Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΝΥΧΤΕΣ

To υπόγειο του Crust έρχεται να ξαναδώσει underground αύρα στο αθηναϊκό clubbing

Κάτω από την πιτσαρία που χαλάει κόσμο στην καρδιά του Ψυρρή, λειτουργεί πια κι ένα mini size club. Μάθαμε περισσότερα από τον Χρήστο Αγγελόπουλο που έχει τα Σάββατα την καλλιτεχνικη επιμέλειά του...

Το σκηνικό πάει κάπως έτσι. Κατεβαίνεις την Πρωτογένους, τον δρόμο που συμπυκνώνει όλη τη ζωντάνια της Αθήνας του 2018, έτσι όπως μαζεύει νέα και παλιά φουρνιά από τις ανήσυχες φυλές της να μετεωρίζονται από vintage σε urban ρουχάδικα κι από hip κομμωτήρια σε hip μπαρ μέχρι το δισκάδικο-έδρα της ανεξάρτητης σκηνής. Στα αριστερά σου, η βιτρίνα με τις πίτσες του Crust προκαλεί σιελόρροια είτε είσαι απλός περαστικός της ημέρας, είτε νυχτερινός προσκυνητής.

Αλλά, ας πούμε ότι είναι νύχτα. Κι εκεί που έχεις αποφασίσει ότι θα υποκύψεις ξανά, αλλά δεν έχεις αποφασίσει αν θα το κάνεις πάλι για χάρη ενός κομματιού Lemmy ή θα πας προς τη γεύση Snow White, ακούς δυνατά beats. Και μπαίνοντας στο χώρο της πιτσαρίας, πριν πλησιάσεις τα λαχταριστά slices, στ’ αριστερά σου είναι μια καταπακτή. Θα κοιτάξεις, δε θα κοιτάξεις; 10-12 σκαλιά κάτω, θα διακρίνεις το μπαρ μέσα στο σκοτάδι κι, αν έχεις και κάποια ένσημα κολλημένα, μπορεί και να θυμηθείς τις ένδοξες (ή και όχι, όπως το θυμάται άλλωστε κανείς…) εποχές του Dragoste ή της Ρώσικης Ντίσκο

Όταν σας είχαμε παρουσιάσει πρώτοι το περασμένο καλοκαίρι το Crust, από τον τίτλο κιόλας είχαμε προειδοποιήσει για τη «φάση» του υπογείου. Για αυτόν τον NY αέρα που θα έφερνε, θυμίζοντας τα μεταμφιεσμένα μέρη του Μεγάλου Μήλου. Αφού πρώτα ερέθισε τον ουρανίσκο μας με τις πιο value for money πίτσες της πόλης, έχει ήδη βάλει σε εφαρμογή το επόμενο σχέδιο. Για να ανανεώσει τον underground (στην κυριολέξία όμως) αέρα της νυχτερινής Αθήνας. Με εξαιρετικό ήχο και την εγγύτητα που πάντα συνεπάγονται μερικές δερμάτινοι καναπέδες και λιγοστό φως κάτω από την επιφάνεια του πεζοδρομίου.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Χρήστος Αγγελόπουλος, ακούραστος εργάτης πίσω από κάμποσα αθηναϊκά decks, αλλά και παίκτης που έχει παίξει σε πολλές θέσεις (ραδιοφωνικός παραγωγός, επιμελητής συλλογών, διοργανωτής συναυλιών κτλ. – έχει χαρίσει μερικά καταπληκτικά ατμοσφαιρικά mixtapes στην Popaganda που μπορείτε να ακούσετε εδώ). Ο λόγος σε εκείνον…

Χρήστος Αγγελόπουλος

«Από το πρώτο Σάββατο του Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο για όλη τη σεζόν έχω αναλάβει την επιμέλεια του υπογείου του Crust. Ξεκινήσαμε με το καινούριο μου project, το BlackBoxμε καλεσμένο τον Amor Industrial των Regressverbot δοκιμαστικά, χωρίς κανένα ιδιαίτερο promo, στο οποίο πέρασαν πάνω από 600 άτομα. Ακολούθησε κι ένα Diskotekken, η βραδιά που τρέχω εδώ και 4 σεζόν με τον Παναγιώτη Μένεγο, που συγκέντρωσε ανάλογο κόσμο και καταλάβαμε οτι κάτι πολύ ωραίο μπορεί να συμβεί εδώ.

Είναι ένας χώρος φτιαγμένος για το 2017. Πέρα από την πρωτότυπη κι απόλυτα cool συνθήκη του να μπαίνεις σε μια στυλάτη πιτσαρία και στα αριστερά να υπάρχει η πόρτα που οδηγεί σε υπόγειο mini size club, το μέγεθος του κάτω χώρου σηκώνει καθιερωμένα events παρά τους όποιους περιορισμούς μπορεί να υπάρχουν λόγω χωρητικότητας, Το σημαντικότερο για μένα, είναι ότι ο χώρος επιτρέπει τον πειραματισμό κι επιβάλλει να δοθεί βήμα σε μουσικά πράγματα που συμβαίνουν τώρα ανεξαρτήτως ύφους. Μουσικές που δε θα ήταν εύκολο να λειτουργήσουν στο περιβάλλον ενός μεγαλύτερου χώρου.

Αυτό το “ύφος” είναι η λέξη-κλειδί στην περίπτωση της επιμέλειας των Σαββάτων. Σίγουρα ο πυρήνας είναι η ηλεκτρονική μουσική σε όλο της το φάσμα, αλλά με τα παιδιά του Crust συζήτησαμε πως θα ήθελα να πιέσουμε τα Σάββατο στο όριο, να μπουν στο concept και ομάδες που παρακολουθώ καιρό, κάνουν συστηματικά προσεγμένη δουλειά και θα ήθελα να είναι μέρος του προγράμματος. Σε αυτή τη λογική στήθηκε από τη μία το clubnight των Black Athena, ένα σαφώς καταξιωμένο όνομα στο χώρο που, μπορεί μουσικά να μην έχουμε πολλά κοινά, αλλά η δουλειά και η αισθητική που καταθέτουν εδώ και χρόνια είναι αξιοπρόσεκτη και χαίρομαι πολύ που θα είναι μαζί μας. Κι από την άλλη, στην ίδια λογική αλλά, με τελείως άλλο ήχο φιλοξενώ στις 30 Δεκεμβρίου το ολόφρεσκο δίδυμο των Mayns. Σε κάθε περίπτωση, τα Σάββατα στήνονται πάνω στην προσωπική μου αντίληψη περί “ιδανικού clubbing”, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, και σίγουρα το να “εγκλωβιστούμε” σε ένα είδος μουσικής δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει.  

Eτοιμάζω πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Τα Φώτα το Diskotekken επιστρέφει στο υπόγειο του Crust σε ένα date που πάμε να κάνουμε παράδοση με τον Παναγιώτη, ενώ τέλη Ιανουαρίου έκλεισε κι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες DJs/παραγωγούς των τελευταίων χρόνων, ο Mondowski, πoυλέν μεταξύ άλλων των Andrew Weatherall, Erol Alkan & Richard Fearless, ως καλεσμένος του Diskotekken που θα είναι αρκετά πιο δραστήριο το 2018.

Τέλος, σταδιακά θα μπουν στο μενού κάποια πολύ στοχευμένα και ιδιαίτερα live, ενώ ανοιχτά έχουν μείνει και κάποια dates για συνεργασίες που θέλω να κάνω πολύ, σύντομα ελπίζω να υπάρχουν ανακοινώσιμα events.

Αυτήν τη στιγμή,αυτό που συμβαίνει στην Πρωτογένους την καθιστά έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δρόμους στην πόλη. Συνυπάρχουν πολλά και διαφορετικά πράγματα, το καθένα όμως διατηρεί τον ζωτικό του χώρο και όλα μαζί προσφέρουν πολλές, και διαφορετικές μεταξύ τους προτάσεις, στην καρδιά της Αθήνας».

Crust basement, Πρωτογένους 13, Ψυρρή.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των events εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.