Μία πολαροιντ από την πρώτη επίσκεψη του Μatt στη Ελλάδα.

Μία πολαρόιντ από την πρώτη επίσκεψη του Μatt στη Ελλάδα.

Matt Elliott by Oh_You_Pretty_Things on Mixcloud

Μία ανορθόδοξη συνέντευξη που απαντήθηκε στα 10.000 πόδια από τον ελαφρώς μεθυσμένο Μatt Elliott. Οι ερωτήσεις ξεπήδησαν απ’ το κεφάλι μου ανακαλώντας αρκετές συζητήσεις που έχω κάνει μαζί του τα τελευταία έξι χρόνια της φιλίας μας.

Πώς πιστεύεις ότι θα σωθεί αυτός ο κόσμος που πάει κατά διαόλου; Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να σωθεί. Παρ’ όλα αυτά αν και φαίνομαι πεσιμιστής, έχω πίστη στην ανθρώπινη φύση και νομίζω ότι το σύστημα θα φτάσει σε ένα σημείο που οι άνθρωποι θα αντιδράσουν απότομα και πέρα από κάθε λογική. Θα είναι μια ακραία αντίδραση στην κατάντια του συστήματος. Αν δεν συμβεί αυτό θα κυλήσουμε με αργούς ρυθμούς στην τυραννία.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έγραψες ποτέ; Οι στίχοι έλεγαν: «τα πόδια μου ματώνουν, είναι σχισμένα από το δρόμο.» Το έγραψα στην τρυφερή ηλικία των 17 ετών και τίποτα δεν έγινε με αυτό το τραγούδι. Είναι ένας στίχος για τον οποίο δεν ντρέπομαι. Το υπόλοιπο τραγούδι δεν το θυμάμαι.

Έχεις γράψει τραγούδι για κάποιον δικό σου; Ναι, τα περισσότερα τραγούδια μου είναι για κοντινούς μου ανθρώπους και οι ιστορίες είναι προσωπικές. Τις πιο πολλές φορές και συνήθως ούτε οι ίδιοι ξέρουν ότι είναι γραμμένα γι’ αυτούς. Είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσω σαν καλλιτέχνης. Η ζωή μου είναι ένας ατέρμονος κύκλος ερωτικής απογοήτευσης και απόρριψης. Όπως με απορρίπτουν, έτσι απορρίπτω κι εγώ: αυτό είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, πικρές, τραγικές, παροδικές και σύντομες.

Με τι γέλασες πολύ τελευταία; Μάλλον με κάτι που δεν θα το καταλάβετε εύκολα. Διαβάζω ένα κόμικ που λέγεται Viz και σήμερα το πρωί έπεσα πάνω σ’ ένα γράμμα που έλεγε ότι ο καθηγητής Dawκιns δε θα έπρεπε να πάρει άδεια για το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα και δε θα έπρεπε να του απαγορευτεί να τρώει πασχαλινά αυγά και να παίρνει δώρα τα Χριστούγεννα. Αυτό με έκανε τουλάχιστον να χαμογελάσω.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου αστείο του Bill Hicks; Είναι πάρα πολλά για να ξεχωρίσω κάποιο. Είχα την τύχη να ανακαλύψω τον Bill Hicks γύρω στα 16 μου και κυριολεκτικά μου άλλαξε τη ζωή. Η ειλικρίνειά του, η ευθύτητά του, η στάση του στιλ «παίξε από την καρδιά σου», ιδιαίτερα απέναντι στη μουσική, είναι κάτι που με έχει στιγματίσει. Πάντως μου αρέσει πολύ το αστείο για τους ανθρώπους του μάρκετινγκ. Είναι τόσο τέλειο. «Αλήθεια αν ασχολείσαι με το μάρκετινγκ πρέπει να αυτοκτονήσεις. Σταμάτα να βάζεις το σήμα του δολαρίου πάνω σε ότι βρίσκεις μπροστά σου πάνω στο πλανήτη!». Φανταστικός άνθρωπος, χάθηκε πολύ νωρίς αλλά είναι πάρα πολλά από τα αστεία του που ακόμα τα νιώθω.

Σε ποια ταινία θα ήθελες να έχεις γράψει τη μουσική; Δύσκολη ερώτηση. Έχω προσπαθήσει να γράψω για ταινία και είναι δύσκολο. Επίσης όταν γράφεις τη μουσική καταστρέφεται η ταινία, αλλά θα μου άρεσε να είχα κάνει κάτι για το Wings Of Desire.

Ποια είναι η πιο ωραία συναυλία που έχεις βρεθεί; Ξανά, είναι πάρα πολλές για να τις αναφέρω, είμαι μεθυσμένος και κουρασμένος μέσα σε αεροπλάνο, αλλά μου άρεσε ο Directorsound, o Tricky και οι Six Organs Of Admittance όμως είναι πολλές ακόμη που παραλείπω.

Αν γινόσουν αόρατος για μια μέρα τι θα έκανες; Δεν είμαι σίγουρος, μάλλον θα εκτελούσα μερικούς διεφθαρμένους πολιτικούς.

Ποιόν θα έβαζες να απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα αν βγάζαμε την Β. Ελισάβετ; Ένα σημείωμα που θα έλεγε ότι «αυτό το χαρτί δεν αξίζει τίποτα, σας κοροϊδεύουμε».

Έχεις ρωσική καταγωγή. Τι έχεις να πεις για όλα αυτά που γίνονται με τη Ρωσία; Είναι μπερδεμένη κατάσταση. Στην πραγματικότητα έχω καταγωγή από την Εσθονία και οι Εσθονοί δεν πολυσυμπαθούν τους Ρώσους. Ο Πούτιν είναι καταπιεσμένος ομοφυλόφιλος και μάλλον και παιδόφιλος. Είναι η μόνη λογική εξήγηση για την άστοχη στάση που κρατάει απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Έλα τώρα, είναι πασιφανές, κοίτα τον, φωτογραφίες καβάλα στο άλογο χωρίς μπλούζα. Αν δεχόταν τη σεξουαλικότητά του ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.

Σε εμάς τους Έλληνες, τι συμβουλή θα έδινες; Ξεσηκωθείτε και τιμωρήστε αυτούς που ευθύνονται για το χάλι.

Είσαι μεγάλος θαυμαστής της Μαρία Κάλλας. Αν τι συναντούσες τι θα συνέβαινε; Μάλλον θα με μισούσε.

Ρεμπέτικο έχεις ακούσει; Ναι φυσικά! Έχω πολλά CD αλλά για να πω την αλήθεια προτιμώ να τα ακούω ζωντανά σε κάποια ταβέρνα.

Με ποιόν μουσικό θα ήθελες να παίξετε ντουέτο; Βασικά με κανέναν, ίσως με τον Paco de Lucia.

Πως νιώθεις όταν είσαι στη σκηνή και εμείς σε παρακολουθούμε να βγάζεις όλο σου το είναι; Στρεσαρισμένος, αγχωμένος με το αν θα πάνε όλα όπως πρέπει, απογοητευμένος με την έλλειψη ικανότητας που έχω.

Ποια όργανα παίζεις και πόσα έχεις στην κατοχή σου. Παίζω κιθάρα και λίγο πιάνο. Έχω έναν όμορφο μπαγλαμά που μου έκανες δώρο και πολλά άλλα….

Ποιο βιβλίο διάβασες τελευταία; Ένα του Kurt Vonnegut.

Θεός ή επιστήμη; Τίποτα από τα δύο. Η επιστήμη είναι κι αυτή ένα είδος θρησκείας. Συνήθως η μουσική είναι η θρησκεία μου.

Ταξιδεύεις πολύ, ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος που έχεις βρεθεί; Ευτυχώς έχω επισκεφτεί πάρα πολλά όμορφα μέρη. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι 10.000 μέτρα στον ουρανό και είναι πανέμορφα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κόλπο με το ποδήλατο; Λατρεύω να κάνω ποδήλατο αλλά δεν είμαι πολύ καλός στα κόλπα. Μ’ αρέσουν τα άλματα γιατί εκείνο το δευτερόλεπτο που είσαι στον αέρα νιώθεις μια πραγματική ελευθερία. Μ’αρέσει να τρέχω μέσα στην πόλη σαν τρελός, μου θυμίζει τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου.

Μίλησέ μου λίγο για το κουνγκ – φου. Είναι απίστευτο, φοβερό για το σώμα, το πνεύμα και τη ψυχή.

Τα παιδιά σου, σου έχουν βγάλει κάποιο παρατσούκλι; Δεν είμαι σίγουρος, μάλλον με φωνάζουν «old fucking bastard».

Τι έκανες με τα μουσικά σου τελευταία; Πάντα συνθέτω στο κεφάλι μου και κάνω περιοδείες συνέχεια.

Έχεις επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα και εδώ έχεις πολλούς φίλους και ακροατές, σίγουρα ένας λόγος είναι το ότι η μουσική σου έχει το βαλκανικό στοιχείο – και μας ακούγεται οικία, τι άλλο έχεις να πεις πάνω σ’ αυτό; Είμαι πολύ συγκινημένος από το πως με έχουν υποδεχτεί στην Ελλάδα. Δεν είμαι σίγουρος ακριβώς γιατί, αλλά με συγκινεί και με τιμά να έχω τόσο απίθανους και γενναιόδωρους φίλους και θαυμαστές, όπως είσαι εσύ.

Τι θα μας παίξεις; Θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε μόνοι σας.

Ο Matt Elliott θα εμφανιστεί την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο στο Tin Pan Alley. (Τουρναβίτου 6, Πλατεία Ασωμάτων, Ψυρρή).