Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Ο Γυναικοκτόνος ήταν Έλληνας

Αλήθεια, πονάει λιγότερο τώρα που δεν είναι Αλβανός;

Αν είσαι παιδί Αλβανών μεταναστών και μεγάλωσες στην Ελλάδα τις δεκαετίες 1990 και 2000, τότε φράσεις όπως «Αλβανός βιαστής», «Αλβανός κλέφτης», «Αλβανός δολοφόνος», έχουν σίγουρα σημαδέψει τα παιδικά και εφηβικά σου χρόνια ή τέλος πάντων έχουν σημαδέψει τα δικά μου παιδικά και εφηβικά χρόνια. Είναι αυτές οι φράσεις που μου δημιουργούσαν πάντα έναν κόμπο στον λαιμό όταν με ρωτούσαν από που είμαι, κι εγώ έπρεπε να απαντήσω «από την Αλβανία». Μεγαλώνοντας, δεν καταλάβαινα γιατί δημιουργούνταν αυτός ο κόμπος, αφού εγώ δεν είχα βιώσει τον ρατσισμό στο πετσί μου ή έτσι νόμιζα τέλος πάντων. Απ΄ό,τι φαίνεται, ο χειρότερος ρατσισμός είναι αυτός που ποτίζει το δέρμα σου χωρίς εσύ να το καταλαβαίνεις, αυτός που σου κολλάει μια ρετσινιά αόρατη, την οποία εσύ φέρεις βαριά μέσα σου.

Ακόμα και σήμερα που είμαι πια 30 χρονών, αν με ρωτήσουν για την καταγωγή μου, ο κόμπος αυτός επιστρέφει. Μαζί του επιστρέφουν και όλα εκείνα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που έκαναν λόγο για Αλβανούς κλέφτες, βιαστές, δολοφόνους και όλα εκείνα τα παράθυρα των τηλεοράσεων που μιλούσαν για αλβανική μαφία και οργανωμένο έγκλημα, αλλά ξεχνούσαν να αναφέρουν τους χιλιάδες Αλβανούς που μοχθούσαν κάθε μέρα και που έβαλαν κι εκείνοι το λιθαράκι τους για να ζήσει η ελληνική κοινωνία 20 ξέγνοιαστα χρόνια. Αυτές οι αναμνήσεις που νόμιζα πως είχα πια θάψει βαθιά μέσα μου έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, όταν μερικές εβδομάδες πριν, η 20χρονη Κάρολαϊν δολοφονούνταν από τον Έλληνα σύζυγό της. Για μια ακόμη φορά πολλοί ήταν αυτοί που βιάστηκαν να μιλήσουν για τους Αλβανούς δολοφόνους. Η ρετσινιά άρχισε να μυρίζει και πάλι. Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο γυναικοκτόνος των Γλυκών Νερών, είπε ότι οι δράστες μάλλον μιλούσαν αλβανικά ή γεωργιανά και η κοινωνία τον πίστεψε, μιας και όπως έχουμε τόσα χρόνια μάθει, «Αλβανοί και Γεωργιανοί έχουν το γονίδιο του εγκληματία». 

Αυτό το αφήγημα βέβαια, δεν φτιάχτηκε μόνο από τον 32χρονο γυναικοκτόνο, αλλά στηρίχθηκε μέχρι και από πολιτικά πρόσωπα και θεσμούς. Η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη για παράδειγμα, δήλωσε πως, «Η έξαρση (σ.σ. της εγκληματικότητας) οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην εισροή στην ελληνική κοινωνία πληθυσμών οι οποίοι δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τον Έλληνα, δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση». Μην ξεχνάμε φυσικά και τον αρχισυνδικαλιστή αστυνομικό, Μπαλάσκα, τον οποίο τόσο πολύ αγαπούν να καλούν οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι στις εκπομπές τους, που έκανε λόγο για «σεσημασμένους αλλοδαπούς». Κι αν θέλετε να πάμε λίγα χρόνια πίσω, με μια μικρή αναζήτηση στο you tube θα μπορέσετε σίγουρα να βρείτε αποσπάματα που δείχνουν τον νυν Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, να μιλάει με βεβαιότητα για αλλοδαπούς εγκληματίες.

Δεν ήθελα να γράψω αυτό το κείμενο, δεν θα ήθελα να έχει δολοφονηθεί η γυναίκα αυτή. Ήθελα να πιστέψω πως όντως μπήκαν να τους κλέψουν, κι ας ήταν Αλβανοί. Η πραγματικότητα όμως, όπως πάντα μας πρόλαβε.

Δεν ξέρω σε ποιον πρέπει να φωνάξω ότι ζούμε εδώ 30 χρόνια, είμαστε μέρος αυτής της κοινωνίας και έχουμε δικαίωμα να είμαστε καλοί ή κακοί. Ότι δεν είμαστε τέρατα, αλλά ούτε κακόμοιροι. Δεν ξέρω σε ποιον πρέπει να φωνάξω ότι πρέπει επιτέλους να μας αντιμετωπίσετε όπως μας αξίζει. Με σεβασμό, γιατί διασκορπιστήκαμε στις τέσσερις γωνιές της Γης και επιβιώσαμε, όπως ακριβώς κάνατε κι εσείς κάποτε, γιατί θέλω να λέω πως είμαι Αλβανίδα χωρίς να έχω κόμπο στον λαιμό, έναν κόμπο που μου τον δημιουργήσατε εσείς, γιατί θέλω, όταν μιλάω για την ελληνική κοινωνία, να μπορώ επιτέλους να χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό.

Όταν δολοφονήθηκε η Ελένη Τοπαλούδη, είχα να παλέψω με δύο τέρατα, εκείνο που εξαγριωνόταν γιατί μια νέα γυναίκα δολοφονήθηκε αποτρόπαια και άδικα από ανδρικά χέρια και εκείνο που έλεγε: «Σταματήστε πια να τον λέτε “Ο Αλβανός δράστης” και πείτε τον με το όνομα του!». Είναι πάντα εύκολο να κατηγορείς «τον άλλο», τον ξένο, αυτόν που δεν σου μοιάζει. Το δύσκολο είναι να αποδεχτείς πως οι γυναικοκτόνοι, οι βιαστές, οι εγκληματίες δεν έχουν εθνικότητα, ούτε χρώμα. Οι γυναικοκτόνοι, οι βιαστές, οι εγκληματίες, μπορεί να σου μοιάζουν. 

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είναι 32 χρονών, Έλληνας, πιλότος, γυναικοκτόνος.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.