Ex Hex (from left: Laura Harris, Betsy Wright and Mary Timony)

Από τα σπάργανα του φεμινιστικού μουσικού κινήματος Grrrl Riot και τις Autoclave μέχρι τις Wild Flag (όπου συνεργάστηκε με μέλη των Sleater-Kinney) και τελικά στις Ex Hex, το σχήμα που «τρέχει» σήμερα, η Mary Timony δεν έχει πάψει να «υπηρετεί» ένα αυθεντικό punk (με την έννοια της ανατρεπτικότητας) ήθος. Λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση των Ex Hex στην Αθήνα (μία διοργάνωση της ταγμένα πρωτοποριακής Arte Fiasco, την Τετάρτη 11 Μαρτίου στο six d.o.g.s.) μίλησε στην Popaganda ακόμη και για…ροζ ελέφαντες.

Έχεις υπάρξει μέλος αρκετών punk rock συγκροτημάτων όπως οι Helium, οι Autoclave και οι Wild Flag. Τι σε οδήγησε να δημιουργήσεις τις Ex Hex; Tα κομμάτια που έγραφα ταίριαζαν περισσότερο σε μια μπάντα παρά σε ένα σόλο καλλιτέχνη. Ξεκίνησα να τζαμάρω με την Laura και τη Betsy και ταιριάξαμε αμέσως. Η Betsy έγραφε επίσης κομμάτια και έτσι οι Ex Hex ήταν μια φυσική εξέλιξη.

O ήχος σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το μουσικό κίνημα Riot grrrl. Σε ποιο βαθμό σε έχει επηρεάσει η συγκεκριμένη DIY φιλοσοφία και αισθητική; Μεγάλωσα την δεκαετία του ’80 στην Ουάσιγκτον, οπότε στην εφηβεία μου πρόλαβα τις πιο hardcore συναυλίες και ήμουν μέλος των Autoclave που δημιουργήθηκαν στις αρχές του ’90. Έζησα από κοντά τις Riot Grrrl μπάντες όπως οι Bikini Kill και οι Bratmobile ενώ αργότερα γίναμε και φίλοι. Επομένως είναι λογικό η μουσική των νεανικών μου χρόνων να αποτελεί αναπόσπαστη επιρροή σε ό,τι κάνω.

http://youtu.be/2AxIA4042WA

Ποιοι άλλοι καλλιτέχνες σε έχουν επηρεάσει έντονα; Όσοι άκουγα στο ραδιόφωνο στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές των 80s. Επίσης, glam rock μπάντες όπως οι Sweet and Slade και power pop συγκροτήματα όπως οι The Nerves και οι Let’s Active

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι από το περσινό ντεμπούτο των Ex Hex και γιατί; Δε ξέρω, νομίζω πως όλα μου αρέσουν το ίδιο. Προσπαθήσαμε συνειδητά ώστε να υπάρχει μία συνάφεια από τραγούδι σε τραγούδι. Με την έννοια πως δε θέλαμε να υπάρχουν δυνατά κομμάτια που θα παίζουμε ζωντανά ή αντίστοιχα κομμάτια που θα προσπερνάει κάποιος που θα ακούει τον δίσκο. Ακούγοντας ξανά και ξανά τα τραγούδια, κόψαμε ότι θεωρούσαμε πως δεν ήταν λειτουργικό-ίσως για αυτό το άλμπουμ διαρκεί τόσο λίγο!

To punk rock σαν μουσικό είδος καλώς ή κακώς έχει και μια πολιτική διάσταση. Έχεις σκεφτεί να εκφραστείς με αυτό τον τρόπο ή είναι κάτι που δεν σε αφορά; Θέλουμε απλά να κάνουμε μουσική που μας αρέσει και απολαμβάνουμε να ακούμε. Η έννοια «punk» έχει χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεν ακουγόμαστε σαν punk των 80s με πολιτική χροιά ακόμα και αν προερχόμαστε από εκεί και μεγαλώσαμε με αυτά τα ακούσματα. Είμαστε πρώτα από όλα μουσικοί και απλά προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Δε χρησιμοποιούμε τη μουσική ως μέσο για οτιδήποτε άλλο, απλά την αγαπάμε και αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε. Τίποτα άλλο.

http://youtu.be/JDf8Yk3S6QA

Κάποια νέα μπάντα ή καλλιτέχνης που σου τράβηξε το ενδιαφέρον; Μόλις γυρίσαμε από περιοδεία με τον King Tuff και πραγματικά λατρεύουμε όλους τους δίσκους του. Επίσης μου αρέσει ένα νέο συγκρότημα από τη Νέα Υόρκη που λέγεται Public Access TV.

Θα βρεθείτε πρώτη φορά στην Αθήνα. Τι να περιμένουμε από το live σας; Aρκετό stage diving και ένα μεγάλο mosh pit. Επίσης θα υπάρχουν πυροτεχνήματα, γιγάντια ρομπότ, σκηνικά που θα εναλλάσσονται, Σαιξπηρικοί ηθοποιοί, αρκετή όπερα και φυσικά ένας τεράστιος ροζ ελέφαντας. Θα είναι καταπληκτικά, πέρα από οτιδήποτε συνηθισμένο.

Οι Ex Hex θα εμφανιστούν τη Τετάρτη 11 Μαρτίου στο Six D.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι)
Opening act: Τhe Dark Rags
21.00 μ.μ.
Εισιτήρια: Προπώληση: 12 € (περιορισμένος αριθμός), 15 €, Ταμείο: 18 €
Σημεία προπώλησης: Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου, ΙΑΝΟΣ, Reload Stores,Media Markt