Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΟΜΙΚ

Manifesto για πάντα: Η «ανάσταση» ενός θρυλικού ελληνικού κόμικ.

Δέκα χρόνια μετά τη «γέννηση» του Manifesto, ο δημιουργός του, Ηλίας Κυριαζής, θα το επανακυκλοφορήσει μέσω crowdfunding σε μια επετειακή πολυτελή έκδοση.
10yearsMINI33

Ο Ηλίας Κυριαζής επί το έργον, με όλες τις δημιουργίες του συντροφιά.

Η πένα του Ηλία Κυριαζή, του κομίστα που γέμιζε αβέρτα εικόνες και χρώματα κάθε εβδομάδα τα κεφάλια των αναγνωστών του μέσα από τις σελίδες του αξέχαστου περιοδικού 9 της Ελευθεροτυπίας είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες στο «χώρο» (και στη χώρα). Οι δύο πιο εμβληματικές δουλειές του, Blood Opera και Manifesto, αποτελούν μια συνηθεις απαντήσεις στο ερώτημα «πείτε μου ένα σπουδαίο ελληνικό κόμικ να διαβάσω» και τώρα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά από την κυκλοφορία του, το δεύτερο, θα «αναστηθεί» μέσω crowdfunding. Ο Κυριαζής εξηγεί στην Popaganda τα καθέκαστα τόσο της διαδικασίας και μοιράζεται μαζί μας μερικές σκέψεις του για το μέλλον του ντόπιου κόμικ. 

20141216073419-prevworkssamplemini

Πώς και αποφάσισες να κυκλοφορήσεις τώρα το Manifesto σε deluxe έκδοση; Τι θα περιλαμβάνει αυτή; Πάντα ήθελα να μαζευτεί το Manifesto σε μια όμορφη, πολυτελή έκδοση, αλλά το θεωρούσα απραγματοποίητο όνειρο. Αφού δοκίμασα όμως με επιτυχία τη μέθοδο του crowdfunding με το Elysium Online είχα τον τρόπο. Και αφού έμαθα ότι οι παλιές εκδόσεις έχουν εξαντληθεί είχα και την αφορμή. Η επετειακή, σκληρόδετη έκδοση τώρα θα περιλαμβάνει: Τους δύο κύκλους MANIFESTO με νέο lettering. Μια ολοκαίνουργια ιστορία που θα βλέπουμε τι συνέβη στους ήρωες από το τέλος του MANIFESTO ΔΥΟ και μετά. Τις εκτός αρίθμησης ιστορίες MANIFESTO που κυκλοφόρησαν στο 9 αλλά δε βρίσκονταν στους τόμους: Crossover και Μanifesto #400. Πρόλογο από το δημοσιογράφο Θοδωρή Δημητρόπουλο. Πρώιμα σκίτσα των χαρακτήρων και των εξωφύλλων. Αναλυτικό σχολιασμό όλων των ιστοριών με behind-the-scenes πληροφορίες, ανέκδοτα στοιχεία κτλ.

Πώς θα περιέγραφες  με λίγες λέξεις το κόμικ σε κάποιον που δεν το έχει διαβάσει; Ένα slice-of-life κόμικ με τις συχνά κωμικές – άλλοτε όχι τόσο καθημερινές περιπέτειες του Βίκτωρα, ενός 20άρη που αγαπά τις ταινίες, αγαπά τα κόμικς και πολύ θα ήθελε να αγαπά και κάποια κοπέλα. Είναι μια πολύ προσωπική δουλειά μου για την οποία έπαιρνα έμπνευση από ό,τι έβλεπα γύρω μου και προσπαθούσα μέσα από το φίλτρο των κόμικς τις ιστορίες που ζούσα εγώ να τις ζήσει κι ο αναγνώστης.

20141216083102-E_MUST
   

Λίγα λόγια για την ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο του περιοδικού 9 της Ελευθεροτυπίας; Είναι δύσκολο να κοιτώ αυτή την περίοδο χωρίς να θυμάμαι πως τα έβλεπα τότε στα early 20s μου (πολύ, πολύ επικά και δραματικά). Ήταν κάπως μαγικό όταν διαπίστωνες ότι τα «μικιμάο» που μια ζωή σχεδίαζες μόνος στο δωμάτιο σου τα αγαπούσε κι άλλος κόσμος. Οι φίλοι που έκανα τότε, που μας ένωσε η κοινή αγάπη για αυτή την τέχνη, είναι οι καλύτεροι φίλοι μου μέχρι σήμερα. Πέρα από αυτό, θυμάμαι μας ενοχλούσαν τα πάντα. Παλιότερα άτομα του χώρου, περιοδικά. Τσαντιζόμασταν για πράγματα άνευ σημασίας. Αλλά είπαμε: early 20s.

Πώς βλέπεις το μέλλον του ελληνικού κόμικ; Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτή την περίοδο; Ας βαφτίσουμε «ελληνικό κόμικ» αυτό που παράγουν Έλληνες δημιουργοί. Άσχετα με το αν ζουν στη χώρα, αν το κόμικ εκδίδεται από ελληνικούς οίκους, αν είναι καν στην ελληνική γλώσσα. Τότε ναι, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Οι Έλληνες δημιουργοί έχουν στρέψει (αναγκαστικά) το βλέμμα έξω από τα σύνορα της χώρας και ξεκινάν να κάνουν σπουδαία πράγματα για τη διεθνή αγορά. Το ελληνικό κοινό δεν έχει παρά να τους ακολουθήσει. Προσωπικά ξεκινώ το Φεβρουάριο, σε συνεργασία με τους Jay Faerber & Brian Joines τη νέα μηνιαία σειρά, SECRET IDENTITIES, που θα κυκλοφορήσει από την Image Comics. Έχει να κάνει με μια ομάδα υπερ-ηρώων ονόματι Front Line που το νεότερο μέλος της έχει σταλθεί από τους εχθρούς τους για να τους διεισδύσει και να μάθει τα μυστικά τους. Και η Front Line έχει πολλά μυστικά…

Ποιο παρεμφερές κόμικ, ελληνικό ή ξένο, θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος που του άρεσε το ManifestoΤο Manifesto γεννήθηκε μέσα από την αγάπη μου για τα ανεξάρτητα και ενίοτε αυτοβιογραφικά Αμερικάνικα κόμικς των 90ς, όπως το Hate του Peter Bagge, και δουλειές των Adrian Tomine, Daniel Clowes. Ακόμα και αν συγκρίνοντας το τελικό αποτέλεσμα δε θα βρει πολλές ομοιότητες μ’ αυτά, παραμένουν πολύ καλά κόμικς που κανείς δε θα χάσει διαβάζοντας τα.

https://www.youtube.com/watch?v=SbvW-l1I3rQ

Για περισσότερες πληροφορίες:

Crowdfunding

Το επίσημο σάιτ του δημιουργού

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.