Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΥΓΕΙΑ

Tο μίνι φαρμακείο των διακοπών μας

Εισιτήρια: τσεκ, προκαταβολή για το δωμάτιο: τσεκ, βαλίτσα: τσεκ. Τι άλλο μένει; Αυτό που πολλές φορές αμελούμε αλλά μπορεί να μας “σώσει” την τελευταία στιγμή.

Απλά φάρμακα και αναγκαίες αλοιφές για τους καλοκαιρινούς κινδύνους είναι καλό να τα έχουμε μαζί μας πριν ταξιδέψουμε για τον καλοκαιρινό προορισμό μας. Ειδικά εάν πάμε σε μικρά και απομονωμένα μέρη, πολύ συχνά είναι δύσκολο να έχουμε πρόσβαση σε φαρμακείο εάν χρειαστούμε κάτι.

Ο φαρμακοποιός Θεμιστοκλής Τσίτσος (themistoklistsitsos.gr) μας βοήθησε να οργανώσουμε τα βασικά.

Σχεδόν πάντα θα χρειαστούν απλά παυσίπονα (παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη) που καλύπτουν πόνους πάσης φύσεως, όπως πονοκεφάλους, πόνους περιόδου ή μέσης.

Δεν ήταν καλό το φαγητό;

Χρήσιμα θα ήταν σκευάσματα για εμετό και διάρροια, καθώς είναι αρκετά σύνηθες να μας ενοχλήσει κάποιο φαγητό που θα φάμε έξω. Επίσης, αρκετοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τέτοια συμπτώματα ακόμη και με την αλλαγή του περιβάλλοντος. Στην ίδια κατηγορία, εντάσσεται και κάποιο αντιόξινο για ανακούφιση καούρας και κάποιο φάρμακο για παλινδρόμηση ή πόνο στομάχου.

Για τους ενοχλητικούς «επισκέπτες»

Τα τσιμπήματα είναι από τις πιο συχνές… παρεμβολές στη θερινή χαλάρωση και η “οχύρωση” απέναντί τους κρίνεται απαραίτητη. Για να τα αποφύγουμε χρειαζόμαστε ένα εντομοαπωθητικό, αλλά αν τελικά δεν τα αποφύγουμε, μια κρέμα με κορτιζόνη ή με αντιισταμινική δράση. Ο φαρμακοποιός δεν προτείνει αμμωνία καθώς δεν καλύπτει όλα τα τσιμπήματα. Όσοι έχουν ευαισθησία στα τσιμπήματα και γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί – ή για πρόληψη σε όσους πιθανόν είναι αλλά δεν το γνωρίζουν – είναι χρήσιμο να υπάρχει στο φαρμακείο των διακοπών τους και κάποιο αντιισταμινικό χάπι.

Αχ, αυτός ο ήλιος

Σπανίως κάποιος θα ταξιδέψει χωρίς αντηλιακό στις αποσκευές του. Το κάψιμο από τον ήλιο, βέβαια, συχνά είναι αναπόφευκτο όπως και η αφυδάτωση μετά την έκθεση σε αυτόν. Μια κρέμα για εγκαύματα και μια δροσερή ενυδατική πρέπει να έχουν τη θέση τους σε αυτό το κιτ διακοπών. Σε περίπτωση που υπάρξουν εξανθήματα ή αλλεργία από τον ήλιο είναι απαραίτητη η συμβουλή από δερματολόγο καθώς η θεραπεία είναι εξατομικευμένη.

Καύσωνας vs air-condition

Το κλιματιστικό το καλοκαίρι, ειδικά με θερμοκρασίες όπως αυτών των ημερών είναι αναγκαίο. Χωρίς να είναι τόσο σημαντικά κατά τον κ. Τσίτσο, καθώς όσο λιγότερα περιλαμβάνει ένα φαρμακείο διακοπών τόσο το καλύτερο, ένα αποσυμφορητικό μύτης και καραμέλες για το λαιμό θα μπορούσαν να προστεθούν στο φαρμακείο όσων γνωρίζουν ότι τους ενοχλεί το κλιματιστικό και η έντονη αλλαγή θερμοκρασίας έξω και μέσα.

Εκείνο που σίγουρα είναι καλό να υπάρχει, είναι ένα απλό κολλύριο για τα μάτια, αντισηπτικό ή τεχνητά δάκρυα, καθώς θάλασσα και ήλιος συχνά κοκκινίζουν και ταλαιπωρούν τα μάτια.

Οι πρώτες βοήθειες για τραύματα

Ένα πακέτο χάνζαπλαστ, ένα τοπικό αντισηπτικό, αποστειρωμένες γάζες και ένας επίδεσμος θα αποτελέσουν τις πρώτες βοήθειες σε μικρά χτυπήματα ή εκδορές αλλά και σε μεγαλύτερα έως ότου ζητηθεί ιατρική βοήθεια. Ειδικά τα χάνζαπλαστ είναι αναγκαία και χωρίς να υπάρχει τραύμα. Ένα πολύ απλό χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν μας χτυπάνε τα παπούτσια μας.

Στο κινητό μας φαρμακείο μια θέση μπορεί να έχει και το οινόπνευμα. Οταν υπάρχουν παιδιά το φαρμακείο προσαρμόζεται, δηλαδή τα αντιισταμινικά και τααντιπυρετικά θα έχουν μορφή σιροπιού.

Η ώρα του ταξιδιού φτάνει

Την τελευταία στιγμή να θυμηθούμε ένα απλό φάρμακο για τη ναυτία, ειδικά εάν ξέρουμε ότι ζαλιζόμαστε, προκειμένου να μην χαλάσει η διάθεση πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διακοπές.

Επιπλέον, καλοκαιρινές διακοπές εν μέσω πανδημίας Covid-19 σημαίνουν ότι μαζί μας έχουμε απαραιτήτως αντισηπτικά, μάσκες, απολυμαντικά χεριών και self tests ώστε να ελεγχθούμε γρήγορα εάν εμφανίσουμε συμπτώματα, αλλά και να υποβληθούμε σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο επιστρέφοντας και πριν δούμε δικούς μας ανθρώπους.

Συνοψίζουμε τη λίστα για να την έχετε έτοιμη:

 1. απλά παυσίπονα
 2. σκευάσματα για εμετό και διάρροια και αντιόξινο
 3. εντομοαπωθητικό
 4. κρέμα με κορτιζόνη
 5. κρέμα με αντιισταμινική δράση
 6. αντιισταμινικό χάπι ή σιρόπι
 7. αντηλιακό
 8. κρέμα για εγκαύματα και ενυδατική
 9. αποσυμφορητικό μύτης
 10. καραμέλες για το λαιμό
 11. απλό κολλύριο ή τεχνητά δάκρυα
 12. τοπικό αντισηπτικό
 13. αποστειρωμένες γάζες
 14. επίδεσμος
 15. οινόπνευμα
 16. φάρμακο για τη ναυτία
 17. αντισηπτικά
 18. μάσκες
 19. απολυμαντικά χεριών
 20. covid-19 self tests

Και κάτι πολύ σημαντικό: Όλα τα παραπάνω τα έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου, δεν τα αφήνουμε στο αυτοκίνητο με το σκεπτικό ότι είναι για ώρα ανάγκης και δεν τα βάζουμε στο μπάνιο που έχει υγρασία.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.