Ποιος δεν έχει γελάσει, αδιαφορήσει ή ενοχληθεί από σχόλια που έχουν αναρτηθεί κάτω από βίντεο στο YouTube; Εκεί όπου εκτός από ένα μάτσο σοβαρούς σχολιαστές, τα trolls, οι spammers και κάθε καρυδιάς καρύδι, βγάζουν τα απωθημένα τους για την Miley Cyrus, το Λευτέρη Μυτιληναίο ή το γκολ που δε μέτρησε. Εκεί που το politically correct υποφέρει και η καθομιλουμένη γλώσσα αναστενάζει.

Ε, λοιπόν όλο αυτό το πανηγύρι αλλάζει!

YouTube-comments-Google+

Το YouTube επιστρατεύει το Google + για να μειώσει το spam, τα σχόλια που προωθούν μίσος και bullying, προάγοντας μέσω του Google+ τα comments όσων έχουν να πουν κάτι όντως σχετικό με το εκάστοτε βίντεο. Έτσι, η πιο προφανής αλλαγή  – που θα δούμε σχετικά άσεσα στις οθόνες μας- είναι η σταχυολόγηση των σχολίων με σειρά σχετικότητας ως προς το περιεχόμενο και όχι με χρονολογική σειρά, όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Την προτεραιότητα θα έχουν τα σχόλια που χρήστη που ανέβασε το video ενώ -για να προαχθούν οι σοβαρές και κυρίως σχετικές συζητήσεις που ως συνήθως πνίγονται ανάμεσα σε τρολιές και καντήλια- ενώ αρκετά ψηλά θα ανεβαίνουν και τα σχόλια γνωστών χρηστών, σχολιαστών ή celebrities. Φυσικά θα μπορεί ο καθένας να δίνει θετική ή αρνητική ψήφο σε κάθε σχόλιο, ενώ περίοπτη θέση θα παίρνουν και τα σχόλια που γίνονται για το βίντεο στην πλατφόρμα του Google+. Τέλος, ο αποστολέας του βίντεο θα έχει τη δυνατότητα να κόβει, να απαγορεύει ή να αφήνει ελεύθερο το σχολιασμό, αλλά ταυτόχρονα, θα μπορεί να φτιάξει και λίστες με ‘σοβαρούς’ σχολιαστές. Και εδώ προτεραιότητα θα έχουν όσοι διαθέτουν λογαριασμό Google+ ή τον έχουν ήδη συνδέσει με το προφίλ τους στο YouTube.

Αν συνυπολογίσουμε και την καινούρια δυνατότητα της Google να προωθεί στα αποτελέσματα αναζήτησης original περιεχόμενο που ανέβηκε στο Google+, προφυλάσσοντας έτσι την πνευματική δουλειά του χρήστη, κάτι μας λέει ότι το Google+ πουσάρεται δυνατά, παντοιοτρόπως, από την μαμά Google. Φυσικά οι μαρκετάνθρωποι αλλά και οι επαγγελματίες παραγωγοί περιεχομένου, έχουν ήδη διακρίνει αυτή την τάση: Το τσαχπίνικο κλείσιμο του ματιού που υπόσχεται κέρδος.

Πάντως μην ανησυχείς. Αν όλα αυτά σου φαίνονται ξενέρωτα, το YouTube, θα σου δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρεις τα σχόλια στην παραδοσιακή, χρονολογική σειρά. Εκεί όπου καφρίλα, χαβαλές και σοβαρότητα παράγουν συνήθως, το πιο εκνευριστικά fun περιεχόμενο.