Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Το μοναδικό μαγαζί που φτιάχνει υδρόγειους σφαίρες στην Ελλάδα

Βρίσκεται στου Ψυρρή και κυριολεκτικά στο εσωτερικό του θα συναντήσεις ολόκληρο τον κόσμο.
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα
u1

Περπατώντας την οδό Σαρρή θα βρεθείτε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό μαγαζί που η βιτρίνα του είναι γεμάτη υδρόγειες σφαίρες. Μικρές, μεγάλες, καινούριες και παλιές κίτρινες και μπλε.

Στο τζάμι γράφει βιοτεχνία υδρόγειων σφαιρών και ειδών γραφείου.

Από την γραμματοσειρά καταλαβαίνει κανείς ότι το μαγαζί πρέπει να βρίσκεται εκεί πολλά χρόνια αλλά σίγουρα δεν μπορεί κανείς να καταλάβει την μεγάλη ιστορία του, που δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν αλλά και στο παρών.

Η οικογένεια Κοϊμτζή  με αρχηγό τον παππού Μιχάλη Κοϊμτζή ξεκίνησε το 1951 να κατασκευάζει υδρόγειες σφαίρες στην Ελλάδα.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να καλύψει ένα κενό της τότε αγοράς και να έχει ουσιαστικά το εγχώριο μονοπώλιο της παραγωγής σφαιρών. 

u5
u3
u2

Σήμερα ο συνονόματος εγγονός του έχει αναλάβει την εταιρία με περισσότερους από 1500 πελάτες σε όλη την Ελλάδα και μου διηγήθηκε την ιστορία της οικογένειας όπως την έχει ζήσει αλλά και από τις περιγραφές του παππού του. « Το πρώτο μαγαζί ήταν στην Πλάκα. 

Η βιοτεχνία τότε απασχολούσε πολλά άτομα γιατί η διαδικασία κατασκευής ήταν όλη στο χέρι.  Κάποιος γραφίστας ας πούμε της εποχής, έφτιαχνε τον χάρτη ανάλογα με το μέγεθος της σφαίρας και έπειτα έπαιρναν τις δώδεκα ατράκτους και τις κολλούσαν πάνω στην αλουμινένια τότε σφαίρα.

Στο τέλος περνούσαν το βερνίκι από πάνω με το χέρι. Ήταν μια δουλειά που ήθελε πολύ μεράκι και τεχνική. Ξέρω πως οι περισσότεροι άνθρωποι που δούλεψαν κοντά στον παππού μου συνταξιοδοτήθηκαν από την εταιρία.

Έτσι από τις ιστορίες που έχω ακούσει τους φαντάζομαι σαν μια μεγάλη οικογένεια.  Αυτά κράτησαν μέχρι το 1988 γιατί από τότε και μετά άρχισε η βιομηχανική παραγωγή οπότε αντικαταστάθηκε το χειροποίητο κομμάτι από το βιομηχανικό.

Εμείς εδώ έχουμε κρατήσει όσο μπορούμε ζωντανό το εργαστηριακό κομμάτι. Το ψηφιακό μέρος της δουλειάς γίνεται εδώ όπως επίσης και οι συναρμολογήσεις , οι διορθώσεις  και πολλά άλλα». 

u4
u6

Μπαίνοντας στο εργαστήριο βλέπεις παντού χάρτες μεγεθυντικούς φακούς και μοιρογνωμόνια. Ο Μιχάλης μου εξηγεί πως εκτός από τις σφαίρες κάνουν και παραγωγή σε χάρτες και σε είδη γραφείου.  

u8
u12
u11

«Στο συγκεκριμένο μαγαζί στεγάζεται η επιχείρηση από το 1973 και μέχρι σήμερα είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα που κάνουμε παραγωγή. Σίγουρα οι εισαγωγές από την Κίνα μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα αλλά τελικά νομίζω πως ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η υδρόγειος δεν είναι απλά μια πλαστική μπάλα ή ένα φωτιστικό δαπέδου. Είναι ένα εκπαιδευτικό είδος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».  

Για τον Μιχάλη η υδρόγειος σφαίρα έχει σίγουρα και συναισθηματική αξία όπως και για πολλούς ανθρώπους. « Είναι κάτι που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Είναι τα μέρη που έχουμε πάει και όσα ακόμα θέλουμε να δούμε». Γυρίζοντας στο σπίτι κοίταξα κάτω από την υδρόγειο σφαίρα μου όπως με είχε προτρέψει να κάνω ο Μιχάλης. Έγραφε: COSMIC ΙΩΑΝΝΙΣ ΚΟΙΜΤΖΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΣΑΡΡΗ 12 ΑΘΗΝΑ.  

u14
u13
u9

http://www.koimtziscosmic.gr/xartes.htm
COSMIC
Σαρρή 12, Ψυρρή
2103216596

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.