Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΔΑ

Τα Leather Trinkets είναι «μπιχλιμπίδια» γεμάτα ζωή, χαρακτήρα και αναφορές στην παράδοση

Μια νέα σχεδιάστρια με παρελθόν στην βιβλιοδεσία, μεταφέρει τις γνώσεις της και δημιουργεί μοναδικά κοσμήματα φτιαγμένα αποκλειστικά από δέρμα και διακοσμημένα με παραδοσιακές τεχνικές της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας.

Το δέρμα είναι ένα υλικό που δεν παύει ποτέ να έχει ζωή. Μπορείς να το δεις, να το πιάσεις, ακόμα και να το μυρίσεις. Το δέρμα με το πέρασμα του χρόνου αλλάζει μορφή και είναι σαν να κρατάς στα χέρια σου κάτι ολότελα καινούριο. Το δέρμα με το πέρασμα του χρόνου αποκτά αξία, αντί να χάνει και βλέπεις πάνω του τα αποτυπώματα των αναμνήσεών σου. Όλα αυτά τα συναισθήματα και λίγα παραπάνω σου προκαλούν τα αξεσουάρ που φτιάχνει η Μαρί Βαγγαλάτη για το brand της. 

«Τα Leather Trinkets σαν brand ξεκίνησαν το 2013 αλλά η ιστορία  πάει αρκετά χρόνια πίσω στο 2006. Η ενασχόληση  μου με την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία και συγκεκριμένα η εξειδίκευση μου στην χρυσοτυπία – η τέχνη διακόσμησης των δερματόδετων βιβλίων – ήταν το έναυσμα. Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη της επαναχρησιμοποίησης των άχρηστων κομματιών δέρματος που περίσσευαν από μια καλλιτεχνική βιβλιοδεσία. Κάπως έτσι διαμορφώθηκε τελικά η ιδέα των Leather Trinkets, δερμάτινα μπιχλιμπίδια δηλαδή», λέει η ίδια.

Σκουλαρίκια, κολιέ και βραχιόλια σε αποχρώσεις του μαύρου, του καφέ, του χρυσού και όχι μόνο, γίνονται η τελική πινελιά που θα δέσει το outfit σας. «Τα Leather Trinkets είναι κοσμήματα φτιαγμένα αποκλειστικά από δέρμα και διακοσμημένα με παραδοσιακές τεχνικές της  καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Διαφορετικά σχέδια και μεγέθη από δέρμα διακοσμούνται με ένα ειδικό φύλλο (Foil) όπως στα παλιά βιβλία. Με τη βοήθεια της φωτιάς και με διάφορα  εργαλεία τυπώνεται το δέρμα. Αυτή η τεχνική ονομάζετε χρυσοτυπία. Μόνο παραδοσιακά εργαλεία και μεθόδοι της καλλιτεχνικής  βιβλιοδεσίας  χρησιμοποιούνται για να μπορέσουν να δημιουργηθούν αυτά τα κοσμήματα», εξηγεί η Μαρί Βαγγαλάτη

Η έμπνευση για τις συλλογές των Leather Trinkets έρχεται από «χίλιες δυο μεριές», λέει χαρακτηριστικά η σχεδιάστριά τους, ενώ μεγάλη πηγή έμπνευσης αποτελεί και η ελληνική διακοσμητική παράδοση στις βιβλιοδεσίες της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Έμπνευση όμως, για την Μαρί Βαγγαλάτη, μπορεί να αποτελέσει και η φύση. «Η φετινή σειρά ειναι σχεδόν όλη εμπνευσμένη από την θάλασσα. Άπο τις μέδουσες και τα φυτά της. Άλλη μεγάλη πηγή εμπνευσης είναι και ο τόπος καταγωγής μου. Η Κέρκυρα και το άπλετο φυσικό και αρχιτεκτονικό της περιβάλλον».

Από την πρώτη μέρα της δημιουργίας τους, μέχρι και σήμερα, τα Leather Trinkets φιλοδοξούν να αναδείξουν την παράδοση και να την παντρέψουν με το σήμερα. Κλασικό και μοντέρνο μαζί. Κλασικό γιατί πατάει πάνω στην παράδοση και σε παλιές τεχνικές και μεταμορφώνεται σε κάτι καινούργιο και μοντέρνο γιατί τα σχέδια και τα υλικά που χρησιμοποιούνται παραπέμπουν σε μια νέα αισθητική. «Ήθελα να δείξω ότι ένα πράγμα που πατάει πάνω στην παράδοση, στα χέρια ενός νέου δημιουργού μπορεί να γίνει φρέσκο, σύγχρονο και καινούργιο. Εμπεριέχει μέσα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον». 

Η Μαρί Βαγγαλάτη ακόμα και σήμερα δεν πιστεύει ότι ανήκει 100% στον χώρο της μόδας. Βλέπει πρωτίστως τον εαυτός της ως τεχνίτη, λόγω της ενασχόλησής της με την βιβλιοδεσία, δεν την ενδιαφέρουν τόσο οι τάσεις της μόδας, όσο το προσωπικό στυλ του καθενός και το πως αυτά που φοράει αντικατοπτρίζουν την μοναδικότητα του. Όσο για το πως της αρέσει να βλέπει φορεμένα τα Leather Trinkets, φαίνεται πως προτιμά την απλότητα. «Μου αρέσει να τα βλέπω φορεμένα με ένα απλό άσπρο πουκάμισο ή ένα μαυρο ζιβάγκο. Έχουν πολλές λεπτομέρειες και θεωρώ οτί φορεμένα απλά, αναδεικνύονται  καλύτερα τα μοτίβα και τα σχέδια τους».

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.