Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Αφγανιστάν: Η αναχώρηση

Μετά από είκοσι χρόνιας κατοχής, οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και οι πολίτες της φτωχής χώρας ψάχνουν απελπισμένα μια τελευταία έξοδο από την προγεγραμμένη Ιστορία.
Φωτογραφίες: EPA

Αμερικανίδα πεζοναύτης περπατά δίπλα σε παιδιά κατά τη διάρκεια εκκένωσης της Καμπούλ στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, Αφγανιστάν, 24 Αυγούστου 2021.

Τον τελευταίο μήνα στο Αφγανιστάν διαδραματίζεται μια διπλή οικουμενική ήττα. Ο Δυτικός Κόσμος ψυχρά αμφισβητεί την ισχύ της ηγεμονίας του. Οι “καλοί” εγκαταλείπουν την χώρα, οι”κακοί” επελαύνουν κι απειλούν. Οι Αφγανοί πολίτες, παρατημένοι απ’ όλους και νιώθοντας τον σκοτεινό ρόγχο της Ιστορίας να τους αγγίζει, προσπαθούν ν’ αποδράσουν είτε από την στεριά είτε από αέρος. Μια ολόκληρη χώρα σε εκκένωση. Ο Πρώτος Κόσμος βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει σε μια συντεταγμένη αναχώρηση για λίγους, χωρίς εκπλήξεις. 

Οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες φτάνουν στην πατρίδα τους μέσα σε φέρετρα. Σ’ αυτόν τον άνυδρο πόλεμο που κράτησε είκοσι χρόνια, δεν υπάρχει νικητής. Μόνο απελπισμένοι για μια διαφυγή.

Βρετανικές Δυνάμεις από την 16 Ταξιαρχία Αεροπορίας κατά την άφιξή τους στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, 15 Αυγούστου 2021. Το στρατιωτικό προσωπικό αναπτύσσεται για να βοηθήσει στην εκκένωση Βρετανών υπηκόων και Αφγανών πολιτών με βρετανική βίζα.

Εικόνα από δορυφόρο, δείχνει τους μποτιλιαρισμένους δρόμους έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, Αφγανιστάν, 16 Αυγούστου 2021.

Γάλλοι στρατιώτες φορτώνουν αεροσκάφος στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ, Αφγανιστάν, 17 Αυγούστου 2021. Πολλοί ξένοι στρατοί αναγκάζονται να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα.

Ισπανοί στρατιώτες βοηθούν Ισπανούς υπήκοους κι Αφγανούς να επιβιβαστούν σε ένα Airbus A400M στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, Αφγανιστάν, 18 Αυγούστου 2021.

Βρετανοί πολίτες και Αφγανοί με διπλή υπηκοότητα επιβιβάζονται σε στρατιωτικό βρετανικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, Αφγανιστάν, 16 Αυγούστου 2021.

Ολλανδοί υπήκοοι κι Αφγανοί με ολλανδική βίζα αποβιβάζονται σε πλατφόρμα στο αεροδρόμιο Schiphol, αφού κατάφεραν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν. Ολλανδία, 18 Αυγούστου 2021.

Πολίτες από το Αφγανιστάν επιβιβάζονται σε αεροπλάνο της Lufthansa με προορισμό την Φρανκφούρτη της Γερμανίας, αφού έφτασαν από την Καμπούλ με αεροσκάφος της γερμανικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Τασκένδης, Ουζμπεκιστάν, 19 Αυγούστου 2021.

Αφγανοί πολίτες ετοιμάζονται να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο του Αμερικάνικου στρατού κατά τη διάρκεια εκκένωσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, Αφγανιστάν, 18 Αυγούστου 2021.

Αφγανοί πολίτες και Πολωνοί υπήκοοι που διέφυγαν από το Αφγανιστάν, πριν από την αναχώρησή τους για τη Βαρσοβία από το Διεθνές Αεροδρόμιο Navoiy στο Ουζμπεκιστάν, 20 Αυγούστου 2021. Πρόκειται για την τρίτη μεταφορά ανθρώπων από τον Πολωνικό στρατό.

Αφγανοί δίπλα σε ισπανικό αεροσκάφος στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 20 Αυγούστου 2021. Ένα δεύτερο ισπανικό αεροσκάφος μετέφερε συνολικά 110 Αφγανούς από την Καμπούλ και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Ντουμπάι, προτού κατευθυνθεί προς την Ισπανία.

Οικογένεια Αφγανών φτάνει στο Αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ μετά την εκκένωσή τους από την Καμπούλ από τις βελγικές στρατιωτικές δυνάμεις. Πακιστάν, 20 Αυγούστου 2021.

Ανθρωποι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, αποβιβάζονται από αεροπλάνο, που τους μετέφερε από την Καμπούλ στο Διεθνές Αεροδρόμιο Boryspil κοντά στο Κίεβο, Ουκρανία, 22 Αυγούστου 2021.

Άνθρωποι παρατάσσονται για να επιβιβαστούν σε στρατιωτικό αεροσκάφος, καθώς διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, 23 Αυγούστου 2021.

Αφγανοί πολίτες περιμένουν έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να διαφύγουν από την χώρα με κάποιο από τα αεροπλάνα των διεθνών αποστολών. Αφγανιστάν, 23 Αυγούστου 2021.

Δύο παιδιά, που έγιναν αποδεκτά τα χαρτιά αναχώρησής τους, με τον πατέρα τους παρατηρούν τα αεροπλάνα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, Αφγανιστάν, 21 Αυγούστου 2021.

Αμερικανός πεζοναύτης μεταφέρει μικρό κορίτσι στην πύλη του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, Αφγανιστάν, 20 Αυγούστου 2021.

Άνθρωποι προσπαθούν να μπουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φύγουν από τη χώρα. Αφγανιστάν, 23 Αυγούστου 2021.

Στρατιωτικό αεροπλάνο διεθνούς αποστολής απογειώνεται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai. Καμπούλ, Αφγανιστάν, 23 Αυγούστου 2021.

Αμερικανοί πεζοναύτες παρέχουν βοήθεια σε σημείο ελέγχου διάβασης, κατά τη διάρκεια εκκένωσης Αφγανών από την χώρα, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, Αφγανιστάν, 21 Αυγούστου 2021.

Αμερικανοί πεζοναύτες διευκολύνουν την ομαλή εκκένωση από το Αφγανιστάν, των Αμερικανών πολιτών, Αφγανών πολιτών αιτούντων βίζα μετανάστευσης και άλλων Αφγανών που κινδυνεύουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ασφάλεια από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αφγανιστάν, 22 Αυγούστου 2021.

Ένα παιδί μεταφέρεται καθισμένο στην βαλίτσα του πατέρα του, καθώς αυτός προχωρά προς την αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια εκκένωσης της Καμπούλ από Αφγανούς που το επιθυμούν, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αφγανιστάν, 24 Αυγούστου 2021.

Περίπου 380 Αφγανοί, που έχουν εργαστεί για τους Νοτιοκορεάτες στην χώρα, και τα μέλη των οικογενειών τους επιβιβάζονται σε στρατιωτικό αεροσκάφος της Νότιας Κορέας σε αεροδρόμιο στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, 25 Αυγούστου 2021.

Αφγανοί έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, αγωνίζονται να φτάσουν στις ξένες δυνάμεις για να δείξουν τα διαπιστευτήριά τους και να διεκδικήσουν μια θέση σε αεροπλάνο ξενης αποστολής. Αφγανιστάν, 26 Αυγούστου 2021.

Αφγανοί πολίτες αποβιβάζονται από ένα αεροσκάφος C-130, στο αεροδρόμιο Figo Maduro, Λισαβόνα, Πορτογαλία, 27 Αυγούστου 2021. Πρόκειται για αποστολή του στρατιωτικού προσωπικού της Πορτογαλίας που αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει την προσπάθεια απόσυρσης Αφγανών πολιτών από την Καμπούλ.

Φέρετρα Αμερικανών στρατιωτών σκεπασμένα με την σημαία των ΗΠΑ στο εσωτερικό ενός C-17, κατά την τιμητική μεταφορά τους στην αεροπορική βάση Dover, ΗΠΑ, 29 Αυγούστου 2021. Οι 13 πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στις 26 Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοόχισε την ζωή σε τουλάχιστον 169 Αφγανούς πολίτες.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.