Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΡΟΦΙΛ

Ένα σύντομο βιογραφικό του Αλ Καπόνε

Η εφορία κάπου, κάποτε έκανε σωστά τη δουλειά της και τον έβαλε φυλακή.
246-Al-Capone-Front
  • Ο διαβόητος Αλ Καπόνε (Alphonse Gabriel “Al” Capone) γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 17 Ιανουαρίου 1899. Ήταν το τέταρτο από τα εννιά παιδιά μιας οικογένειας Ιταλών μεταναστών από τη Νάπολη.

  • Σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε το σχολείο, όντας μέλος δυο συμμοριών του Μπρούκλιν.

  • Λίγο αργότερα, απέκτησε τις ουλές στο αριστερό του μάγουλο έπειτα από προσβλητικά σχόλια για μια κοπέλα που προκάλεσαν την οργή του αδερφού της και επακόλουθα τρεις χαρακιές λαμβάνοντας έτσι το εμβληματικό προσωνύμιο “Σημαδεμένος” (“Scarface”)

  • Το 1920 μετακόμισε στο Σικάγο με την οικογένειά του.

  • Το 1925, ο αρχηγός της συμμορίας Τζόνι Τόριο τραυματίστηκε σοβαρά και παρέδωσε τα ηνία στον Καπόνε, ο οποίος από εκεί και έπειτα άρχισε να διευρύνει την επιρροή του και να αποκτά τεράστια δύναμη κατά την εποχή της ποταπαγόρευσης.

  • Η δύναμή του τον είχε ανακηρύξει σε δημόσια φιγούρα, όπου αυτοπαρουσιαζόταν ως απλός επιχειρηματίας που ικανοποιούσε το κοινό αίσθημα. Παράλληλα βέβαια, είχε φτάσει σε σημείο να δωροδοκήσει μέχρι και τον ίδιο το δήμαρχο του Σικάγο, Γουίλιαμ Χέιλ Τόμσον, για να μπορεί η συμμορία του να δρα ανενόχλητη από νομικές “παρεμβολές”.

  • Το γεγονός που τον έκανε πασίγνωστο -για τους λάθος λόγους- σε ολόκληρη τη χώρα και αποτέλεσε παράλληλα σημείο καμπής για την κοινή γνώμη, ήταν η συμμετοχή του στη “σφαγή του Αγ. Βαλεντίνου”, που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 1929 στο γκαράζ της οδού 2122 North Clark Street, στο βόρειο κομμάτι του Σικάγο. Η δολοφονία των επτά ήταν το αποτέλεσμα της κόντρας μεταξύ της συμμορίας του Ιταλού Καπόνε (“Νότια Πλευρά”) και της συμμορίας του Ιρλανδού Μπαγκς Μόραν (“Βόρεια Πλευρά”). Στόχος ήταν η δολοφονία του τελευταίου από τους άνδρες του Καπόνε που ήταν μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικοί εκτέλεσαν εν ψυχρώ με πάνω από 150 σφαίρες τους επτά άνδρες (5 της συμμορίας και 2 φίλοι του Μόραν)της Βόρειας Όχθης. Ο Μόραν βρισκόταν απέναντι εκείνη την ώρα και όταν αντιλήφθηκε τους άνδρες του Καπόνε έφυγε.

  • Το 1930 βρισκόταν στην κορυφή της λίστας του F.B.I με τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες.

  • Παρόλο που είχε συλληφθεί στο παρελθόν για παράνομη οπλοφορία, καταδικάστηκε εντέλει για φοροδιαφυγή, όπως έχει γράψει η ιστορία, και αφού δεν κατόρθωσε να “λαδώσει” τους “Αδιάφθορους” του γνωστού διώκτη του, Έλιοτ Νες. Το ημερολόγιο έλεγε 17 Οκτώβρη 1931 όταν εκδόθηκε η απόφαση για καταδίκη 11 ετών (η μεγαλύτερη έως τότε καταδίκη για φοροδιαφυγή) και πρόστιμο 80.000$. Αποφυλακίστηκε το 1939, δεν ασχολήθηκε με το οργανωμένο έγκλημα  έκτοτε (τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό) και πέθανε στο σπίτι του στις 25 Ιανουαρίου 1947.

Fun Fact: Θρυλείται ότι ο Καπόνε είχε μια κόπια της ταινίας Scarface του 1932, με τον Πώλ Μιούνι, που υποδυόταν έναν κακοποιό βασισμένο στον πραγματικό Σημαδεμένο. Τα χρόνια δεν συμπίπτουν,(ο Καπόνε ήταν στη φυλακή όταν κυκλοφόρησε) αλλά εμείς διαλέγουμε να το πιστέψουμε έτσι για την καλτίλα.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.