Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΠΟΛΗ

Ένα φυτώριο κάκτων δημιουργεί κλίμα Μεξικού στο Καπανδρίτι

Σπάνιες ποικιλίες κάκτων και παχύφυτων, φυτά που νομίζεις ότι βγήκαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας και χαμηλές τιμές σας περιμένουν στο φυτώριο «Πουλημένος» στο Καπανδρίτι.
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα

Το 1945 ο Νεοπτόλεμος Πουλημένος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τους κάκτους και τα παχύφυτα. Την αγάπη του αυτή την πέρασε στον γιο του Αριστείδη Πουλημένο που το 1982 δημιούργησε στο Καπανδρίτι το φυτώριο του. Πλέον, η επιχείρηση έχει περάσει στα τρία του παιδιά τον Αχιλλέα, την Κωνσταντίνα και την Κατερίνα που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση.

Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του φυτωρίου είναι εκείνο που δεσπόζουν οι κάκτοι που φύτεψε το 1982 ο Αριστείδης Πουλημένος, και που παραπέμπει σε μεξικάνικο τοπίο. Άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό κάκτων έχει καταγωγή κυρίως από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Υπάρχουν όμως κάκτοι και παχύφυτα που παραπέμπουν σε εξωγήινα όντα ή βράχια ενώ άλλα θυμίζουν φυτά του βυθού.

Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του φυτωρίου είναι εκείνο που δεσπόζουν οι κάκτοι που φύτεψε το 1982 ο Αριστείδης Πουλημένος, και που παραπέμπει σε μεξικάνικο τοπίο.

Αυτή η ιδιαίτερη, άγρια ομορφιά τους είναι που προσελκύει αγοραστές αλλά και συλλέκτες, όπως εξηγεί ο Αχιλλέας Πουλημένος. Οι συλλέκτες ασχολούνται είτε με μια συγκεκριμένη ποικιλία είτε με σπάνιους κάκτους, και προσελκύονται από μια ιδιαίτερη μορφολογία στα χαρακτηριστικά του φυτού.

Οι κάκτοι βγάζουν εντυπωσιακά λουλούδια που όμως έχουν πολύ σύντομη ζωή.

Μοιάζει με αστερία και από εκεί έχει πάρει την ονομασία του.

Οι κάκτοι είναι πολύ ανθεκτικοί αλλά έχουν κι αυτοί τις απαιτήσεις τους. Η πιο σημαντική είναι το χώμα να στεγνώνει το πολύ σε 2-3 μέρες δηλαδή να μη συγκρατεί νερό. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να προμηθευόμαστε χώμα κατάλληλο για κάκτους και να ποτίζουμε περίπου ανά 15-20 ημέρες. Το χειμώνα, εάν το φυτό βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο τότε του επαρκεί η υγρασία του περιβάλλοντος και δεν χρειάζονται πότισμα.  Τα παχύφυτα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα από τους κάκτους∙ το γεγονός ότι δεν έχουν αγκάθια τα καθιστά ακίνδυνα για μικρά παιδιά και κατοικίδια.

Υπάρχουν συλλέκτες που ασχολούνται με συγκεκριμένες ποικιλίες.

Η άγρια και ιδιαίτερη ομορφιά των κάκτων έχει τους δικούς της λάτρεις.

Οι κάκτοι βγάζουν εντυπωσιακά λουλούδια που όμως έχουν πολύ σύντομη ζωή. Επίσης με τους κάκτους πρέπει να είστε υπομονετικοί. Υπάρχουν ποικιλίες που ανθίζουν ενώ έχουν μόλις 5 εκατοστά διάμετρο, υπάρχουν και ποικιλίες που βγάζουν το πρώτο τους λουλούδι στα 10 χρόνια ζωής.

Οι κάκτοι είναι πολύ ανθεκτικοί αρκεί να μην το παρακάνουμε με το πότισμα.

Το καλό με το φυτώριο είναι ότι επειδή ασχολείται κυρίως με χονδρεμπόριο οι τιμές που θα βρείτε είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που συναντάται κυρίως. Επίσης, η πολύ μεγάλη ποικιλία αφήνει τη δυνατότητα να καταλήξετε στο φυτό που σας ταιριάζει περισσότερο, ακόμη κι αν ζαλιστείτε μέχρι να καταλήξετε.

Φυτώριο «Πουλημένος», Συράκου 14, Καπανδρίτι, τηλέφωνο: Τήλ: 22950 52200-103
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.