Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΤΕΧΝΕΣ

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου η αρχέγονη παράδοση συναντά τη σύγχρονη μουσική

Στις 22, 23 και 24 Ιουλίου, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους κάτω από τον έναστρο ρεθυμνιώτικο ουρανό, προσφέροντάς μας έναν διαπολιτισμικό μουσικό διάλογο.

Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου, μας προσκαλεί «να βρούμε τον ρυθμό μας» καθώς θα περιηγούμαστε στον μεθυστικό ήχο των κρουστών. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με σύμμαχο τη δημιουργία, την αλληλεπίδραση, την κίνηση και την ανακίνηση των συναισθημάτων, θα βρεθούν τον Ιούλιο στο πολύκροτο Φεστιβάλ που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο, από την Act for Art σε συνδιοργάνωση και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης.

Καλεσμένοι από το εξωτερικό, σπουδαία ονόματα της διεθνούς κοινότητας κρουστών, οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της ελληνικής σκηνής, καθώς και αγαπητοί μουσικοί από την Κρήτη, θα ξεδιπλώσουν την δική τους μοναδική ιστορία σε έναν διαπολιτισμικό μουσικό διάλογο, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η πανδαισία ήχων και ρυθμών. Αρχέγονη παράδοση, worldmusic, streetculture, flamenco, σύγχρονη μουσική, συνθέτουν ένα μουσικό μωσαϊκό που, υπό την καθοδήγηση της τέχνης των κρουστών, θα αναδείξει το Φεστιβάλ σε ένα τριήμερο γεμάτο παλμό. Παράλληλα, θα διεξαχθούν εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις ανάδειξης της μουσικής των κρουστών, με το φεστιβάλ να εμπλουτίζεται μέσα από τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα. 

Όπως μοιράζεται στην Popaganda ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου, Τάκης Βασιλείου, όραμα της μουσικής αυτής γιορτής, είναι να διεκδικήσει μία θέση στον παγκόσμιο χάρτη των μεγάλων μουσικών Φεστιβάλ και σταδιακά να αναχθεί σε θεσμό, υπό τη σκέπη του οποίου κάθε καλοκαίρι το κοινό θα μυείται στη μαγεία της αρχέγονης τέχνης των κρουστών, σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. «Τόσο στη χώρα μας, όσο και στα Βαλκάνια και την Τουρκία δεν διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ κρουστών και είναι πολύ σημαντικό να το πετύχουμε αυτό στην Κρήτη. Χαίρομαι πολύ για την εμπιστοσύνη και την πρόσκληση απ’ την Act for Art και τον Δήμο Ρεθύμνου. Το τριήμερο φεστιβάλ θα είναι γεμάτο με μουσική και ειδικά με κρουστά. Έχουμε εξαιρετικούς καλεσμένους».

Μία από τις βασικότερες επιθυμίες του Τάκη Βασιλείου, όπως μου αναφέρει, ήταν η συμμετοχή τοπικών συγκροτημάτων από την Κρήτη στο φεστιβάλ. «Θα έχουμε τον Haig Yazdjian ο οποίος είναι ένας πολύ μεγάλος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης, καθώς και τον Itamar Doari που έρχεται από το Ισραήλ, που είναι ένας εξαιρετικός, παγκοσμίου φήμης παίκτης κρουστών. Ακόμη, ο Doari θα συνοδεύσει τον Βαγγέλη Καρίπη, τον δικό μας παγκοσμίου φήμης παίκτη κρουστών. Έχουμε επίσης τον γνωστό ντράμερ και συνθέτη Αλέξανδρο Κτιστάκη που είναι από το Ηράκλειο της Κρήτης». Στο φεστιβάλ, θα συμμετάσχουν φυσικά και ομάδες κρουστών από το Ρέθυμνο, τις οποίες θα απολαύσουμε στις προ-φεστιβαλικές ημέρες, στις 20 και 21 Ιουλίου. Τα δρώμενα θα λάβουν χώρα στην Πλατεία Μικρασιατών και σε ποικίλα στενά της πόλης.

«Παράλληλα, θα γίνουν πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια και διαδραστικά μαθήματα τα οποία θα είναι δωρεάν για το κοινό. Ο δημοφιλής street performer, Bucket Boy, από το Λας Βέγκας συγκεκριμένα, θα μας δείξει πώς είναι να παίζει κανείς κρουστά στο δρόμο με κουβάδες, τηγάνια, μπρίκια και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Σε περιοδείες που είχα κάνει παλαιότερα στην Αμερική μάλιστα, είχα δει για πρώτη φορά καλλιτέχνες του δρόμου να παίζουν με τέτοιου είδους αντικείμενα και είχα ξετρελαθεί». Μέσω του έργου του Bucket Boy, διαδίδεται το μήνυμα ότι τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ρυθμός. Κατά τη διάρκεια των διαδραστικών μαθημάτων που θα προσφέρει ο Bucket Boy – πέραν της κεντρικής εμφάνισής του στο φεστιβάλ – θα δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να εξασκηθεί στο παίξιμο με καθημερινά αντικείμενα.

«Επίσης, στο φεστιβάλ θα απολαύσουμε τους De Todas Formas οι οποίοι είναι δικά μας παιδιά και παίζουν Φλαμένκο. Οι οργανοπαίκτες, ο Γιάννης και ο Πάνος, συνοδεύουν την Ηλέκτρα που χορεύει φλαμένκο. Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η σύμπραξη διότι και ο χορός είναι ρυθμικός. Είναι ένας πολύ έντονος χορός, με χτυπήματα στα πόδια, στα χέρια». 

The Bucket Boy

Κεντρικές Συναυλίες στη Φορτέτζα, στις 22-22-24 Ιουλίου

Οι κεντρικές συναυλίες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στο βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας, ένα μοναδικό μνημείο που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου. Μουσικοί και κοινό από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα συναντηθούν σε έναν οικουμενικό μουσικό διάλογο, μια μοναδική γιορτή που απευθύνεται σε όλους. Στις συναυλίες θα συμμετέχουν από το εξωτερικό οι: Itamar Doari  (Ισραήλ), The Bucket Boy (Matthew Pretty) (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), και από την Ελλάδα οι Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Βαγγέλης Καρίπης, Haig Yazdjian, Τάκης Φαραζής, Percussion4one feat. Tigran Sargsyan, De Todas Formas, Πέτρος Βαρθακούρης, Παντελής Ντζιάλας. Θα συμμετέχουν επίσης τοπικές μπάντες από την Κρήτη: οι Topos, οι Al Hanim Trio, και οι Σκίουρο 5 feat. Μαρία Κώτη

Πρόγραμμα Συναυλιών 

22.07 – Έναρξη στις 20:15

 • TOPOS
 • PERCUSSION4ONE feat. TIGRANSARGSYAN
 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

23.07 – Έναρξη στις 20:15

 • ΣΚΙΟΥΡΟ 5 feat.ΜΑΡΙΑΚΩΤΗ
 • THE BUCKET BOY (MATTHEW PRETTY)
 • ΒΑΓΓΕΛΗΣΚΑΡΙΠΗΣ

24.07 – Έναρξη στις 20:15

 • AL HANIMTRIO 
 • DE TODAS FORMAS
 • ITAMAR DOARI

SPECIAL MUSICIAN GUESTS 

 • HAIG YAZDJIAN 
 • ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ 
 • ΤΑΚΗΣ ΦΑΡΑΖΗΣ
 • ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΤΖΙΑΛΑΣ

De Todas Formas

Παράλληλες Δράσεις από τον Δήμο Ρεθύμνης στην Πλατεία Μικρασιατών και τη Φορτέτζα

Στο πλαίσιο του Rethymnon Percussion Festival ο Δήμος Ρεθύμνης προσφέρει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την ιδιαίτερη αλλά και ξεσηκωτική μουσική των κρουστών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Γαστρονομία “PercussionB[eat]s”, Live&Performances, Εκπαιδευτικές Δράσεις και Έκθεση Φωτογραφίας/Προβολή.

“PERCUSSIONB[EAT]S” (Κρουστά και Γαστρονομία) – Πλατεία Μικρασιατών, στις 20-21 Ιουλίου – Προσέλευση από τις 19:00 

Πως συνδέονται τα κρουστά με τη γαστρονομία; Μέσω της μουσικής! Η μουσική των κρουστών μέσα από τις 4 ηπείρους που εκπροσωπούνται στο Rethymnon Percussion Festival (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική), θα ενωθεί με τη γαστρονομία σε μία πολιτισμική ενότητα που θα περιλαμβάνει κουζίνες του κόσμου μαζί με την φημισμένη κουζίνα της Κρήτης.

LIVE SESSIONS/PERFORMANCES – Πλατεία Μικρασιατών, στις 20-21 Ιουλίου – Προσέλευση από τις 19:00

Μουσική, παραστατικές τέχνες και εικαστικά στον ρυθμό των κρουστών, θα πρωταγωνιστούν στην Πλατεία Μικρασιατών με δωρεάν είσοδο στις 20 & 21 Ιουλίου! Ο The Bucket Boy (Matthew Pretty) από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τους headliners στις συναυλίες του Φεστιβάλ Κρουστών, το σύνολο κρουστών o Bombo από το Ρέθυμνο που θα μας ταξιδέψει με βραζιλιάνικους ρυθμούς, οι Sea Clown Sailing Circus, μια διεθνής Ομάδα New Circus που κάνει τα πάντα: χορεύει, τραγουδάει, παίζει μουσική, κάνει ακροβατικά και ζογκλερικά, και η εικαστικός Λία Κουτελιέρη με ένα art-in-progress έργο που θα δημιουργηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών μπροστά στο κοινό και θα βρει τη θέση του στην Φορτέτζα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κρουστών.

Itamar Doari

Πρόγραμμα 

20.07

 • O BOMBO
 • SΕΑ CLOWN SAILING CIRCUS
 • ΛΙΑ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗ 

21.07

 • THEBUCKET BOY(MATTHEW PRETTY)
 • SEA CLOWN SAILING CIRCUS
 • ΛΙΑ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗ 

Εκπαιδευτικές Δράσεις – Workshops, Σεμινάρια 

Ο τομέας της εκπαίδευσης έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ είναι η γνωριμία των παιδιών με τη μουσική και τα κρουστά, η επιμέρους επιμόρφωση σπουδαστών μουσικής ή μουσικών αλλά και η εν γένει καλλιτεχνική ώσμωση που θα προκύψει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. 

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Δράσεων

20.07: «Η παραδοσιακή Μουσική στο σήμερα» (από 15 ετών) Σεμινάριο για τους τρόπους εξέλιξης και ανανέωσης της παραδοσιακής μουσικής με σύγχρονα μέσα και σύγχρονα μουσικά όργανα. Από την Ομάδα Σκίουρο5.

21.07: «Ας μιλήσουμε στην Γλώσσα των Κρουστών» (από 10 ετών): Εργαστήρι για τις βασικές αρχές του ρυθμού ως γλώσσα μέσα από το πρίσμα των Βραζιλιάνικων ρυθμών. Ζωηροί, χορευτικοί, παιχνιδιάρικοι και δυναμικοί, δίνουν αφορμή στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ταλέντα και πτυχές που ίσως αγνοούσαν. Γνωριμία με τα όργανα και εισαγωγή στο ρυθμικό αλφάβητο. Από τον Μάνο Ναζλή.

21.07: «Ανακαλύπτοντας τους βασικούς ρυθμούς του Flamenco»: Εργαστήριο γνωριμίας με τον χορό και την μουσική Flamenco μέσα από τα μουσικά όργανα των κρουστών. Από την Ομάδα De Todas Formas

22.07: “Street Drumming” (από 10 ετών): Πώς να αυτοσχεδιάσεις με διάφορα αντικείμενα και να δημιουργήσεις μοναδικούς ρυθμούς. Από τον Matthew Pretty “The Bucket Boy”

Percussion4one

23.07: «Κρουστά για τρεις, από τους Percussion4one»: (από 15 ετών): Ιδέες και τρόποι ενορχήστρωσης για ensembleκρουστών. Από τους Percussion4one.

Έκθεση Φωτογραφίας – Προβολή

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν έκθεση φωτογραφίας και προβολή video, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό από τις 20 έως και τις 24 Ιουλίου. 

“Ρέθυμνο: Μια διαφορετική προσέγγιση”: Έκθεση Φωτογραφίας της ομάδας «Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου» υπό την καθοδήγηση του Μανώλη Καραταράκη. Ανακαλύπτοντας χρώματα και άγνωστα τοπία μέσα από τη ματιά του φωτογράφου. 

“Κρουστά” : Οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την ιστορία των μουσικών οργάνων των κρουστών και τους καλλιτέχνες. Σκηνοθεσία / Μοντάζ : Γιάννης Ανδρίτσιος.

Βαγγέλης Καρίπης

  Rethymnon Percussion Festival – Find your Rhythm in Rethymnon! Διοργάνωση: Act for Art & Δήμος Ρεθύμνης

Προπώληση Εισιτηρίων: TicketServices, Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15€, Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Άνεργοι): 12€, Προσφορά Τριημέρου: 32€, Εισιτήριο EarlyBird (έως 30 Ιουνίου): 10€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00.

Κάστρο Φορτέτζας Ρεθύμνου 22-23-24 Ιουλίου 2021 – Πολιτιστικές Δράσεις στον Ρυθμό των Κρουστών 
Διοργάνωση: Δήμος Ρεθύμνης – Είσοδος Δωρεάν
Percussion B[eat]s & Live Session/Performances: 20-21 Ιουλίου –  Πλατεία Μικρασιατών: Προσέλευση από τις 19:00 
Εκπαιδευτικές Δράσεις: 20-23 Ιουλίου: χώροι & ώρες θα ανακοινωθούν σύντομα 
Έκθεση Φωτογραφίας/Προβολή 20-24 Ιουλίου: χώροι και ώρες προσέλευσης θα ανακοινωθούν σύντομα 

Επικοινωνία – Προβολή
Χρύσα Ματσαγκάνη – Act for Art, Tel: 6982344130 & 211 4147157, Email: [email protected]Site:actforart.gr
Γραφείο Τύπου 
Μάνος Νομικός, Tel. 697 8609495, Email: [email protected]

*Η Εταιρεία ActforArtκαι ο Δήμος Ρεθύμνης δεσμεύονται στην τήρηση όλων των επικαιροποιημένων μέτρων που θα ανακοινωθού ναπό το ΥΠΠΟΑ κατά την περίοδο διεξαγωγής του Φεστιβάλ για την αποφυγή διασποράς του covid19

*Λόγω Covid19 και σύμφωνα με τα μέτρα που θα βρίσκονται σε ισχύ τις μέρες του Φεστιβάλ θα υπάρχει περιορισμός στην προσέλευση αναφορικά με τις Παράλληλες Δράσεις του Δήμου Ρεθύμνης. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.