assets_LARGE_t_420_54075950

Το σενάριο είναι απλό. Ένας επιτυχημένος πατέρας στον τομέα του και ένας γιος που ακολουθεί τα χνάρια του. Πολλές φορές το βάρος της κληρονομιάς είναι δυσβάσταχτο ειδικά αν ο πρόγονος σου είναι ο Ιμπραήμ Φερέρ των σπουδαίων Buena Vista Social Club. Άφησε το στίγμα του, γέμισε με περηφάνια τους οικείους του και τροφοδότησε με μια…επαναστατική διάθεση τον γιο του Ιμπραήμ Φερέρ Τζούνιορ. Ο Βιμ Βέντερς μάλιστα με εκείνο το φιλμ στα τέλη των nineties που έφτιαξε για τη σπουδαία κουβανέζικη μπάντα, έδειξε την ιστορία τους και σύστησε τον όρο World Music στο κοινό. Αυτό με τη σειρά του αγάπησε τόσο το γκρουπ όσο και την κουλτούρα της εξωτικής και επαναστατικής Κούβας.

Δυστυχώς όμως, η επιτυχία για τους σπουδαίους κουβανούς μουσικούς σε παγκόσμιο επίπεδο ήρθε στα χρόνια που ακολούθησαν και φτάνοντας στο σήμερα πολλοί από αυτήν την παρέα δεν βρίσκονται πια εδώ. Ο Φερέρ πέθανε το 2005, ο κιθαρίστας Κομπάι Σεγούντο το 2003, την ίδια χρονιά τον ακολούθησε ο πιανίστας Ρούμπεν Γκονζάλεζ, ενώ πιο πρόσφατα -το 2009- έφυγε και ο “Κατσαϊτο”, ο μπασίστας της κομπανίας. Τώρα, η φλόγα περνάει στις επόμενες γενιές της Κουβανικής μουσικής, με μπροστάρη τον γιο του Ιμπραήμ Φερέρ. Ο ίδιος στην αρχή δεν ήθελε να έχει σχέση με το τραγούδι και τις νότες και έκανε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς για να ζήσει. Είχε μπαρκάρει μέχρι και σε καράβι θέλοντας να ζήσει τη ζωή του ναυτικού. Τελικά όμως, το πεπρωμένο και το ταλέντο δύσκολα μας εγκαταλείπουν. Η παντοτινή αγάπη για τη μουσική τον έκανε να μην εγκαταλείψει. Η φωνή του σου φέρνει στο νου τον συγχωρεμένο τον πατέρα του ωστόσο αν ακούσεις καλά θα βρεις τις διαφορές που χωρίζουν τις δυο αυτές γενιές. Θα είναι στο Gazarte την Παρασκευή 14 Μαρτίου και γι’ αυτή του την εμφάνιση μας έδωσε πέντε to the point απαντήσεις για το έργο και τη σημασία των Buena Vista στη χώρα του Φιντέλ Κάστρο.

Ποιες ήταν οι μουσικές σας επιρροές μεγαλώνοντας; Όταν ήμουν παιδί άκουγα πολύ ραδιόφωνο, με μουσικές από το Μεξικό και τις ΗΠΑ μέχρι τανγκό. Ο πατέρας μου επίσης, εξασκούνταν με τους μουσικούς στο σπίτι πολύ συχνά. Κατά την εφηβεία μου, ερωτεύτηκα την ντίσκο. Γενικότερα, οι επιρροές μου στη μουσική ήταν πολλές και διαφορετικές.

Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στη ζωή του ναυτικού και εκείνη του περιοδεύοντος μουσικού; Ναι, το σύντομο διάστημα που μένει ανάμεσα στα ταξίδια. Μου αρέσει να γνωρίζω κόσμο, να γνωρίζω με ποιον φωτογραφίζομαι. Πάντα ήθελα να γνωρίζω καλύτερα τις πόλεις, από τότε που ήμουν ναύτης.

Πώς βοήθησε τους νέους μουσικούς στην Κούβα η ταινία και ο δίσκος Buena Vista Social Club; Νομίζω πως εξαφάνισε κάθε είδους εμπόδια (είτε πολιτικά είτε άλλα) που υπήρχαν. Το Buena Vista άνοιξε το δρόμο από τη στιγμή  που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο.

Πώς νιώθεις για το ξαφνικό μεγάλο ενδιαφέρον για την Κουβανική μουσική σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την κυκλοφορία της ταινίας; Πολύ καλά. Θέλω να συνεχίσω να δείχνω στον κόσμο αυτό που κάνουμε. Είμαι ευγνώμων γι’αυτό και το ευχάριστο είναι ότι έχουμε αρκετά πράγματα ακόμα να πετύχουμε.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις live εμφανίσεις και την ηχογράφηση στο στούντιο; Προτιμάς τη μια απ’ την άλλη; Ή τις βλέπεις ως κάτι τελείως διαφορετικό; Είναι τελείως διαφορετικές. Το να παίζεις μπροστά σε κόσμο είναι σα να δίνεις εξετάσεις, ένα διαγώνισμα, τα νεύρα είναι τεντωμένα μέχρι να τελειώσει η συναυλία και δεν ξέρεις ποτέ αν έχεις εκπληρώσει το στόχο σου, να διασκεδάσεις και να ψυχαγωγήσεις τον κόσμο. Όταν ηχογραφείς στο στούντιο, τα πάντα είναι ευκολότερα, τα λάθη διορθώνονται και υπάρχει περισσότερη ελευθερία για να δοκιμάσεις διαφορετικά πράγματα. Αλλά πάντοτε προτιμώ τις live εμφανίσεις.

Υπάρχουν κάποια αγαπημένα Κουβανικά κλασικά κομμάτια που σου αρέσει να παίζεις;  Ναι, το ‘Como Fue”, ένα κλασικό bolero. Μου αρέσει επίσης όταν τραγουδάω να με συνοδεύει ο κόσμος στο ρεφραίν, όπως για παράδειγμα στο “El Cuarto de Tula”, ένα τραγούδι που με ευχαριστεί πάντοτε.

http://youtu.be/Miel6oHXzjw

*Ο Ιμπραήμ Φερέρ Τζ. έρχεται στα λημέρια μας στις 14/3 για μια βραδιά στο Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι τηλ : 210-3460347)
Ημερομηνία : 14/3
Ώρα έναρξης : 22.00 

Oι πόρτες ανοίγουν στις : 21.00 

Τιμές Εισιτηρίων
Προπώληση: A ζώνη: 39€ | Β ζώνη: 29€ | Όρθιοι: 17€
Ταμείο: A ζώνη: 44€ | Β ζώνη: 34€ | Όρθιοι: 22€
Προπώληση εισητηρίων : www.gazarte.gr, http://www.viva.gr