celebrity image

Αυτό που έχει καταφέρει η Firaxis είναι πραγματικά μοναδικό: το στούντιο από το Μέριλαντ των ΗΠΑ είναι υπεύθυνο αυτή τη στιγμή για τα δύο, πιθανότατα, καλύτερα παιχνίδια στρατηγικής που κυκλοφορούν στην αγορά, το XCOM 2 και το Civilization VI. Η παρουσία βέβαια ενός ζωντανού θρύλου της παγκόσμιας βιομηχανίας του gaming, του Σιντ Μέιερ, στο τιμόνι της εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το επίτευγμα των περίπου 180 εργαζόμενων της Fireaxis όμως και πάλι, μιλάμε για το στούντιο που θέτει τα στάνταρ για ένα ολόκληρο είδος παιχνιδιών και μάλιστα όχι με έναν αλλά με δύο τίτλους κι αυτό, μόνο εύκολο δεν είναι.

Civlization VI λοιπόν, το παιχνίδι που «λιώνει» τις τελευταίες εβδομάδες ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και που όπως και οι προκάτοχοί του άλλωστε σας επιτρέπει να ξεκινήσετε τη χώρα και τον πολιτισμό σας από την προϊστορία και να τον οδηγήσετε στην παγκόσμια κυριαρχία μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος. Μιλάμε για ένα από τα πλέον «ανοιχτά» παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά, με τους παίκτες να απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία κινήσεων. Το Civilization VI, βλέπετε, τα καταφέρνει στον τομέα αυτό καλύτερα κι από τον προκάτοχό του, αφού δεν τους θέτει τον παραμικρό περιορισμό: είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν οι ίδιοι πού θα χτίσουν τις πόλεις τους, πώς θα αναπτύξουν τον πολιτισμό τους και βέβαια με ποιον τρόπο θα επιβληθούν των αντιπάλων τους.

3081669-civilizationvi_screenshot_camera_03_far

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι βελτιωμένη, ακόμα κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες πράττουν με τρόπο που δεν θα τις χαρακτήριζε στην πραγματικότητα. Η θρησκεία έχει σημαντικότερο ρόλο έναντι των προηγούμενων Civ, κάτι απολύτως ρεαλιστικό αν αναλογιστείτε πόσοι πόλεμοι έχουν ξεσπάσει με θρησκευτική αφορμή. Οι περισσότεροι θα βρουν τα όπλα ως τον ευκολότερο τρόπο επικράτησης έναντι των αντιπάλων τους και το Civilization VI δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτό. Για να ξεδιπλώσει όμως τα πραγματικά του ταλέντα, θα χρειαστούν κομματάκι πιο έξυπνοι χειρισμοί από πλευράς σας: τεχνολογία, οικονομία, παιδεία, επιστήμες, θρησκεία, όλοι αυτοί είναι τομείς στους οποίους μπορείτε να εμβαθύνετε με απώτερο σκοπό να υποτάξετε διά μέσω αυτών τους εχθρούς σας.

Το πώς θα παίξετε το παιχνίδι όμως είναι ξεκάθαρα στη δική σας ευχέρεια: δεν υπάρχει λίστα με προκαθορισμένες ενέργειες για να ακολουθήσετε. Ξεκινάτε σε μία τυχαία εκδοχή του παγκόσμιου χάρτη με μια χούφτα αποίκους με μοναδικό στόχο να φτιάξετε μια πόλη και μετά μια δεύτερη και με τον τρόπο που σας εκφράζει περισσότερο, να επεκταθείτε. Το παιχνίδι εξελίσσεται σε γύρους (turn-based) οπότε έχετε όλο τον χρόνο για να σχεδιάσετε προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις σας. Για εσάς που παίξατε και το προηγούμενο επεισόδιο της σειράς, θα χαρείτε να μάθετε πως η Firaxis βασίστηκε πάνω στις προσθήκες των expansions του Civilization V για να μας προσφέρει έτσι ένα υπερπλήρες strategy, κάτι που εν τέλει κατάφερε.

civilization_vi_france_garde_imperiale

Είτε το δοκιμάσετε online, είτε offline, το Civilization VI είναι το πληρέστερο και πιο γεμάτο παιχνίδι της σειράς που έχουμε δει –μέχρι το επόμενο- και ένας από τους αρτιότερους τίτλους στρατηγικής που έχουν κυκλοφορήσει στα χρονικά του gaming. Αν και με απίστευτο βάθος, καθοδηγεί μια χαρά τους παίκτες στις λειτουργίες του, βοηθώντας τον ώστε να μη χαθεί και, κυρίως, να μην πελαγώσει, ιδίως αν δεν διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία. Οι λάτρεις του είδους μπορούν να επενδύσουν άφοβα επάνω του. Οι υπόλοιποι θα είναι κρίμα να χάσουν έναν τέτοιο πραγματικά all time classic” τίτλο.

http://youtu.be/5KdE0p2joJw

#instareview: τα strategies όχι απλά δεν είναι ντεμοντέ, όχι απλά δεν πέθαναν αλλά ζουν και βασιλεύουν και τον κόσμο κυριεύουν (κυριολεκτικά). Ο θείος Σιντ να ‘ναι καλά…

Βαθμός δυσκολίας

vathmos-dyskolias-high

Είπαμε ότι το Civilization VI βοηθά όσο μπορεί τον παίκτη όμως θα χρειαστεί και μπόλικη δουλειά από πλευράς του μέχρι να μάθει τα κατατόπια. Εμ, με τέτοιο βάθος…