Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΒΙΒΛΙΟ

Στο «Σκοτάδι» ο Ράγκναρ Γιόνασον δημιουργεί μια αλησμόνητη ηρωίδα που μπαίνει στο πάνθεον των χαρακτήρων του αστυνομικού μυθιστορήματος και μας καθηλώνει

Ένα πτώμα στις ακτές της Ισλανδίας, ένα αστυνομικό σώμα που φαίνεται να αδιαφορεί, μια αποφασισμένη επιθεωρήτρια και η πένα ενός μεγάλου συγγραφέα, συνθέτουν το πιο απρόβλεπτο αστυνομικό μυθιστόρημα που θα διαβάσετε φέτος.

«Το πτώμα μιας νεαρής Ρωσίδας εντοπίζεται σε μια ερημική γωνιά της Ισλανδίας. Η αστυνομία, έπειτα από επιπόλαιη έρευνα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αυτοκτονία και κλείνει αθόρυβα την υπόθεση. Έναν χρόνο αργότερα, η εξηντατετράχρονη επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ εξαναγκάζεται σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Έχει όμως δυο βδομάδες καιρό για να επιλέξει ποια παλιά ιστορία θα ανακινήσει. Και δεν δυσκολεύεται να αποφασίσει. Γρήγορα θυμάται εκείνη τη μετανάστρια, που είδε τις ελπίδες της για μια καινούργια αρχή να ξεβράζονται στις ακτές αυτής της άγνωστης χώρας. Η Χούλντα, πεπεισμένη ότι η γυναίκα δολοφονήθηκε, ανοίγει ξανά την ξεχασμένη υπόθεση». Κάπως έτσι ξεκινά «Το σκοτάδι», το βιβλίο που έβαλε τον Ράγκναρ Γιόνασον στον χάρτη με τους μεγάλους συγγραφείς του σκανδιναβικού νουάρ. Ο Ισλανδός θεωρείται ίσως ο πιο καταξιωμένος του είδους τα τελευταία χρόνια.

Στο «Σκοτάδι» η Χούλντα, η τρομερή ηρωίδα του Ράγκναρ Γιόνασον δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί μέχρι τέλους να ρίξει φως σε ένα μυστήριο ετών, κι ας έχει απέναντί της συναδέλφους που μοιάζουν ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να της βάλουν τρικλοποδιές. Η Χούλντα Χερμανσντότιρ είναι αποφασισμένη να λύσει το μυστήριο, ακόμα κι αν πολλές φορές κινδυνεύει και η ίδια της η ζωή. Από την πρώτη πρόταση, μέχρι την τελευταία, ο Γιόνασον καταφέρνει να χτίσει έναν κόσμο που σε καθηλώνει και σε κρατά συνεχώς σε αγωνία.  «Το σκοτάδι» είναι ένα βιβλίο που αν το ξεκινήσεις, δύσκολα το αφήνεις κάτω. 

Το Σκοτάδι: Ράγκναρ Γιόνασον, Εκδόσεις Καστανιώτη

«Το τέλος του μυθιστορήματος μου έκοψε στ’ αλήθεια την ανάσα, κι όπως υποψιάζεστε, αυτό πλέον δεν μου συμβαίνει συχνά. Ήταν μια απίστευτη έκπληξη, την οποία δεν μπόρεσα να προβλέψω. Η Χούλντα είναι μια φανταστική, τρισδιάστατη ηρωίδα και θέλω να διαβάσω κι άλλα για αυτή», δήλωσε για το βιβλίο ο Ίαν Ράνκιν, ενώ οι Sunday Times χαρακτήρισαν τον  Ράγκναρ Γιόνασον ως «συγγραφέα νουάρ παγκόσμιας κλάσης». Η Washington Post έγραψε για το βιβλίο «Συνδυασμός ψυχολογικής εμβάθυνσης και σφιχτής πλοκής που μετουσιώνεται σε εξαιρετική μυθοπλασία».

Το τέλος του βιβλίου έχει χαρακτηριστεί από αναγνώστες και κριτικούς ως απρόσμενο και γεμάτο ανατροπές. Συγκεκριμένα η η Laura Wilson στον Guardian το χαρακτηρίζει πραγματικά σοκαριστικό, ενώ ο Michael Carlson μάς προειδοποιεί στο Times Literary Supplement ότι πρόκειται για ένα «… φινάλε τόσο απρόβλεπτο που φαίνεται να παραβιάζει τις βασικές συμβάσεις του είδους». 

Ράγκναρ Γιόνασον

Με έμπνευσή του το ισλανδικό τοπίο τα χιονισμένα ψαροχώρια, τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, τις κλασικές και σύγχρονες αστυνομικές αφηγήσεις κάθε είδους, ο Ράγκναρ Γιόνασον καταφέρνει να δημιουργήσει έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο, έναν κόσμο που σου κόβει την ανάσα και δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του, μέχρι να μάθεις τελικά ποιος είναι ο δολοφόνος. Ο σπουδαίος Ισλανδός δημιουργεί μια αλησμόνητη ηρωίδα που μπαίνει στο πάνθεον των χαρακτήρων του αστυνομικού μυθιστορήματος και μας καθηλώνει.

«Το σκοτάδι»: Ράγκναρ Γιόνασον
Μετάφραση: Βίκυ Αλυσσανδράκη
Εκδόσεις Καστανιώτη
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
POP TODAY
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΤΕΧΝΕΣ
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.