπική αξία και σώζονται για να εμπνέουν τον ρομαντισμό.

Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι η έρευνα, στην οποία με διευκολύνει η ιδιότητά μου. Μελετώ την ιστορία των αντικειμένων, συλλέγω πληροφορίες για αυτά από βιβλιογραφία του ντιζάιν και ηλεκτρονικά μουσεία και τα καταγράφω σε ένα αρχείο που συνοδεύει το προϊόν. Μετά την έρευνα ακολουθεί η συντήρηση, αυστηρά μέσα στα πλαίσια της αυθεντικότητας των αντικειμένων.

Ήθελα αυτό που βιώνω εγώ να το μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο. Τίποτα δεν είναι παντοτινό, αυτό που εισπράττεις είναι η αλληλεπίδραση.

VINTAGESHOP_031_RESIZE

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλά αντικείμενα που δεν καταφέρνω να αποχωριστώ. Ωστόσο, ακόμα και αυτά που αποχωρίζομαι, κατά την διάρκεια της μελέτης και της ανακατασκευής, τα ζω και το καθένα από αυτά είναι μια ξεχωριστή σπουδή για εμένα.

Σκοπός μου είναι τα αντικείμενα να φτάνουν στο σημείο που βρίσκονταν στην βιτρίνα τότε. Συντηρούνται στα πλαίσια της γνησιότητας και προσαρμόζονται να λειτουργούν κανονικά στο σήμερα. Ο μόνος τρόπος να βιώσεις πραγματικά ένα αντικείμενο είναι να βιώσεις και την λειτουργία του. Δεν είναι πολύ εύκολο, γιατί παράλληλα με τα αντικείμενα, αναζητούμε και εξαρτήματα για αυτά, πολλές φορές ακόμα πιο σπάνια. Μια βάση για την γνώση είναι οι σπουδές μου και η γνώση μου προσπαθώ να εξελίσσεται συνεχώς. Η συνεργασία μου με μηχανικούς μεγαλύτερης ηλικίας με έχει βοηθήσει πολύ.

VINTAGESHOP_003_RESIZE

Το Retrosexual Vintage Shop είναι μία συλλογή vintage αντικειμένων από όλο τον κόσμο. Μπορεί κανείς να βρει αυθεντικά ντιζάιν αντικείμενα από τη δεκαετία του ’20 έως και τη δεκαετία του ’90 σε άψογη λειτουργική κατάσταση. Τα διαθέτουμε προς πώληση, αλλά και προς ενοικίαση, καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί για να «ντύσουν» αισθητικά γυρίσματα, vintage φωτογραφήσεις κ.ά. Τη συντήρηση των αντικειμένων την επιμελούμαι με τη βοήθεια μίας ομάδας ερευνητών και τεχνιτών που απαρτίζει το Retrosexual Vintage Shop. Η ομάδα ασχολείται επίσης με την αρχιτεκτονική μελέτη χώρων, τον σχεδιασμό αντικειμένων και τη διοργάνωση event. Σκοπός μας είναι να επικοινωνήθει ολόκληρη η vintage κουλτούρα και αισθητική περασμένων εποχών, γι΄αυτό και επιδιώκουμε το κάθε αντικείμενο να συνοδεύεται από μία ολοκληρωμένη μελέτη της ιστορίας του, να συντηρείται αυστηρά μέσα στα πλαίσια της αυθεντικότητάς του και να διατηρούνται χαμηλές οι τιμές των προϊόντων. Tο Retrosexual δεν είναι απλά ένα μαγαζί, είναι ολόκληρη κοσμοθεωρία. Θεωρούμε τους εαυτούς μας μια ομάδα μελέτης και επαναφοράς του ρομαντισμού. Στόχος, να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες του παρελθόντος, να αφήσουμε ένα υπερκαταναλωτικό και απρόσωπο παρόν. Επιστρέφοντας στο παρελθόν εμπνεόμαστε το μέλλον.

Τι μπορεί να βρει κανείς σε μας; Οτιδήποτε έχει σχεδιαστεί από την δεκαετία του ’20 έως την δεκαετία του ’80, σε άψογη λειτουργική κατάσταση, σαν να γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και να αντικρύζουμε μια βιτρίνα από το παρελθόν. Χρηστικά αντικείμενα, ρούχα και πολλές αιτίες για σκέψη και επαναπροσδιορισμό. Ενδεικτικά, ένα τηλέφωνο από τα 60’s σε άψογη λειτουργική και εμφανισιακή κατάσταση ξεκινά από 20 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 80. Προσπαθούμε να έχουμε όσο πιο χαμηλές τιμές γίνεται και στην ουσία αυτό που κοστολογούμε είναι ο χρόνος συντήρησης και τα εξαρτήματα που χρειάστηκαν ώστε το προϊόν να είναι σαν καινούργιο.

VINTAGESHOP_004_RESIZE

Παράλληλα με το showroom, στον πολυχώρο του Retrosexual, λειτουργεί το αρχιτεκτονικό – δημιουργικό μας γραφείο, το οποίο εξειδικεύεται και αναλαμβάνει χώρους με retro αναφορές. Τα αντικείμενά μας “ντύνουν” αρκετά από τα μπαρ της Αθήνας και όχι μόνο . Επίσης, σχεδιάζουμε αντικείμενα για κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες που επιλέγουν το ύφος μας και διοργανώνουμε event με τις περισσότερες retro κοινότητες διάφορων πόλεων. Κάποια από αυτά θα λάβουν χώρα στην “gallery” του πολυχώρου μας, η οποία φιλοξενεί workshop, προβολές, αφιερώματα και εκθέσεις.

Το να είσαι συλλέκτης σε καμία περίπτωση δεν είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Αντίθετα, είναι επιστροφή με σκοπό την έμπνευση για το μέλλον. Επίσης, η επανάχρηση είναι η μεγαλύτερη μορφή ανακύκλωσης, γεγονός το οποίο την καθιστά άκρως επίκαιρη και αναγκαία.

Retrosexual Vintage Shop, Αγίας Ειρήνης 3,  6936997123

VINTAGESHOP_029_RESIZE
VINTAGESHOP_028_RESIZE
VINTAGESHOP_033_RESIZE
VINTAGESHOP_032_RESIZE
VINTAGESHOP_030_RESIZE
VINTAGESHOP_006_RESIZE
VINTAGESHOP_005_RESIZE
VINTAGESHOP_002_RESIZE
VINTAGESHOP_001_RESIZE
VINTAGESHOP_009_RESIZE
VINTAGESHOP_008_RESIZE
VINTAGESHOP_018_RESIZE
VINTAGESHOP_017_RESIZE
VINTAGESHOP_016_RESIZE
VINTAGESHOP_015_RESIZE
VINTAGESHOP_014_RESIZE
VINTAGESHOP_013_RESIZE
VINTAGESHOP_012_RESIZE
VINTAGESHOP_011_RESIZE
VINTAGESHOP_022_RESIZE
VINTAGESHOP_023_RESIZE