POP ID

Ο Πέτρος Κλαμπάνης αποκτά μικρές συνήθειες σε γειτονιές ανά τον κόσμο

Ο μουσικός ετοιμάζει το νέο του άλμπουμ και το τουρ του γκρουπ του στην Ευρώπη• άλλωστε η μουσική και τα ταξίδια είναι όλη του η ζωή.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

ΜΟΥΣΙΚΗ:  Αν ήμουν θρησκευόμενος, αυτή θα ήταν η θρησκεία μου. Είναι ο πιο βαθύς και πυκνός τρόπος έκφρασης. Ακούγοντας μουσική, μπορείς να «ζήσεις» εμπειρίες χωρίς να τις έχεις ζήσει. Για μένα είναι επίσης ένας τρόπος αυτοβελτίωσης και αν θέλετε, προσφοράς στην κοινωνία. Η μουσική δημιουργία είναι ένας τρόπος να πω «ευχαριστώ» στους συνανθρώπους μου. Είναι απαραίτητη συνθήκη για να ζω. Κάτι όπως ο ήλιος, το φαγητό και το οξυγόνο.

ΒΙΒΛΙΑ:  Παρόλο που πάντα δυσκολευόμουν να συγκεντρωθώ στο διάβασμα, τελευταία έχω κολλήσει με το Sapiens του Harari. Επίσης, καθώς συχνά καλούμαι να ανταποκριθώ σε ρόλους που πάνε πέραν του μουσικού –  έχω νιώσει την ανάγκη να μάθω περισσότερα για τη μουσική βιομηχανία και το πώς δουλεύει. Βιβλία όπως το How Music Works του David Byrne είναι πάντα κάπου γύρω μου για να ανατρέχω ανά πάσα στιγμή.  Για τις ώρες πτήσεων τελευταία είχα συντροφιά τον Μύθο του Σίσυφου του Κάφκα και το Τhe Courage to be Disliked των Ichiro Kishimi, Fumitake Koga.

ΤΑΙΝΙΑ:  Για την ιστορία… είδα τους Avengers, δεν είδα το Green Book. Η αγαπημένη μου ταινία όλων των εποχών είναι το Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και Άνοιξη του Κιμ-Κι Ντουκ. Η βόλτα στο σινεμά στο τέλος της μέρας είναι από τις αγαπημένες μου συνήθειες.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:  Δεν είχα ποτέ και δεν νομίζω να αποκτήσω τηλεόραση τα επόμενα χρόνια.  Μένω πάντα λίγο έκπληκτος – σαν να προσγειώνομαι από άλλο πλανήτη-  όταν τυχαίνει να βρεθώ μπροστά σε ελληνικό πρόγραμμα, σε ένα καφενείο ή περιμένοντας το φαγητό μου από ένα street food.  Η βασική μου αίσθηση είναι ότι η ελληνική τηλεόραση στην πλειοψηφία της έχει κολλήσει περίπου στα 20 χρόνια πίσω – αλλά δεν θέλω να είμαι απόλυτος, καλές εκπομπές και απόπειρες υπάρχουν πάντα. Το Netflix έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας, κάτι σαν μια μικρή  χαλαρωτική «αποφόρτιση»  πριν τον ύπνο. Τελευταία «κολλήματα», το ΟΑ, οι Vikings και το γερμανικό Dark.

ΙΝΤΕΡΝΕΤ: Μου τρώει περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελα.  Είναι αυτή τη στιγμή το βασικό κανάλι επικοινωνίας μου με το κοινό αλλά και τους φίλους μου, συχνά ακόμα και με την οικογένειά μου. Τα social media είναι σύμμαχος για όλους τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες για την προώθηση της δουλειάς τους σε παγκόσμιο επίπεδο, και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση.Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που σου δίνει είναι πάντως μία τέχνη που πρέπει να μαθαίνεις και να ανανεώνεις διαρκώς- τα πράγματα αλλάζουν με τρομερές ταχύτητες πλέον.

ΣΠΟΡ: Μου τρώνε λιγότερο χρόνο από όσο θα ήθελα. Αγαπώ πολύ το τένις το οποίο βρίσκω και το γοητευτικότερο άθλημα. Μου αρέσει πολύ και το μπάσκετ – αλλά τελικά η μόνη μου άθληση είναι η βόλτα του Ζισκάρ…

ΤΑΞΙΔΙΑ: Η ζωή μου. Τα τελευταία χρόνια περνάω πιο πολύ χρόνο ταξιδεύοντας παρά στο σπίτι. Νιώθω τυχερός που η δουλειά μου μου επιτρέπει να γνωρίζω διαρκώς νέους τόπους και ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες.

ΓΕΙΤΟΝΙΑ: Έχω πολλές γειτονιές- μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης βασικά, αλλά μέσα στα χρόνια έχω αγαπήσει ιδιαίτερα γειτονιές που επισκέπτομαι συχνά για συναυλίες σε διάφορες χώρες. Μου αρέσει που αποκτώ μικρές συνήθειες σε γειτονιές σε όλο τον κόσμο. Ένας φούρνος, ένα καφέ, ακόμη και ένα μπακάλικο, φυσικά τα τζαζ μπαρ και διάφορα venues που εμφανίζομαι. «Νησίδες» οικειότητας στο παγκόσμιο χωριό: το Kreuzberg στο Βερολίνο, το Chatelet στο Παρίσι. Ξεχωρίζω το East Village στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα την περιοχή κάτω από Σύνταγμα, στις απαρχές της Πλάκας και φυσικά τα Εξάρχεια. Βλέπω τις γειτονιές να αλλάζουν βέβαια, και αυτό είναι μια τάση παντού στον κόσμο – τίποτα δεν μένει ίδιο και συχνά τα πρώτα θύματα των αλλαγών είναι οι καλλιτέχνες, αλλά και οι «ντόπιοι», οι αυθεντικοί, παραδοσιακοί  κάτοικοι των γειτονιών. Το αγαπημένο μου μέρος, το μουσικό μου σπίτι στο Village, το μποέμικο Cornelia έκλεισε για πάντα πριν λίγους μήνες γιατί οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν πλέον να ανταποκριθούν στο υψηλό ενοίκιο. Τα Εξάρχεια γίνονται ο παράδεισος του Airbnb. Πόσο θα κρατήσουν το χαρακτήρα τους, την συνοχή τους,  όταν οι μόνιμοι κάτοικοι δεν νοιάζονται ή δεν αντέχουν  πια και απλά νοικιάζουν τα σπίτια τους και φεύγουν;

ΤΩΡΑ: Ετοιμάζω το νέο μου album με τίτλο Irrationalities και μάλιστα αν κάποιος θέλει να το προαγοράσει και με αυτόν τον τρόπο να χρηματοδοτήσει την παραγωγή του, μπορεί να το κάνει στο Kickstarter μέχρι 5/5. Αν καταφέρουμε να πιάσουμε τον οικονομικό μας στόχο μέχρι και 5/5, το album θα βγει τον Οκτώβριο. Πρόκειται για ένα τρίο album μαζί με τους εξαιρετικούς Kristjan Randalu και Bodek Janke. Επίσης οργανώνω τα tours του group μου σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία και προσπαθώ να διατηρώ την φλόγα μου όσο πιο δυνατή μπορώ, on και off stage.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.