Δεν σηκώνει αμφιβολία ότι οι Archive είναι μία από τις αγαπημένες (συναυλιακές και όχι μόνο) μπάντες του εγχώριου κοινού. Μία μπάντα που εμφανίστηκε στα μέσα των 90s με αισθητική αφετηρία το trip hop και προφανείς Floyd-ικές αναφορές. Λίγο πριν επιστρέψουν στην Αθήνα ως ένα εκ των δύο μεγάλων ονομάτων της δεύτερης ημέρας του Release Athens (16 Ιουνίου, μαζί με τους επίσης αγαπημένους Thievery Corporation) ο Danny Griffiths, που σχημάτισε τη μπάντα με τον Darius Keeler) μιλάει στην Popaganda.

Παρόλο που έχετε κριτική αποδοχή και μία μεγάλη βάση θαυμαστών σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, δεν περάσατε ποτέ στην σφαίρα του βρετανικού mainstream. Είναι κάτι που σας απασχολεί; Πάντα είχαμε την άποψη ότι έχουμε τις ιδέες για τον εαυτό μας. Πάντα είχε σημασία για εμάς το να είναι ενδιαφέρον αυτό που κάνουμε και να μας ενθουσιάζει, ελπίζοντας ότι θα αρέσει και στον κόσμο. Η μόνη μας προσδοκία είναι να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε.

Ποιές ήταν οι βασικές επιρροές για το τελευταίο album σας, The False Foundation; Δεν ακούγαμε κάτι συγκεκριμένο, περισσότερο πειραματιζόμασταν στο studio με παλιό αναλογικό εξοπλισμό και διάφορους ήχους. Προσπαθούσαμε να χτίσουμε έναν άλλο κόσμο. Υπήρχε μία ατμόσφαιρα έμπνευσης, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έδωσα βάση σε συγκεκριμένα ακούσματα. Ο Darius, βέβαια, άκουγε διάφορα underground πράγματα.

Είναι συχνές οι αλλαγές στην σύνθεσή σας. Θα έλεγες ότι οι Archive είναι περισσότερο μια μουσική κολεκτίβα παρά μία μπάντα; Και πώς επηρεάζει αυτό τον τρόπο που δουλεύετε την μουσική σας; Οι αλλαγές έχουν να κάνουν περισσότερο με το ότι είμαστε ανοιχτοί, κρατάμε αυτόν τον κολεκιβίστικο χαρακτήρα. Για παράδειγμα, έχουμε τον Gary George στο album. Τον συναντήσαμε στο Παρίσι μια μέρα και αμέσως τα πήγαμε πολύ καλά. Μας αρέσει να το κρατάμε ανοιχτό, για εμάς είναι πιο δύσκολο να είσαι «μπάντα» με την κλειστή έννοια. Ενδιαφερόμαστε να συναντάμε νέους ανθρώπους. Έτσι αυτό που κάνουμε γίνεται πιο ενδιαφέρον.

https://www.youtube.com/watch?v=TglgwKoh_Ww

Με ποιά άλλα genres θα ήθελες να πειραματιστούν οι Archive; Είμαι της άποψης ότι ο όρος genre αφορά περισσότερο τους επαγγελματίες, δημοσιογράφους κλπ. Προσωπικά, θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ και με πιο hip hop ήχους. Στην προκειμένη φάση, το επίπεδο της παραγωγής μας είναι αρκετά καλό για να νιώθουμε αυτοπεποίθηση στο να πειραματιστούμε. Και θέλουμε να συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε την στιγμή που το κάνουμε.

Είστε μία από τις αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού… Είναι φανταστικό το κοινό εκεί! Πάντα είχαμε καλή σχέση με την Ελλάδα. Και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε. Πάντα περνάμε καλά όταν παίζουμε εκεί. Το φετινό μας live στην Αθήνα είναι αυτό για το οποίο ανυπομονώ περισσότερο.

Πρόσφατα είχαμε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Manchester. Ως μουσικός, ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις όταν πληροφορήθηκες αυτό που είχε συμβεί; Είναι πραγματικά τρομακτικό. Δεν ξέρω αν ο Τύπος μπορεί να αποτυπώσει στις πραγματικές του διαστάσεις το πόσο τρομαγμένοι είναι οι άνθρωποι.

Release Athens Festival 2017
Day II -Παρασκευή 16 Ιουνίου: Thievery Corporation, Archive, Omegaray, Chinese Basement
Περισσότερες πληροφορίες: releaseathens.gr / Facebook