POSTER-IQ2-FINAL

Τα ελληνικά start-ups θα επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τελευταία  προστέθηκε στον ελληνικό δημόσιο διάλογο και αφορά είτε στο παιδί-θαύμα των Οικονομικών που αναλύει την έννοια της ανάπτυξης  σε τηλεοπτικά πάνελ, είτε σ’ έναν παππού σε κάποιο ημιορεινό χωριό της Ηπείρου που, παρ’ ότι νομίζει ότι το start-up είναι φαγώσιμο, είναι πεπεισμένος ότι αυτό θα μας σώσει. Από αυτά και πολλά άλλα παράδοξα εμπνεύστηκε η Intelligence Squared Greece, μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία διοργάνωσης και προώθησης debate, που αποφάσισε να βάλει στο τραπέζι το αρχικό μας ερώτημα και να επανδρώσει και τις δύο πλευρές με μάχιμους αντιπάλους. Πρόκειται για το πρώτο debate από μια σειρά ρητορικών μαχών που θα ακολουθήσουν κάτω από τη φιλόξενη στέγη του The Hub Events.

Αφενός,  λοιπόν,  την εκδήλωση προσυπογράφει μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με τριετή εμπειρία στη διοργάνωση debate, που γνωρίζει από πρώτο χέρι ποια θέματα αφορούν άμεσα τους νέους και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν και επιχειρούν, αφετέρου, ακόμη τρία χρόνια εμπειρίας έρχονται να προστεθούν από την πλευρά του The Hub Events και συγκεκριμένα των Κωνσταντίνου Πολίτη και Νικόλα Πρωτονοτάριου, διοργανωτών της επιτυχούς σειράς επιστημονικών διαλέξεων Hub Science. «Η συνεργασία με το The Hub Events και τη σειρά Hub Science ξεκίνησε στo πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των θεμάτων τα οποία στοχεύουμε να θέσουμε στο δημόσιο διάλογο το επόμενο διάστημα. Το περασμένο έτος, θεωρήσαμε πως η συμβολή μας στο δημόσιο διάλογο ήταν -κατά κάποιο τρόπο- περιττή. Έχουν πια δραστηριοποιηθεί πολλοί νέοι οργανισμοί στη διοργάνωση συζητήσεων, ομιλιών και παρεμφερών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα αφού όταν ξεκινήσαμε το 2010 ήμασταν πρακτικά οι μόνοι. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η στιγμή να αναζητήσουμε μια νέα ταυτότητα για την Intelligence Squared, με την οποία θα ταυτιστεί το κοινό μας και δεν μπορεί παρά να είναι καινοτόμος και πρωτοποριακή, όπως ταιριάζει στη μέχρι τώρα πορεία μας και στην πορεία του The Hub. Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες για τη βελτίωση του αποτελέσματος και του αντίκτυπου των εκδηλώσεών μας», σχολιάζει ο  ιδρυτής της Intelligence Squared Greece, Ερρίκος Αρώνες.

Για να προωθήσει κανείς το δημόσιο διάλογο προς το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να έχει την απαραίτητη γνώση του ευρύτερου πλαισίου, πάνω στο οποίο τοποθετείται κάθε συζήτηση. Ας πάρουμε για παράδειγμα την πρόταση του εναρκτήριου debate: «Τα ελληνικά startups θα επανεκκινήσουν την οικονομία». Υπάρχουν στατιστικά δεδομένα των τελευταίων που οριοθετούν το πλαίσιο αυτής της συζήτησης και δυστυχώς δεν θα φτάσουν ποτέ στον προαναφερθέντα παππού. Τα ελληνικά startups σήμερα απασχολούν περίπου 1.500 εργαζόμενους σε μια σειρά από επιχειρήσεις όπως αυτή της εύρεσης ταξί μέσω κινητού τηλεφώνου, της παράδοσης φαγητού στο σπίτι ή των υπηρεσιών εξεύρεσης εργασίας. Αν και κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έσοδα για τη χώρα και ότι λειτουργούν σαν ένα θετικό πρότυπο για τους νέους, πόσο όμως μπορεί τελικά να είναι το αντίκτυπο της δραστηριότητάς τους; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη δυναμική να δημιουργηθεί μια κοινότητα νεανικής επιχειρηματικότητας δυσανάλογη του μεγέθους της αγοράς και αντάξια των προσδοκιών των επενδυτών σε αυτή;

Αυτά είναι κάποια μόνο από τα ερωτήματα που οι ομάδες Υπέρ και Κατά της Πρότασης θα κληθούν να απαντήσουν στο πλαίσιο του debate που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος και το οποίο θα διεξαχθεί βάσει του μοντέλου Oxford Union. Αυτό σημαίνει –μεταξύ άλλων– ότι το κοινό θα ψηφίσει μια φορά πριν και μία φορά μετά την έναρξη της συζήτησης, συνεπώς η πλευρά με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή ψήφων αναγνωρίζεται ως νικήτρια. Υπέρ της πρότασης θα μιλήσουν οι Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (Curator, TEDxAthens, Co-founder, Found.ation), Αιμίλιος Μάρκου (Co-founder, Hellas Direct) και Ζήσης Μπέλλας (Co-founder, Pollfish), ενώ θέση κατά της πρότασης θα πάρουν οι Μάρκος Βερέμης (Co-founder, Upstream), Νίκος Μωραϊτάκης (Co-founder, Workable) και Αλέξης Πανταζής (Co-founder, Hellas Direct).

Περισσότερες πληροφορίες για το πλαίσιο του debate εδώ 

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014, ώρα 19:00 (Οι πόρτες ανοίγουν στις 18:00)

Είσοδος: 5€

The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

Τηλ: 210 3411 009