ek5

Ένα μπαρ περιτριγυρισμένο αποκλειστικά από τζάμι, τραβάει από μακριά την προσοχή. Η επιλογή αυτή είναι ακριβώς αυτό που φαντάστηκε ο ιδιοκτήτης του «ένα μαγαζί ανοιχτό στον κόσμο, με καθαρές απόψεις». Έτσι δήλωσε, στην κουβέντα μας μαζί του, ιδιοκτήτης του μπαρ Not Now John στα Εξάρχεια.

Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Παπαδόπουλος.

Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Παπαδόπουλος.

Ο Γιάννης είχε την ιδέα για ένα τέτοιο μπαρ εδώ και 7-8 χρόνια. Όταν τελικά το έφτιαξε, καμία επιλογή δεν ήταν τυχαία. Στην οδό Ιπποκράτους και Βαλτετσίου γωνία, το μπαρ βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο Εξαρχείων- Κολωνακίου -ο Γιάννης δεν ήθελε να ανήκει ούτε στη μία περιοχή, ούτε στην άλλη. Το μαγαζί, που πριν πουλούσε ήδη μοντελισμού, γκρεμίστηκε ολόκληρο και ξαναφτιάχτηκε με τα υλικά που είχε μέσα – τα σκαλοπάτια έγιναν πάγκοι, οι σωλήνες του καλοριφέρ έγιναν πατήματα κάτω από τη μπάρα.

ek7
ek3
ek6

Το μπαρ πήρε το όνομά του από το ομώνυμο τραγούδι των Pink Floyd. «Είμαι pinkfloydομανής», δηλώνει ο Γιάννης. «Ο στίχος λέει “Πού είναι το μπαρ, Τζον; Είναι και η σύνδεση με το όνομά μου… Συνήθως μάλιστα φοράω και μπλούζες με στίχους τους γραμμένους πάνω -τώρα έτυχε και δεν φοράω…» Και η αγάπη του μαγαζιού στη μουσική, είναι εμφανής από την αρχή. Στη μια πλευρά του μπαρ είναι φτιαγμένη μια μικρή εξέδρα. Πάνω είναι ένα σαξόφωνο, μία ηλεκτρική και μία ακουστική κιθάρα. “Όπως βλέπεις, το μαγαζί είναι φτιαγμένο για να φιλοξενεί live. Τα όργανα είναι δικά μου, τα έχω φέρει από το σπίτι μου, λέει ο Γιάννης. «Θέλω να γίνονται συχνά live εδώ πέρα, ακουστικά. Ξεκίνησα με rock μουσική, στο πρώτο μας live, όμως θέλω να φέρω και jazz σχήματα. Άλλωστε, προσπαθούμε ως τώρα να διατηρούμε θεματικά βράδια. Δεύτερα jazz, Τετάρτη blues, και πάει λέγοντας…». Στον τοίχο, το πρώτο πράγμα που βλέπεις μπαίνοντας είναι μια αφίσα του John Lurie, που στέκεται απέναντι από την είσοδο. 

ek11

Μπροστά στην εξέδρα για τα live, είναι τοποθετημένα μερικά βιβλία. Ο Καπιταλισμός- Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας του Βασίλη Ραφαηλίδη είναι το πρώτο που τραβάει το μάτι μου και ξεκινάω να το ξεφυλλίζω. «Τα βιβλία αυτά γίνονται διαρκώς αιτία συζήτησης με τους πελάτες. Τα έφερα περισσότερο τυχαία. Είχα ένα δυο δικά μου, που τα κράταγα εδώ για τις ώρες που είμαι μόνος μου, και ο κόσμος τα έπαιρνε στα χέρια του, τα ξεφύλλιζε. Και έτσι ξεκινούσαμε να συζητάμε γι’ αυτά -κυρίως για τις σημειώσεις που κάνω μέσα. Έτσι έφερα κι άλλα, όλα δικά μου, όλα με τις σημειώσεις μου. Δεν τα δανείζεται ο κόσμος, απλά τα παίρνει όσο είναι εδώ και τα διαβάζει”. Τα περισσότερα βιβλία είναι πολιτικής, κάποια ψυχολογίας. “Όταν φέρω περισσότερα ψυχολογίας, τότε θα έχει ολοκληρωθεί η εικόνα που θα αντιπροσωπεύει τη βιβλιοθήκη μου».

ek1

Το μπαρ είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2-3 το βράδυ. Μπορεί κανείς να πιει καφέ, ποτό, μία παγωμένη βαρελίσια Beck’s και μέσα στην ημέρα να φάει από μια μικρή ποικιλία κρύων πιάτων. «Η ιδέα του μαγαζιού ήταν αυτή ακριβώς -να γίνει ένα στέκι ανθρώπων, για όλες τις ώρες, που έρχονται γιατί τους αρέσουν αυτά που συζητάμε. Ειδικότης μας η ψυχανάλυση», λέει γελώντας. «Είναι ένα μικρό μπαρ, δεν ήθελα κάτι διαφορετικό. Θα το θεωρήσω επιτυχία αν έρχονται εδώ 3-4 παρέες -δεν χωράνε περισσότερες- που θα γνωρίζονται μεταξύ τους και θα γίνεται έτσι μια μεγάλη συζήτηση». Δίπλα από την αφίσα του John Lurie, αυτό που τραβάει την προσοχή, είναι τέσσερα κάδρα με τέσσερα καρέ από την ταινία Μοιραίο πάθος του Louis Malle. «Νόμιζα πως μπορούσες να ελέγχεις τη ζωή. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Εκείνο που συγκροτεί το εγώ μας είναι ασύλληπτο. Παραδινόμαστε στον έρωτα γιατί μας δίνει μια αίσθηση του αγνώστου.» Οι φράσεις των καρέ είναι ακόμα λίγη τροφή για σκέψη. «Πολύ συχνά, τα βράδια, βάζω να παίζει ο προτζέκτορας κάποια ταινία, χωρίς ήχο και χωρίς υπότιτλους, απλώς εικόνες, όσο παίζει κανονικά μουσική. Το Αποκάλυψη τώρα, το Minority Report ή τη Magnolia… αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες μου!», εξηγεί ο Γιάννης. «Δεν είμαι ειδικός. Δεν έχω σπουδάσει μάρκετινγκ, να ξέρω τι θα προσελκύσει τον κόσμο. Διαισθητικά προχωράω. Οι φωτογραφίες, οι αφίσες, οι ταινίες μου δεν είναι τυχαίες…»

ek8
ek4

Όλα μαζί, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που δεν βρίσκεται κάθε μέρα στα αθηναϊκά μπαρ. Το Not Now John λειτουργεί πρακτικά από αρχές Σεπτεμβρίου και έχει ήδη καταφέρει να χτίσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αν έχεις όρεξη για μια συζήτηση για όλα και για τίποτα, υπό τους ήχους του Life on Mars του David Bowie, αξίζει να πας μια βόλτα. Δεν θα χάσεις. 

Not Now John, Ιπποκράτους 59 και Βαλτετσίου

Δευτέρα – Σάββατο, 8:00πμ έως 3:00πμ