Οι Extreme Living περνούν τις ώρες τους σε ένα ημιυπόγειο ξυλουργείο στον Χολαργό, παίζουν με υλικά και χρώματα και φτιάχνουν γυαλιά ηλίου με εξωτικά ονόματα. Ο Αλέξανδρος έφτιαξε το πρώτο ζευγάρι γυαλιών πριν από τρείς μήνες για να το κάνει δώρο στη φίλη του. Όσοι το έβλεπαν ενθουσιάζονταν και κάπως έτσι η παρέα αποφάσισε να το πάρει λίγο πιο σοβαρά.  Αυτό το σαββατοκύριακο θα τους βρείτε στο Meet Market του Πειραιά παρέα με ολοκαίνουρια σχέδια γυαλιών ηλίου.

ex1
ex2

«Το πρώτο ζευγάρι το έφτιαξα από ξύλο. Οι φίλοι μου ενθουσιάστηκαν όταν τους το έδειξα και χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό βρεθήκαμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά και ο καθένας να έχει τον δικό του τομέα. Εγώ είμαι ο τεχνίτης και τα παιδιά ασχολούνται με την προώθηση, το site και τις παραγγελίες. Σ’ αυτά δεν είμαι καλός. Προτιμώ να είμαι εδώ στο χάος μου και να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου. Ασχολούμαι με την ζωγραφική, με εγκαταστάσεις και η βασική μου δουλειά είναι τα μαθήματα σχεδίου. Μ’ αρέσει να καταπιάνομαι με υλικά και ειδικά με το ξύλο. Το ξύλο είναι το μόνο υλικό που είναι ζωντανό. Έχει μνήμη και ιστορία. Βλέπω καμιά φορά το ξύλινο πάτωμα στο πατρικό μου σπίτι και θυμάμαι από μια γρατζουνιά, ένα παιχνίδι που έσερνα πάνω του παιδί». Όλα αυτά μου τα λέει ο Αλέξανδρος ενώ κάθεται στο μηχάνημα και τροχίζει τον καπλαμά. Κοιτάζοντας τον σκελετό των γυαλιών από κοντά βλέπεις χρώματα που μοιάζουν με ακανόνιστες πιτσιλιές βγάζοντας ένα πολύ ομοιόμορφο και διακριτικό αποτέλεσμα. « Η τεχνική βαφής των σκελετών που χρησιμοποιούμε λέγεται μαρμαρογραφία και είναι Ιαπωνική τεχνική. Στα Ιαπωνικά Suminagashi. Βάζω τα χρώματα που θέλω μέσα στο νερό και μετά βαφτίζω τους σκελετούς. Έτσι κάθε σχέδιο είναι μοναδικό, ακόμα κι αν ήθελα δεν θα μπορούσα να βγάλω ολόιδιο δεύτερη φορά. Στο εσωτερικό, ντύνουμε τον σκελετό με πλαστικό σε διάφορα χρώματα και συνδυασμούς για να φτιάξουμε τελικά κάτι που θα μας αρέσει, από κει και πέρα αναλαμβάνουν ο Τζάκ και ο συνονόματος φίλος Αλέξανδρος».

ex4
ex3

Ο Τζάκ γελάει και μου εξηγεί πως όταν μια ιδέα είναι καλή δεν πρέπει να χάνεις χρόνο, ειδικά όταν έρχεται το καλοκαίρι και θέλεις να πας διακοπές.« Στα πρώτα πέντε γυαλιά που έφτιαξε ανεβάσαμε το site. Δεν είχαμε να χάσουμε τίποτα, έτσι κι αλλιώς ασχολούμαστε με site οπότε δε μας ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Είπαμε ας το ανεβάσουμε και ότι γίνει. Δούλεψε τελικά και ακόμα δουλεύει πολύ περισσότερο απ’ ότι φανταζόμασταν. Στην αρχή είμαστε ακόμα, αλλά έχουμε αρχίσει να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Ιδανικά θα θέλαμε να στέλνουμε γυαλιά και σε άλλες χώρες όπως στην Αυστραλία για παράδειγμα που θα έχουν καλοκαίρι όταν εδώ θα χειμωνιάζει». Και οι δύο με διαβεβαιώνουν ότι όλα έγιναν γρήγορα αλλά όχι βιαστικά. Υπήρξε απίστευτος συντονισμός λόγω της φιλίας τους που ξεκίνησε από τότε που γεννήθηκαν. Η φιλοσοφία τους είναι κοινή. Προσπαθούν να φτιάξουν ένα προϊόν ποιοτικό αλλά και οικονομικό ταυτόχρονα. «Τα γυαλιά μας στοιχίζουν 39 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά αν κάποιος τα παραγγείλει μέσω internet. Αν μας βρει κάποιος από φίλους ή από  στόμα σε στόμα η τιμή είναι 30 ευρώ. Ξέρεις πόσο στοιχίζουν πραγματικά τα γυαλιά ηλίου και πόσο τα χρεώνουν οι μεγάλες εταιρίες; Είναι απίστευτο και το καταλαβαίνεις όταν πηγαίνεις σε ένα μαγαζί με οπτικά για να αλλάξεις τους φακούς σε ένα αγαπημένο σου γυαλί που έχεις χρόνια. Εμείς προσπαθούμε να έχουμε και καλή ποιότητα φακού και χαμηλή τιμή. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα με τόσο ήλιο οι περισσότεροι έχουμε πάνω από ένα ζευγάρι, δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε τόσα λεφτά στις πολυεθνικές κάθε λίγο και λιγάκι. Έτσι είναι η γενικότερη φιλοσοφία μας. Το λογότυπό μας είναι ένα πειρατικό γάντζο, οπότε καταλαβαίνεις».

ex5
ex8
ex6
ex7
ex9