0005783_195_1

Το γυάλινο κλειδί του Dashiell Hammett. Πρόκειται για μυθιστόρημα του πατέρα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο Dashiell Hammett (1894-1961) εκδιώχθηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και έγινε στόχος της αντικομμουνιστικής καμπάνιας του ΜακΚάρθι, όντας μέλος του ΚΚ. Προτίμησε να πάει φυλακή πέντε μήνες πάρα να καταθέσει σε βάρος τεσσάρων συντρόφων του. Επίσης, ο συγγραφέας είναι γνωστός για το διάσημο χολυγουντιανό φιλμ-νουάρ “Το γεράκι της Μάλτας” (1941) που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημά του, με πρωταγωνιστή τον Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ στο ρόλο του ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ. (μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδόσεις Μεταίχμιο)

line-630

0004689_195

Γαλάζια φλέβα του Ross Macdonald. Ο Αμερικάνος συγγραφέας ακολουθεί την παράδοση των προκατόχων του Dashiell Hammett και Raymond Chandler, εμπλουτίζοντας το αστυνομικό μυθιστόρημα με ψυχολογικό βάθος και σύνθετα ηθικά διλήμματα. (μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδόσεις Μεταίχμιο)

line-630

_

Το πρόσωπο του πένθους. Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή ανάμεσα στο κείμενο και την παράσταση της Ελένης Παπάζογλου. Η συγγραφέας είναι επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το θέμα του βιβλίου πραγματεύεται τα ερωτήματα που γεννιούνται από την τραγική μορφή της σοφόκλειας Ηλέκτρας, η οποία παρουσιάζει ποικιλία και αντιφατικότητα στις προσεγγίσεις των αρχαιογνωστικών σπουδών. (εκδόσεις Πόλις)

line-630

Walter-Benjamin-new-book-1

Η αποστολή του μεταφραστή και άλλα κείμενα για τη γλώσσα του Βάλτερ Μπένγιαμιν. Ο Μπένγιαμιν θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές του 20ου αιώνα.Το έργο του πολυσχιδές και ρηξικέλευθο καλύπτει ένα εκπληκτικό εύρος θεμάτων που αφορούν την ιστορία, την κοινωνιολογία, τη λογοτεχνία, τη μετάφραση και την τέχνη. Ο Μπένγιαμιν ρωτά: “Απευθύνεται άραγε μια μετάφραση στους αναγνώστες που δεν κατανοούν το πρωτότυπο;” Η πρωτότυπη ερώτηση απαιτεί και μια εξίσου πρωτότυπη απάντηση. Ο Μπένγιαμιν απαντά στην πρόκληση. (μετάφραση από τα γερμανικά Γιώργος Σαγκριώτης-σειρά Πολύτιμοι λίθοι, εκδόσεις Πατάκη)

line-630

thumbnail

Κραδασμοί του Τζόναθαν Φράνζεν. Ένα ιδιόμορφο μυθιστόρημα που περιγράφει μια συνηθισμένα εξωφρενική περίπτωση οικογένειας. Μια σειρά από απρόσμενα και άσχετα μεταξύ τους περιστατικά θα οδηγήσουν την οκογένεια στο μάτι ενός κυκλώνα αλλεπάλληλων μεταμορφώσεων. Αυτές οι μεταμορφώσεις είναι οι κραδασμοί που συνταράσσουν τη ζωή των ηρώων. Ταυτόχρονα, άλλοι, πραγματικοί κραδασμοί από ισχυρούς σεισμούς συγκλονίζουν τη Βοστόνη και μία σεισμολόγος υποπτεύεται ότι οι σεισμικές δονήσεις δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια. (μετάφραση Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδόσεις Ψυχογιός)