Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Ο Γύρος του Θανάτου στο Βελιγράδι

Ο Γύρος του Θανάτου, αλλιώς τείχος του θανάτου, είναι ένα καρναβαλικό αξιοθέατο με ακροβατικά και μηχανές που αναβιώνει στο Βελιγράδι της Σερβίας. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει πιστόνια, ρίσκο, ζάλη και πολύ θόρυβο.
Φωτογραφίες: EPA/ANDREJ CUKIC

Ο οδηγός μοτοσικλέτας Zoran Milojkovic εκτελεί το κόλπο του στον Τείχος του Θανάτου «Bozo Vukadinovic» στο Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022. EPA/ANDREJ CUKIC

Ο Γύρος του Θανάτου, το πάλαι ποτέ καρναβαλικό αξιοθέατο με μηχανές, αναβιώνει στο Βελιγράδι της Σερβίας. Γνωστό στην Σερβία και ως το Τείχος του Θανάτου, πρόκειται ουσιαστικά για ένα ξύλινο βαρέλι, όπου στους στενούς, κάθετους τοίχους του κάθε βράδυ βρυχάται, μέσα στην παραζάλη του θορύβου και της αψήφισης των νόμων της βαρύτητας, ο “πρίγκηπας” της ταχύτητας. Ο οδηγός μοτοσικλέτας Zoran Milojkovic εκτελεί τα ακροβατικά του κόλπα με επιδεξιότητα στο «Bozo Vukadinovic», καθημερινά για τους λιγοστούς θεατές.

Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ δημοφιλές αξιοθέατο, το «Bozo Vukadinovic» είναι από τα τελευταία του είδους του στη Βαλκανική χερσόνησο, λόγω ενός συνδυασμού υψηλού κόστους συντήρησης των μηχανών και ακριβών ασφαλιστικών συμβολαίων, μια και τα ατυχήματα στο βαρέλι είναι συχνά, αλλά και του χαμηλού αριθμού θεατών που επιβάλλει ένα τέτοιο θέαμα.

Δεν είναι πολλές οι θέσεις στο κλουβί, από όπου κάποιος μπορεί να δει με τα μάτια του τον ριψοκίνδυνο αναβάτη με το χέρι του καρφωμένο στο γκριπ, να ξεκινά με ταχύτητα την αναρρίχηση από το έδαφος στον ξύλινο τοίχο. Όποιος παρακολουθήσει, έστω μια φορά, ένα από αυτά τα ακροβατικά, θα ζήσει μια εμπειρία ποτισμένη από τον ίλλιγο και την ένταση του κινδύνου. Θα νιώσει το κορμί του να δονείται από τις αναταράξεις των μηχανών που γυρίζουν σαν δαιμονισμένες στο βαρέλι. Ο θόρυβος από την εξάτμιση θα τρυπάει τα αυτιά του και η μυρωδιά της χυμένης βενζίνης και των καμένων ελαστικών θα σφίγγει τα ρουθούνια του, δημιουργώντας την εντύπωση ότι βρέθηκε ξαφνικά στο καζάνι της κολάσεως, χωρίς έξοδο διαφυγής, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει ο αναβάτης το νούμερό του με ασφάλεια. 

Στον Γύρο του Θανάτου ο κίνδυνος είναι ρετρό, αλλά πραγματικός. 

Ο οδηγός go-cart Drazen Grbic προετοιμάζεται πριν από το σόου στο τείχος του θανάτου «Bozo Vukadinovic» στο Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

Ο οδηγός go-cart Drazen Grbic εκτελεί το νούμερό του στο τείχος του θανάτου «Bozo Vukadinovic» στο Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

Ο οδηγός μοτοσικλέτας Zoran Milojkovic ετοιμάζει την μοτοσικλέτα για το νούμερο του στο τείχος του θανάτου «Bozo Vukadinovic» στο Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

Ο οδηγός μοτοσικλέτας Zoran Milojkovic εκτελεί τα επικίνδυνα κόλπα του στον γύρο του θανάτου «Bozo Vukadinovic» στο Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

Μοτοσικλέτες στο ξύλινο βαρέλι του «Bozo Vukadinovic» στο Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

Ένας μηχανικός επισκευάζει μια μοτοσικλέτα στο «Bozo Vukadinovic» στο Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

Το τείχος του θανάτου «Bozo Vukadinovic»είναι ένα ξύλινο βαθύ βαρέλι. Στην κορυφή του, οι λιγοστοί θεατές περιμένουν να ξεκινήσει το επόμενο νούμερο. Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

Ο οδηγός μοτοσικλέτας Zoran Milojkovic φοράει τις δερμάτινες μπότες του, λίγο πριν από ξεκινήσει την επίδειξή του στο τείχος του θανάτου «Bozo Vukadinovic» στο Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

Σταγόνες βενζίνης κυλάνε από μια τάπα καυσίμου μοτοσυκλετας στο «Bozo Vukadinovic». Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

Η κολλημένη με πλαστική ταινία λαβή μοτοσυκλέτας στο τείχος του θανάτου «Bozo Vukadinovic» στο Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

Ο οδηγός Zoran Milojkovic δοκιμάζει μια μοτοσικλέτα στο «Bozo Vukadinovic» στο Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

Ο Γύρος του Θανάτου «Bozo Vukadinovic» στο Βελιγράδι, Σερβία, 19 Αυγούστου 2022.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.