ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια Βραδιά για τον Dan Treacy των Television Personalities, έναν Αυθεντικό Part-Time Punk

Οι Jeff Bloom (Television Personalities), Λάκης Ιωνάς (the Callas) και Βασίλης Χουντάλας (Kissamatic Lovebbubles) μιλούν για την ηγετική φιγούρα μιας μπάντας που από τα 80s μέχρι σήμερα κινείται πάντα μεταξύ γοητευτικής φθοράς κι αφθαρσίας.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει τον Thomas Pynchon του punk. Κι αυτό γιατί ο Dan Treacy, η φωνή, αλλά και η ψυχή, των Television Personalities, καταφέρνει ακόμη να τραβά το νήμα του μύθου του ουσιαστικά μέσα από την απουσία του. Μια από τις λίγες μορφές που ανέδειξε η σύγχρονη μουσική βιομηχανία και θα μπορούσε να θεωρηθεί αυθεντικά «περιθωριακός», σύμφωνα με τον ορισμό που αποτελεί ο Syd Barrett.

Ήταν άλλωστε το είδωλό του -για εκείνον το 1981 υποστήριζε “I Know Where Syd Barrett Lives”– κι έχει αφήσει πολλές φορές τα ίχνη του να χαθούν μέσα στα χρόνια, όπως ο Syd, επιλέγοντας πάντα να ζει με τον δικό του ανυπότακτο τρόπο. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά τον οδήγησαν σε μικροκλοπές, οι οποίες με τις σειρά τους τον οδήγησαν για έξι χρόνια «στη στενή» την δεκαετία του ’90. Υπήρξε για πολλά χρόνια άστεγος, ενώ από το 2011 κι έπειτα, ύστερα από ένα σοβαρό ατύχημα, νοσηλεύεται με κινητικά κι όχι μόνο προβλήματα.

«Η κατάσταση του Dan δεν είναι ακριβώς καλή. Νοσηλεύεται και δέχεται πολύ καλή φροντίδα αλλά μπορεί να κάνει πολύ λίγα πράγματα μόνος του. Δεν μπορεί να περπατήσει, τα χέρια του τρέμουν, έχει τυφλωθεί στο ένα του μάτι και το άλλο έχει υπερευαισθησία στο φως. Μπορεί να θυμηθεί πολλά πράγματα από το παρελθόν, αλλά η βραχεία του μνήμη είναι πολύ κακή, ξεχνάει πράγματα από τη μία μέρα στην άλλη», περιγράφει τη σημερινή κατάσταση του Treacy ο ντράμερ των Television Personalities, Jeff Bloom

Όπως εξηγεί ο, για χρόνια συνεργάτης και φίλος του, οι βασικές φροντίδες του Dan Treacy καλύπτονται, αλλά προσπαθούν συνεχώς να του προσφέρουν καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά και μουσικοθεραπεία. Με αυτόν ακριβώς τον σκοπό της έμπρακτης ενίσχυσης του Dan Treacy, ο έμπειρος διοργανωτής συναυλιών αλλά και ταγμένος φαν των Television Personalities, Δημήτρης Βόγλης, αποφάσισε να διοργανώσει μια ιδιαίτερη βραδιά στην Αθήνα με τα ίδια τα μέλη των Television Personalities αλλά και μια σειρά Ελλήνων μουσικών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν συνδεθεί με το έργο του: Alex K. (The Last Drive), Etten, Billipos (Next Time Passions), The Callas και Kissamatic Lovebubbles – όλα αυτά “with Dan’s blessings” όπως γράφει χαρακτηριστικά και η αφίσα για τη συναυλία της 16ης Μαρτίου στο Temple.

Ωστόσο όπως επιβεβαιώνει ο Jeff Bloom για τον Dan Treacy, «του έχουμε πει πολλές φορές για το ταξίδι μας στην Ελλάδα αλλά το ξεχνάει συνέχεια. Όταν του το είπαμε την πρώτη φορά ήθελε να έρθει κι αυτός, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Έχει όμως καλή μνήμη από προηγούμενα ταξίδια», ενώ όπως λέει ο ντράμερ, η μπάντα βρίσκεται σε συζητήσεις και για άλλες παρόμοιες εμφανίσεις σε ΗΠΑ και Γερμανία. 

O Dan Treacy μοιάζει να ήταν πάντα ένας καλλιτέχνης που δημιουργούσε με τους δικούς του όρους, χωρίς να επιδιώκει ποτέ να δαφνοστεφανωθεί ως τέτοιος. Ο πυρήνας και η ουσία των Television Personalities ήταν το DIY και ο μπροστάρης τους ήταν ένας “Part-Time Punk” όπως θα το περιέγραφε καλύτερα ο ίδιος, κινούμενος πάντα μεταξύ μιας γοητευτικής φθοράς και αθφαρσίας. 

«Είναι τόσο ιδιαίτερος άνθρωπος που ήταν δύσκολο να ενταχθεί και να ηρεμήσει, να κάτσει να κάνει κάτι επαγγελματικά. Δεν ταιριάζει καθόλου στην ψυχοσύνθεσή του ο επαγγελματισμός. Όσο ταλαντούχος κι αδιανόητα καλός συνθέτης είναι, τόσο δεν έχει την συγκρότηση που χρειάζεται. Είναι καταπληκτικός άνθρωπος, έχει φοβερό χιούμορ, λεπτή ειρωνεία και αυτοσαρκασμό» επιβεβαιώνει ο Λάκης Ιωνάς των Callas, έχοντας γνωρίσει πολύ καλά τον αρχηγό της μπάντας που όπως λέει, υπήρξε η νούμερο ένα επιρροή για το συγκρότημά του. «Το βασικό ήταν ότι στους Television Personalities είδαμε για πρώτη φορά πως κάτι DIY μπορεί να ανακατεύεται με τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, την ποίηση. Μας άνοιξε πάρα πολύ τους ορίζοντες το καλλιτεχνικό εύρος με το οποίο ασχολιόταν. Πέρα από τα τραγούδια αυτά καθ’ αυτά που τα λατρεύουμε», συνεχίζει.

Ένας από τους ανθρώπους που μύησε τους Callas στο σύμπαν των Television Personalities ήταν ο Βασίλης Χουντάλας, frontman των Kissamatic Lovebubbles, ο οποίος έρχεται κι αυτός να επιβεβαιώσει την σημασία του συγκροτήματος: «Για άτομα της δικής μου γενιάς που ασχολήθηκαν πιο πολύ με τον βρετανικό ήχο ήταν ένα από τα πιο επιδραστικά γκρουπ», λέει υπογραμμίζοντας φυσικά ότι ο Dan Treacy ήταν αυτός που έδινε στη μπάντα «το άγγιγμα του Μίδα».

«Οι στίχοι του είχαν μια διαφορετική ματιά, έβγαζαν το συναίσθημα και την ευαισθησία που είχε γενικά. Υπήρχε κιόλας όλο αυτό το μυστήριο γύρω από τον Treacy που συνάρπαζε τους οπαδούς. Αν ακούσεις πάντως κομμάτια ακόμη και της τελευταίας περιόδου των Television Personalities, στιχουργικά παρέμενε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ως χαρακτήρας είχε τον τρόπο, ακόμα κι όταν έφτανε στα όριά του, να φτιάχνει τραγούδια που σε αγγίζουν», συνεχίζει ο Βασίλης Χουντάλας, ενώ ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Jeff Bloom: «Είναι σπάνιο το ταλέντό του να γράφει κομμάτια που άγγιζαν τις καρδιές των ανθρώπων».

Όταν οι Callas βρίσκονταν στο Λονδίνο, επεδίωξαν να γνωρίσουν τον Dan Treacy, κι από εκεί ξεκίνησε μια σχέση χρόνων που συνεχίστηκε τόσο στη βρετανική πρωτεύουσα όσο και στην Αθήνα με τους Callas να ανοίγουν live των Television Personalities. Ο Λάκης Ιωνάς πραγματικά δεν ξέρει τι να πρωτοθυμηθεί από τις στιγμές τους με τον Dan Treacy, που επιμένει να αποκαλεί Daniel: «Τρελές ιστορίες…Να μην έχει που να μείνει, να έχει ξεμείνει στην Αθήνα, να πηγαίνω εγώ στην τύχη στα Εξάρχεια μήπως τον πετύχω κάπου και τελικά όντως να τον πετυχαίνω σε μπαρ. Να πηγαίνουμε στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο και να προσπαθούμε να τον συνεφέρουμε για να κατέβει να βγει στο live. Να έρχεται κόσμος σε μαγαζί και να μας λέει “Θέλω να τον βγάλω έξω αυτόν, τον ξέρετε;” και να λέω “Τρελός είσαι; Είναι ο Daniel”. Να έχει βγει μόλις από το νοσοκομείο και να έρχεται σε live μας στο Λονδίνο κρατώντας σακούλες με ακτινογραφίες, τα χάπια του μέσα κι άλλα τέτοια. Να πηγαίνουμε για live στο Λονδίνο άλλη φορά, να είμαστε μέσα στο λεωφορείο, να βρέχει, να κοιτάμε έξω από το λεωφορείο και να βλέπουμε τον Daniel. Ερχόταν σε μας  για το soundcheck μέσα στη βροχή.
Ήταν μια παράξενη κατάσταση κάθε φορά που συναντιόμασταν γιατί από τη μία τον αγαπούσαμε και μας αγαπούσε πολύ, από την άλλη ήταν τόσο δύσκολη η κατάστασή του λόγω της αστεγίας. Περίεργο συναίσθημα, μας ευχαριστούσε αλλά και μας στενοχωρούσε πάρα πολύ να τον βλέπουμε», καταλήγει.

Ο Dan Treacy ήταν, είναι και θα είναι η ψυχή των Television Personalities ακόμη και δια της απουσίας του. «Όσοι από εμάς έπαιξαν μαζί του μέσα στα χρόνια αγαπάμε ακόμη να παίζουμε τα κομμάτια του. Μαζευόμαστε σαν καλοί φίλοι και το συναίσθημα όταν κάνουμε πρόβες ή όταν παίξαμε στο Club 100 είναι αυτό του χαρούμενου εορτασμού τόσων όμορφων κομματιών και τόσων φοβερών αναμνήσεων από τα live και τις στιγμές με τον Dan» λέει αναπολώντας ο Jeff Bloom, λίγο πριν δείξει για άλλη μια φορά έμπρακτα με όλους τους υπόλοιπους την στήριξή του επί σκηνής.

Και για να το πει με λίγα κι απλά λόγια: «Χωρίς τον Dan δεν θα υπήρχαν οι Television Personalities. Ήταν ο συνθέτης και ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο κινούνταν όλα. Οι Television Personalities αντικατοπτρίζουν όλες τις αρετές και τις αδυναμίες του».  

Τα μέλη των Television Personalities θα εμφανιστούν στο Temple το Σάββατο 16 Μαρτίου μαζί με τους Callas, Kissamatic Lovebubbles, Alex K. (Last Drive), Etten και Billipos (Next Time Passions).
Τα εισιτήρια κοστίζουν 17 ευρώ και τα έσοδα θα δοθούν για την ενίσχυση του Dan Treacy
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.