entechno2009-popaganda

Mr Statik, dj

Μία πενταετία ένTechno.  Απόδημος ελληνισμός εν δράσει με τον εγχώριο. Αποφασιστικότητα και ρομαντική (υπέρ)αισιοδοξία. Εναγκαλισμός της εγχώριας λίγο πιο ανήσυχης σκηνής και ακόμη μεγαλύτερος εναγκαλισμός αυτής από το αθηναϊκό (αλλά όχι μόνο) κοινό. Πάντρεμα της με εξίσου ανήσυχα πνεύματα από όλο τον κόσμο, μια παρέλαση ελαφράς εκκεντρικότητας που έλειπε. Μια αξιοζήλευτη τριήρης ντόπιου ταλέντου που έκτοτε προχωρά μόνο μπροστά παρ’ όλες τις Συμπληγάδες. Παλιοί και νέοι φίλοι και υγιείς «ανταγωνιστές», χώρια αλλά και παρέα βρίσκουν πλέον μια μαζικότερη διέξοδο έκφρασης. Επαναπατρισμοί και ανακατατάξεις, μετακόμιση και αναδιοργάνωση. Η αισιοδοξία παραμένει, ούσα πλέον ρεαλιστικά ρομαντική. Ή ρομαντικά ρεαλιστική; Μουσική αλλά και οπτική φρεσκάδα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά viral videos ακόμη προκαλεί γέλια, μαραθώνια σετ, ξημερώματα, μεσημέρια (!), ιδρώτας, παραζάλη, φυσικά και χημικά χαμόγελα, hangovers που φοράς σαν παράσημο. Κάθε μέσα Σεπτέμβρη βαφτίζεται η εκάστοτε σεζόν, γίνεται το ποδαρικό των προσδοκιών για το τι μπορεί να ακολουθήσει και πως μπορεί να εδραιωθεί, χρόνο με χρόνο η κληρονομιά γίνεται όλο και πιο σαφής, αλλά και πιο απαιτητική. Δεν είναι κακό αυτό, οι απαιτήσεις γεννούν ευθύνες, και η υπευθυνότητα αποτελέσματα. Είκοσι Σεπτέμβρη. Το ένTechno επιστρέφει, με την ορμή ενός θεσμού και τον ενθουσιασμό της ώριμης πλέον αισιοδοξίας.

entechno2010-1-popaganda

Chevy, dj 

To καλοκαίρι του 2009, σε μια από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής μου, έμαθα πως τον Σεπτέμβριο, θα γινόταν ένα φιλόδοξο φεστιβάλ ηλεκτρονικής, χορευτικής μουσικής στην Αθήνα. Με πήρε τηλέφωνο η φίλη μου και δημοσιογράφος Σοφία Ιγνατίδου για να με ρωτήσει αν με ενδιέφερε να βοηθήσω στην διοργάνωση. Συναντήθηκα τότε με τον Πάνο Πιλαφά, έναν από τους δύο διοργανωτές, στο χώρο που χρησιμοποιούσαν για γραφείο εκείνες τις μέρες και το συμφωνήσαμε. Το αστείο ήταν πως τελικά γνώριζα τον Πάνο από αρκετά παλιότερα. Εκείνες τις μέρες, συναντηθήκαμε επίσης, μαζί με τον φίλο και συνεργάτη μου Στάθη Καλαντζή (Mr. Statik), με τον έτερο διοργανωτή, Νεκτάριο Ιωαννίδη για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο του να παίξουμε στο φεστιβάλ αλλά και να ανταλλάξουμε γνώμες και σκέψεις για το event. Όπως και έγινε. Τα παιδιά το είχαν σκεφτεί τέλεια, θα καλούσαν σχεδόν όλη την ελληνική dance σκηνή να παίξει στο φεστιβάλ μαζί με 1-2 καλεσμένους από το εξωτερικό σε ένα διήμερο dance γλέντι. Δυο τύποι που ζούσαν στην Αμερική ήρθαν και έκαναν αυτό που δεν είχε κάνει κανένας από εμάς που ζούσαμε στην Ελλάδα, το αυτονόητο, ένα μάζεμα όλης της σκηνής σε μιά-μεταξύ άλλων, προσπάθεια συσπείρωσης της. Το event έγινε στο κτίριο 56, στον Ελληνικό κόσμο, εκεί που θα γίνει και φέτος. Εγώ έπαιζα μεσημέροαπόγευμα, μετά τους Novox-αν θυμάμαι καλά και πριν την K.atou. Η λογική του φεστιβάλ ήταν ο 24ωρος μαραθώνιος από το μεσημέρι της μίας μέρας, μέχρι το μεσημέρι της επόμενης, σχεδόν. Το πλάνο αποδείχθηκε εξαιρετικά φιλόδοξο, καθώς ο κόσμος δεν ήρθε από νωρίς και το φεστιβάλ μπήκε μέσα, αλλά το βράδυ τελικά όλα ήταν τέλεια, σχεδόν μαγικά και ο κόσμος πολύς. Πήρα την Βίκυ και φύγαμε πριν τελειώσει το φεστιβάλ, λίγο πριν τελειώσει το set της η Ellen Αlien, που ήταν η headliner. Μια ωραία ιστορία είχε μόλις ξεκινήσει και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με διάφορους τρόπους για μένα και σαν κομμάτι του φεστιβάλ πια. Ραντεβού την Παρασκευή εκεί που ξεκίνησαν όλα.

entechno2010-popaganda

Παναγιώτης Πιλαφάς, διοργανωτής ενTechno

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου του 2009, η ώρα είναι περασμένες δύο το πρωί και διανύουμε αισίως την 36η ώρα του πρώτου ενTECHNO. Όλα έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά και ενώ η κούραση μας έχει πλέον ισοπεδώσει, το closing set των wighnomy brothers είναι τόσο διαολεμένα καλό που βρίσκομαι κι εγώ μπροστά στη σκηνή να χορεύω μαζί με τους υπόλοιπους 500 περίπου υπερ-ήρωες που έχουν απομείνει στο χώρο. Χαλαρωμένος το λοιπόν μέσα στο μουσικό στόρι που ξεδιπλώνουν οι επαρχιώτες Γερμανοί, ξάφνου ακούω κραυγές και βρίσκομαι αντιμέτωπος με το πρώτο περιστατικό ασφάλειας. Security και συντελεστές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να αποτρέψουν τον Γάλλο ηχολήπτη και ιδιοκτήτη του funktion one ηχοσυστήματος, απ’ το να σκίσει τα ρούχα του συνδιοργανωτή του φεστιβάλ. Αποδείχτηκε ότι ο Γάλλος δεν εκτίμησε το γεγονός ότι οι ενισχυτές και άλλα περιφερειακά του ηχοσυστήματος που βρίσκονταν στη σκηνή ψεκάστηκαν από τουλάχιστον δυο μπουκάλια βότκας ως ένδειξη πανηγυρισμού για την ολοκλήρωση του διημέρου. Αφού τα πνεύματα ηρέμησαν, οι δυο πλευρές αγκαλιάστηκαν και ο συνεργάτης έγλυψε και τα δυο αυτιά του μέχρι πριν λίγο έξαλλου, νυν απορρημένου Γάλλου, όπως προφανώς συνηθίζεται κατά τη λύση προσωπικών διενέξεων στη ρέιβ κουλτούρα της Νέας Υόρκης.

entechno2010-2-popaganda

Κατερίνα Μόρτζου (K.atou), dj 

Πολλές οι εμπειρίες από τα ενΤechno. Κάθε ένα από αυτά ξεχωριστό για τους δικούς του λόγους. Σε όσα είχα βοηθήσει τα παιδιά στην παραγωγή πάντα κατέληγα χωρίς φωνή, με πυρετό, και την μια χρονιά έχασα και τη δουλειά μου, αλλά δεν θα τα άλλαζα με τίποτα. Η πιο έντονη είναι αυτή της προετοιμασίας του πρώτου φεστιβάλ στην Πειραιώς. Ήταν κάτι πολύ δυνατό να βλέπεις μιας παρέα από παιδιά να δουλεύουν για κάτι τόσο αρμονικά. Είχαμε τότε τα γραφεία στην Σαρρή που είχε παραχωρήσει ένας φίλος του Νεκτάριου και εκεί μέσα ήταν σαν τα γραφεία της CIA. Πίνακες, καφέδες, εθελοντές να βοηθάνε, δουλειά και τηλέφωνα μέχρι το πρωί και αυτός ο πίνακας με τα time slots των djs ο οποίος μας ξημέρωσε θυμάμαι. Κανείς δεν περίμενε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο εντυπωσιακό.

entechno2011-delano-popaganda

Γιώργος Μιχαλόπουλος (δημοσιογράφος) 

 Παρόλο που δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, η πρώτη απόπειρα της ομάδας του ΕνTechno ήταν μια εξαιρετική ιδέα, η αφετηρία ενός φεστιβάλ που κατάφερε τελικά να καλύψει ένα, έστω και μικρό, ποσοστό από το κενό που άφησε το Synch. Οι τριάντα έξι ώρες ασταμάτητης μουσικής σε μια αποθήκη, με ένα σωρό djs να εναλλάσσονται στα decks των δύο stages και με την EllenAlien ως το «τυράκι» της βραδιάς, μύριζε εξωτερικό και μεγάλα πάρτι όπως τα Homelands, Creamfields που χαρακτήρισαν τη δεκαετία του 90 (τουλάχιστον στην Αγγλία). Η ποπ αρχή της EllenAlien με το “TriangleWalks” της FeverRay, το τελείως «είμαστε εξουθενωμένοι και μεθυσμένοι» σετ των WighnomyBrothers, η παρακολούθηση του “BerlinCalling” το μεσημέρι της πρώτης μέρας, είναι απ’τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ιστορίας του φεστιβάλ. Μέχρι βέβαια ν’ανέβει στα decks ο Function αυτή την Παρασκευή.

Το ένΤεchno φεστιβάλ γίνεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο κτίριο Ελληνικός Κόσμος.