Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΠΟΛΗ

The Design Quarter: Ένας νέος χώρος στην Πλάκα θέλει να φιλοξενήσει όλους τους δημιουργικούς της πόλης

Ο εμπνευστής του και αρχιτέκτονας, Ανέστης Σαββίδης, πιστεύει ότι τα δημιουργικά επαγγέλματα μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και διαμόρφωσε έναν ευέλικτο χώρο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και μοναδικό κανόνα να θέλετε να γνωρίσετε κόσμο.
Φωτογραφίες: Louisa Nikolaidou Photography

Ασχολείστε ένα δημιουργικό επάγγελμα, σας έχει κερδίσει ο χώρος και οι εκφάνσεις του design αλλά δεν έχετε έναν συγκεκριμένο χώρο εργασίας ενώ παράλληλα, δεν θέλετε άλλο να δουλεύετε από το σπίτι. Κι αν ακόμα δεν έχετε πρόβλημα με αυτό, ίσως δεν έχετε πρόσβαση σε όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεστε. Αλλά, ίσως το πιο σημαντικό όλων είναι να δημιουργήσετε ή να διευρύνετε τον κύκλο σας, σκεφτείτε το λίγο, δεν είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στη δουλειά που έχετε επιλέξει; 

Με μότο του το “Make an impact, not just a living!” και υποστηρίζοντας ότι τα δημιουργικά επαγγέλματα βρίσκονται σε μια μοναδική θέση για να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο και με τον δικό του τρόπο, το The Design Quarter φιλοδοξεί να αναδείξει τις  δυνατότητες όσον θα τον επισκεφθούν, εκείνων που θα εκμεταλλευτούν τον εξοπλισμού και τις υπηρεσίες του ειδικά διαμορφωμένου για σχεδιαστές και δημιουργούς κάθε είδους χώρου.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του The Design Quarter, υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό; «Πολλές από τις σχολές των δημιουργικών επαγγελμάτων, στα οποία απευθύνεται το The Design Quarter, εφαρμόζουν ένα είδος εκπαίδευσης όπου οι φοιτητές μαθαίνουν από την καθημερινή αλληλεπίδραση μεταξύ τους, όσο μαθαίνουν και από τη βιβλιογραφία ή τους καθηγητές τους. Σε εκείνο το περιβάλλον συζητάς με τον διπλανό σου, ανταλλάσσεις ιδέες, αναφορές, εμπνέεσαι και εμπνέεις, βοηθάς και συνεργάζεσαι. Εξελίσσεσαι με απίστευτη ταχύτητα και ποιότητα έτσι. Φυσικά υπάρχει και ο ανταγωνισμός, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υγιής και καλόβουλος », εξηγεί ο Ανέστης Σαββίδης, ιδιοκτήτης και εμπνευστής του χώρου.

Ο ίδιος είναι αρχιτέκτονας – μηχανικός και RIBA Chartered Member, εργάστηκε σε Κάρντιφ, Λονδίνο, σε μερικά από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία προτού επιστρέψει στην Ελλάδα. Βρέθηκε στην επίβλεψη κατασκευής του ΚΠΙΣΝ για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και συνεργάστηκε με αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας μέχρι που άνοιξε το δικό του που λέγεται Atis, παράλληλα με το The Design Quarter το 2018.

Το The Design Quarter δημιουργήθηκε με κεντρική ιδέα το να σε βοηθήσει να αναδείξουν τις πραγματικές τους δυνατότητες -μέσω εξοπλισμού και υπηρεσιών- σχεδιαστές και δημιουργούς κάθε είδους.

Για να ολοκληρώσουμε την ιστορία πίσω από το νέο του εγχείρημα, ο Ανέστης Σαββίδης παρατηρεί ότι η όσμωση και οι ανταλλαγές ιδεών και απόψεων μεταξύ τον πρώην «συμφοιτητών» φαίνεται να χάνεται, «ο καθένας κλείνεται στο καβούκι του (ή αυτό του γραφείου στο οποίο δουλεύει) και μπαίνει αυτόματα στη διαδικασία ενός στυγνού ανταγωνισμό.Το The Design Quarter δημιουργήθηκε με κεντρική ιδέα ότι η εξωστρέφεια και η πολυφωνία στα δημιουργικά επαγγέλματα αποτελούν μονόδρομο και η διατήρηση του studio culture μετά την ακαδημία παίζει μεγάλο ρόλο».

Ο χώρος βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, στην πλατεία Καπνικαρέας, στην περιοχή της Πλάκας. Σχεδόν ολόκληρο το κτίριο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται το The Design Quarter στέγαζε μια υπηρεσία του δημοσίου, «μέχρι που λόγω κρίσης οι χώροι που καταλάμβανε η υπηρεσία αυτή συγχωνεύτηκαν σε άλλη τοποθεσία. Έτσι, ο χώρος έμεινε κενός και ήταν εγκαταλελειμμένος για παραπάνω από μια πενταετία σε δραματική κατάσταση. Εμείς ήρθαμε στα τέλη του 2018 και ξεκινήσαμε τις εργασίες αναδιαμόρφωσης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένας τέτοιου τύπου χώρος στην Ελλάδα, Υπάρχουν αρκετοί και συνεργατικοί που παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη, αίθουσες συναντήσεων και άλλες τέτοιες ευκολίες, όπως και maker-spaces με εξοπλισμό, παρόμοιο με αυτόν που διαθέτει το The Design Quarter. Σε τι διαφέρει λοιπόν το νέο σημείο συνάντησης στην Πλάκα  για τους δημιουργικούς της πόλης; «Στο The Design Quarter τα μέλη του αντιμετωπίζονται ως (εν δυνάμει) εξειδικευμένοι επαγγελματίες – αρχιτέκτονες, interior designers, landscape architects, product designers και γενικά άτομα των δημιουργικών επαγγελμάτων – και τους παρέχονται όλα τα παραπάνω και περισσότερα, μαζί με την πολυπόθητη δικτύωση, δωρεάν workshops και σεμινάρια επιμόρφωσης».

Προσφέρει ευέλικτους χώρους…

εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας

…και ιδανικά θέλει να σας φέρει σε επαφή με άλλους επαγγελματίες, του κλάδου σας και όχι μόνο.

Από τη στιγμή που είναι και ο ίδιος ένας επαγγελματίας του design, παρατηρεί ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στην Ελλάδα που αφορά χώρους όπως αυτός που δημιούργησε. «Άνθρωποι με πραγματικά αξιοθαύμαστο τρόπο σκέψης και λειτουργίας που έχουν πολλή ενέργεια και όρεξη να προσφέρουν, αλλά, αρκετοί από αυτούς δεν έχουν είτε την οικονομική δυνατότητα, είτε τις γνωριμίες, είτε γενικά τις κατάλληλες ευκαιρίες να “λάμψουν”. Θέλω να βοηθήσω σε αυτό, πόσο μάλλον σε έναν κλάδο που έχει πληγεί πολύ από την κρίση και την νοοτροπία που θέλει το design να είναι πολυτέλεια, ενώ είναι αναγκαιότητα. Η ενοικίαση του χώρου κάτι καθαρά πρακτικό και όχι ο αυτοσκοπός. Τη μεγαλύτερη σημασία την έχει η ανάδειξη όλων αυτών των ανθρώπων, η διεύρυνση των οριζόντων τους -από ιδέες, δυνατότητες και δικτύωση- η συνεργασία και η συνεισφορά στην εξέλιξη του ρόλου του design στην χώρα μας».

Στα γραφεία του The Design Quarter μπορεί να βρει μια θέση οποιοσδήποτε νιώθει πως ανήκει στα δημιουργικά επαγγέλματα. Ο «προσανατολισμός» του χώρου είναι προς αρχιτέκτονες, interior designers, landscape architects, product designers, όμως, κι όπως εξηγεί ο Ανέστης Σαββίδης μιλώντας από προσωπική εμπειρία, «οι καλύτερες ιδέες έρχονται όταν βγάζουμε τις παρωπίδες και εμπλουτίζουμε το μυαλό μας με τα βιώματα, τα όνειρα και τις εμπνεύσεις ατόμων από άλλους κλάδους, από τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη γραφιστική, τη μουσική, το web design και άλλους».

Έχετε σκεφτεί να εργάζεστε σε έναν χώρο γεμάτο με δημιουργικούς ανθρώπους, στην καρδιά του κέντρου, στην περιοχή της Πλάκας; Πλέον υπάρχει αυτός ο χώρος.

Οι παροχές του χώρου είναι ποικίλες. Το The Design Quarter αποτελείται από έναν opne-plan χώρο εργασίας, από χώρους συσκέψεων/παρουσιάσεων, επαγγελματικές υπηρεσίες όπως γραμματεία, printing+plotting, βιβλιοθήκη architecture+design, βιβλιοθήκη υλικών και καταλόγων, καθώς και διάφορα τεχνολογικά-εξελιγμένα εργαλεία δημιουργίας, όπως 3D-Printers, Lasercutter, 4K-Drone, VR-Goggles και Render-Farms. Το The Design Quarter μπορεί να αναλάβει από τη διαχείριση των κλήσεων σας, την υποδοχή των πελατών σας, την παραλαβή της αλληλογραφίας σας μέχρι να σας φέρει σε επαφή με «συμμάχους» για ξαφνικές και απαιτητικές προθεσμίες. Η συνεργασίες είναι κάτι που ευνοεί και αποζητά αλλά φυσικά, είναι και στο χέρι σας.  «Ο μόνος κανόνας που υπάρχει είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας, των ανθρώπων, του χώρου και των παροχών. Λιγότερο ως κανόνας και περισσότερο ως επιθυμητή φιλοσοφία, είναι αυτή της εξωστρέφειας και της συνεργατικότητας».

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία του, ποιοι βλέπει να είναι οι στόχοι και ποιες οι αναφορές όσων ασχολούνται με τα δημιουργικά επαγγέλματα που θέλει να φιλοξενήσει στον χώρο σας; «Μακράν το καλύτερο προϊόν της προσπάθειας μου μέχρι τώρα είναι οι γνωριμίες που έχω κάνει. Μου δίνει πάρα πολλή θετική ενέργεια το να συναναστρέφομαι με ανθρώπους που έχουν αντικειμενικά φοβερή αισθητική, επιζητούν το καλύτερο και το ψάχνουν εντός και εκτός συνόρων. Άτομα που είτε έχουν βρεθεί στο εξωτερικό είτε όχι, για σπουδές και όχι μόνο, αντλούν πληροφορίες από όλο τον κόσμο και αντίστοιχα τις εφαρμόζουν σε έργα είτε στη χώρα μας είτε διεθνώς. Είναι ελπιδοφόρο ότι παρότι όλοι αυτοί έχουν φιλοδοξίες που βλέπουν τη δουλειά τους και εκτός Ελλάδας, δεν απαξιώνουν την εγχώρια σκηνή, είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες και θέλουν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιπέδου των δημιουργικών επαγγελμάτων».

Περισσότερες πληροφορίες για το The Design Quarter θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.