Η Αμοργός φαίνεται να έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί με ανοδική πορεία μέσα στα επόμενα χρόνια σε γαστρονομικό προορισμό, είναι άλλωστε κάτι παραπάνω από αντάξια ώστε να ταυτιστεί στο μυαλό μας έτσι. Το νησί έχει και τη δική του Εβδομάδα Γαστρονομίας για την ανάδειξη και την προβολή των τοπικών συνταγών, των προϊόντων αλλά και της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού από το χθες έως και το σήμερα σε ένα ευρύτερο ελληνικό αλλά και διεθνές κοινό με το βλέμμα στο αύριο της αμοργιανής κουζίνας.

Παρότι έχω επισκεφθεί πολλές φορές το νησί, η Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων στάθηκε η αφορμή για να βρεθώ σε ένα σημείο του νησιού που συνέχεια άκουγα αλλά δεν είχα δει. 

Ο Ασφοντυλίτης είναι σήμερα ένα μνημείο της αμοργιανής αγροτικής αρχιτεκτονικής και ζωής. Πρόκειται για ένα πέτρινο χωριό με πλούσια ιστορία, εγκαταλελειμμένο από τους αγρότες και κτηνοτρόφους που το κατοικούσαν μέχρι τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ανάμεσα στα ερειπωμένες αγροικίες και τις φραγκοσυκιές μπορείς να συναντήσεις πάνω  από 200 βραχογραφίες με βιολιτζήδες, τους μουσικούς και τους χορευτές τους οποίους φαίνεται να θαύμαζε ένας κάτοικος του χώριου ο οποίος λέγεται ότι γεννήθηκε πριν το 1900. 

Σήμερα, το μόνο ενεργό οίκημα στον Ασφοντυλίτη έχει χαμηλό φωτισμό από γεννήτρια κι είναι το Στέκι του Μαχαίρα. 

Σε αυτό το καφενείο του νησιού, θα φας τέλεια ρεβίθια στον ξυλόφουρνο, κατσικάκι, κότσι, πατατάτο κι άλλα παραδοσιακά πιάτα του τόπου που φτιάχνονται έπειτα από τηλεφωνική παραγγελία, αφού πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα προκειμένου να λειτουργήσει.  

Το φαγητό είναι τέλειο, οι τιμές χαμηλές, η εμπειρία μοναδική. Να μην το αφήσεις για την  τελευταία στιγμή, μπορεί να σου πουν ότι είναι σε θέση να σου μαγειρέψουν δύο μέρες μετά από την ώρα που τηλεφώνησες.