Βόρεια του Πεδίου του Άρεως, εκεί που κάποτε στεγαζόταν το Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, σήμερα βρίσκεται το Πρωτοδικείο Αθηνών, η ξακουστή Ευελπίδων. Στα κτίρια του έχουν εκδικαστεί ιστορικές υποθέσεις της σύγχρονης ιστορίας. Όπως και αυτή που ξετυλίγεται τώρα, με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Πιστοί οπαδοί της Χρυσής Αυγής

Πιστοί οπαδοί της Χρυσής Αυγής

Γύρω στις 14:00 ο προαύλιος χώρος έξω από το κτίριο 6 είναι γεμάτος δημοσιογράφους, οπερατέρ και φωτογράφους που περιμένουν να έρθει ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Όλοι βρίσκονται εκεί από νωρίς το πρωί προσπαθώντας να συλλέξουν κάθε πληροφορία για την υπόθεση. Τριγύρω κυκλοφορούν δικηγόροι και διάφοροι χρυσαυγίτες, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Κάποιοι περιμένουν συγγενείς τους ν’ απολογηθούν. Άλλοι απλά έχουν έρθει  για υποστήριξη.

General Atmosphere at Athens Courthouse / Ατμόσφαιρα
Michaloliakos, Courthouse / Μιχαλολιάκος, Ευελπ

«Είμαστε σήμερα εδώ για να μας δει ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής. Είμαστε απελπισμένοι να πείτε στο εξωτερικό», δηλώνει μία μαυροφορεμένη κυρία σε δημοσιογράφο ενός βελγικού μέσου. Και το παραλήρημα συνεχίζεται: «Μετά την κατοχή όλοι οι πρωθυπουργοί ήταν Εβραίοι, αραβοτουρκαλάδες και γερμανόφιλοι», λέει στη δημοσιογράφο μέχρι που η δεύτερη την παρατάει γιατί κάνει την εμφάνισή του ο Ηλίας Κασιδιάρης. Όλοι οι φωτογράφοι και οι οπερατέρ τρέχουν πίσω του εκτός από έναν μαυροφορεμένο τύπο – του κόμματος σίγουρα –  που βρίσκεται μπροστά και τον τραβάει βίντεο.

ÅÕÅËÐÉÄÙÍ ÄÉÊÁÓÔÇÑÉÁ ÁÍÁÊÑÉÔÇÓ ×ÑÕÓÇ ÁÕÃÇ
ÅÕÅËÐÉÄÙÍ ÄÉÊÁÓÔÇÑÉÁ ÁÍÁÊÑÉÔÇÓ ×ÑÕÓÇ ÁÕÃÇ ÄÉÊÇÃÏÑÏÓ ÁÈÇÍÁ ÃËÕÊÁ ÄÇÌÏÓÉÏÃÑÁÖÏÓ
Golden Dawn Party Members Exit Inquisitor's Office / Έξοδο

Η ώρα περνάει, ο Μιχαλολιάκος δεν έρχεται ποτέ και εμείς μένουμε εκεί να περιμένουμε με τους χρυσαυγίτες οπαδούς. Στήνουν πηγαδάκια, βρίζουν τους δημοσιογράφους, τους μετανάστες, κοιτάνε περίεργα. Μυστήριοι τύποι, φουσκωτοί τύποι.

Οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι από κάθε μέσο, ελληνικό ή ξένο, είναι πάντα εκεί και σε ετοιμότητα. Η ώρα περνάει και σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο Μίχος κινείται με τραμπούκικη άνεση, τα στελέχη τον ακολουθούν και όλα δείχνουν ότι σε λίγο θα φτάσει ο «αρχηγός». Στις 19:22 ενημερωνόμαστε ότι έχει κλείσει η Αλεξάνδρας. Μία ομάδα ΥΜΕΤ παίρνει θέσεις έξω από την πλαϊνή είσοδο του κτιρίου 6 και σε λίγα λεπτά κάνει την εμφάνισή του ο Μιχαλολιάκος. Οι οπαδοί παραληρούν «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Michaloliakos, Courthouse / Μιχαλολιάκος, Ευελπ

Κάπου εκεί τελειώνουν όλα. Οι δημοσιογράφοι χαλαρώνουν, κάποιοι οπερατέρ φεύγουν και οι φωτογράφοι ανοίγουν τα λάπτοπ. Το ενδιαφέρον τώρα μεταφέρεται έξω από την Ευελπίδων, εκεί όπου βρίσκονται οι σκληροπυρηνικοί συγκεντρωμένοι με τις σημαίες. Οι κάμερες είναι στημένες απέναντί τους και τα ΜΑΤ είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

General Atmosphere at Athens Courthouse / Ατμόσφαιρα
00_20131002_0036U7A0027 copy

«Αλήτες, ρουφιάνοι που λέτε τις ειδήσεις, δε μας σταματάνε ούτε οι φυλακίσεις»,  «Όχι φυλακές για τους εθνικιστές», «Θέλουμε δουλειές και όχι μετανάστες» είναι μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, βέβαια, καθώς στις 4:00 τα ξημερώματα με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο Νίκος Μιχαλολιάκος κρίθηκε προφυλακιστέος.