Ζήσος Πάππου, υφάσματα

Υφάσματα-Κέντρο-Πάππου-Μιλτιάδου

Master Γιάννης Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι και φανατικός ορειβάτης

Est. 1964. Το μαγαζί είχε ανοίξει πριν στη Θεσσαλονίκη το ’23 που έφυγε ο παππούς του από τη Σμύρνη και πήγε στη Θεσσαλονίκη.

Best Ανδρικά υφάσματα, καλή ποιότητα για κοστούμια, παντελόνια και σακάκια.

Past “Το μαγαζί λεγόταν Ζήσος Πάππου Α.Ε αλλά τώρα έχει μετονομαστεί σε Κωνσταντίνου Γιάννης, αν και παραμένει η παλιά ταμπέλα απ έξω. Παλιά στο κέντρο ήταν η καρδιά της αγοράς, γι’ αυτό και επέλεξα να ανοίξω το μαγαζί εδώ. Και τώρα είναι σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι όπως παλιά. Τότε στη δεκαετία του ’60 και του ’70 η Αιόλου ήταν το κέντρο με τα υφασματάδικα, ήταν και ο Λαμπρόπουλος στη γωνία με Σταδίου…Η Σταδίου για παράδειγμα ήταν ο δρόμος με τα έτοιμα ανδρικά ενδύματα, ενώ η Ερμού για τα γυναικεία. Τώρα δεν ισχύουν αυτά. Μαγαζιά υπάρχουν παντού σε όλη την Αττική και βρίσκεις ότι θέλεις”

Υφάσματα-Αθήνα-Κέντρο

Present   “Τώρα ο κόσμος δεν έχει λεφτά και γι’ αυτό δεν ψωνίζει. Όλα τα εμπορικά μαγαζιά περνάνε κρίση και ολοένα και περισσότερα κλείνουν. Στα περισσότερα μαγαζιά βλέπεις ταμπέλες “ενοικιάζεται” και “πωλείται”. Τώρα πια δεν με γοητεύει τίποτα στο Κέντρο. Παλιά τουλάχιστον έβλεπες και τα νεοκλασικά και τα θαύμαζες, τώρα λίγα έχουν απομείνει. Το Κέντρο είναι ένα χάος πια. Χαρακτηριστικές μορφές της περιοχής υπάρχουν διάφορες, αλλά θα έλεγα ότι οι πιο χαρακτηριστικές είναι όλοι εμείς που διατηρούμε χρόνια μαγαζιά εδώ πέρα σε πείσμα των καιρών”.

Info Μιλτιάδου 21, 210 3226156, Ανοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο 08:00-15:00

 Παραδοσιακό, ψησταριά

Παραδοσιακό-Βασιλικής-Σουβλάκια-Μπριζόλα-Κέντρο-Πλατεία_Αγίας_Ειρήνης

Master Κώστας

Est. Πριν από 17 χρόνια. Πριν ανοίξει το μαγαζί στη θέση του υπήρχε ένα σουβλατζίδικο.

Best Η μεγαλύτερη και πιο ζουμερή μπριζόλα του Κέντρου (στην χαμηλότερη τιμή), μπιφτέκια, κοντοσούβλι, σουβλάκια καλαμάκι, κοτόπουλο στα κάρβουνα αλλά και μαγειρευτά ημέρας όπως μοσχαράκι κοκκινιστό. Στην πελατεία ένα mix and match από μαγαζάτορες της περιοχής και διανοούμενους. Από τα πιο sui generis μαγαζιά της γειτονιάς (ελπίζουμε να παραμείνει όπως είναι για χρόνια)

Past  “Το Κέντρο πάντα ήταν και θα είναι πολύ όμορφο. Στην ουσία του δε θα αλλάξει κάτι. Απλά θα αλλάξουν οι συνήθειες, ο κόσμος, ακόμα και τα μαγαζιά. Παρ’ όλα αυτά θα είναι πάντα μοναδικό. Παλιά βέβαια υπήρχε πιο πολύ εργατόκοσμος εδώ. Τώρα υπάρχει πιο πολύ νεολαία, επειδή έχουν αυξηθεί οι καφετέριες και τα μπαρ”

Present “Το Κέντρο πάντα θα μου αρέσει. Και είναι φυσικό να αλλάζει και να εξελίσσεται όσο αλλάζουν και οι εποχές. Το Κέντρο είναι από μόνο του ιδιαίτερο και ξεχωριστό και μέσα σε αυτό υπάρχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως ο Αντρέας, η Φτερού”..

Info Βασιλικής 7, 210 3231700, Ανοιχτά: Δεύτερα-Σάββατο10:00-19:00

Φαρόγιαννης, ηλεκτρικά είδη

Φαρόγιαννης-Ηλεκτρικά_Είδη-Θησέως

Master Γιάννης Φαρόγιαννης

Est. 1967. Είναι από τα πιο παλιά μαγαζιά του ιστορικού κέντρου.

Best Λάμπες, καλώδια, διακόπτες, πίνακες, κεραίες, τηλέφωνα, ηλεκτρικές συσκευές.

Past “Παλιά τα προάστια ήταν όλα χωματόδρομοι, δεν είχαν τίποτα. Μόνο το κέντρο είχε ζωή, κόσμο, μαγαζιά. Εν τω μεταξύ το μαγαζί αυτό έχει κληρονομιά. Από το 1949 έχει ανοίξει από τον παππού μου, μετά το κράτησε ο θείος μου, μετά εγώ και τώρα συνεχίζει και ο γιος μου. Η καθημερινότητα παλιότερα ήταν πολύ διαφορετική. Τότε δούλευαν όλοι με το κεφάλι κάτω, εγώ μάλιστα όταν ήμουν μικρός και βοηθούσα στο μαγαζί τον θείο μου ούτε τηλέφωνο δε μπορούσα να πάρω ακόμα και τους γονείς μου. Μου έλεγε “θα τους δεις το βράδυ στο σπίτι τώρα δουλεύουμε”. Ενώ τώρα βλέπεις τον άλλον τον νεαρό να κάθεται, να διαβάζει την εφημερίδα του, να πίνει ήσυχος τον καφέ του και όταν θα μπει ο πελάτης θα τον εξυπηρετήσει. Είναι πολύ λάσκα τα πράγματα τώρα. Εγώ θυμάμαι όταν ξεκίνησα να πρωτοδουλεύω, δούλευα από το πρωί και στις επτά το απόγευμα πήγαινα νυχτερινό σχολείο, τελείωνα στις έντεκα και μετά έπαιρνα το λεωφορείο και πήγαινα σπίτι μου. Και επειδή πολλές φόρες ήμουν πολύ κουρασμένος, με έπαιρνε ο ύπνος στο λεωφορείο και με ξυπνούσε ο εισπράκτορας στο τέρμα. Έπεφτε πολύ δουλειά. Ένα πράγμα που δε θα ξεχάσω είναι μια φορά όταν ο θείος μου με έστειλε να πάω να πάρω ένα μάρμαρο -γιατί τότε υπήρχαν μαρμάρινοι πίνακες- και επειδή βιαζόμουν πάρα πολύ πήρα το μάρμαρο και έτσι όπως έτρεχα πέφτει πάνω μου μια κυρία, σπάει το μάρμαρο, λεφτά δεν είχα να πάρω άλλο, φοβόμουν να πάω στον θείο μου να του πω το συμβάν. Με τα πολλά επειδή δεν είχα λεφτά να αγοράσω εισιτήριο για το λεωφορείο περπάτησα μες την βροχή με τα πόδια μέχρι το σπίτι μου, στην Πετρούπολη”.

Present “Τώρα σε εμάς εδώ στο κέντρο έχουν πλακώσει όλες οι καφετέριες και τα φαγάδικα, τα μαγαζιά υπολειτουργούν όλα, κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι χρυσοχόοι μόνο τα κονομάνε. Δύσκολα τα πράγματα. Χαρακτηριστικός τύπος του κέντρου είναι σίγουρα ο Αντρέας με τα φτερά. Τον βλέπω χρόνια τώρα. Εδώ έχω τον Μίστερ Ζωρζ που έρχεται στις εννιά το πρωί και έχει ήδη πιει δυό κιλά κρασί. Πίνει και εδώ σε εμάς που τον κερνάμε και μετά βγαίνει έξω και τραγουδάει. Και όταν λέει ένα συγκεκριμένο τραγούδι τη «Νερατζούλα» βάζει τα κλάματα, γιατί μάλλον κάτι του θυμίζει”.

Info Θησέως 7, 210 3228408, Ανοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο 07:30-17:00, Σάββατο 08:00-14:00.

 Αμέσως μετά το διάσημο σουβλατζίδικο του Κώστα στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης και οι κουρτίνες του κύριου Κωνσταντουράκη