POP_nudity

Μια μισάνοιχτη πόρτα και τα θολά τζάμια σου επιτρέπουν να κρυφοκοιτάξεις. Μαγιό, παρεό, γυμνά σώματα, ρόδες και πολλά χαμόγελα. Ο ήλιος έξω να καίει, τα παρεό να… «εξαφανίζονται» που και που και η ατμόσφαιρα να γίνεται όλο και πιο καλοκαιρινή. Κάπως έτσι κυλάνε οι πρόβες για την παράσταση «Θύμισε μου γιατί ήρθαμε εδώ;» που θα ανέβει στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής. Μέχρι τότε, οι πρόβες θα συνεχιστούν σε ένα χώρο που λειτουργούσε παλιά ως videoclub. Η ομάδα μόνη της άδειασε το μέρος αλλά κάποιες αφίσες ξεχάστηκαν ψηλά στους τοίχους.

POP_nudity-25

Το ζέσταμα πριν την πρόβα περιλαμβάνει Πασχάλη και καφέ από τα γειτονικά καφενεία, στη διαδρομή για τα οποία κανείς δε φαίνεται να θέλει να αποχωριστεί το ρόλο του. Άλλωστε, όλοι είναι εξοικειωμένοι με το γυμνό τους σώμα αλλά και με των άλλων. Και όπως είναι αναμενόμενο, η βόλτα με τα παρεό στου Ψυρρή, τέλη Οκτωβρίου κιόλας, σίγουρα προκαλεί την περιέργεια τόσο των περαστικών όσο και των κατοίκων της γειτονιάς.

«Συγγνώμη παιδιά με όλο το θάρρος, αλλά τι είναι εδώ; Τι κάνετε ακριβώς;», ρωτάει ξαφνικά ένας κύριος ενώ ρίχνει κλεφτές ματιές μέσα στην αίθουσα. Μόλις μαθαίνει πως όσα βλέπει είναι μέρος μιας πρόβας, ανακουφίζεται λίγο και ενθαρρύνει την ομάδα να συνεχίσει. Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι ο μόνος που παραξενεύεται στη θέα ενός τέτοιου ολίγον τι σουρεαλιστικού σκηνικού.

POP_nudity-34

Τα μέλη της ομάδας έχουν να θυμούνται πολλές στιγμές που είχαν ένα απορημένο κοινό μπροστά τους, ήδη από τις πρόβες. «Ειδικά πιο παλιά που γινόταν το Κυριακάτικο παζάρι υπήρχαν πολλοί πωλητές και πάρα πολύς κόσμος. Μία άλλη φορά μάλιστα, είχαμε σταματήσει την πρόβα γιατί είχαν μπει μέσα πιτσιρίκια που έκαναν διάφορα, γελούσαν και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι γίνεται».

Η ιστορία της παράστασης διαδραματίζεται σε μια παραλία γυμνιστών. Ο Αλέξανδρος και η Μαρία αποφασίζουν για τις πρώτες τους διακοπές να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι η παραλία που διάλεξαν είναι παραλία γυμνιστών. Οι άλλες δυο παρέες που φτάνουν καθώς και μια γυναίκα μόνη που μόλις χώρισε αναστατώνει την ηρεμία του ζευγαριού και προκαλεί όλο και μεγαλύτερη δυσφορία στη Μαρία που εξαρχής δεν ήταν ενθουσιασμένη με την ιδέα του ελεύθερου κάμπινγκ.

POP_nudity-23

Και καθώς οι σχέσεις μεταξύ των παραθεριστών περιπλέκονται, αποκαλύπτονται παράλληλα μυστικά μέσα από τα flashbacks στην Αθήνα που παρακολουθούμε επί σκηνής και που μας φανερώνουν ότι όλοι έχουν ξανασυναντηθεί τελικά στο παρελθόν. Ο Σταμάτης Πατρώνης, σκηνοθέτης της παράστασης, τη χαρακτηρίζει «κωμωδία καταστάσεων».

Το γυμνό προκύπτει μιας και βρισκόμαστε σε μια παραλία γυμνιστών (duh!), σκοπός όμως δεν είναι να προκαλέσει αλλά να παρουσιάσει κάτι φυσιολογικό. «Η παράσταση δεν είναι πάρ’τα», όπως λέει ο Πατρώνης. «Ελπίζω μόνο να μην αναρωτηθούν και οι θεατές αυτό που αναρωτιόμαστε και εμείς μέσα από τον τίτλο του έργου: Θύμισε μου γιατί ήρθαμε εδώ;»

POP_nudity-2

Μέσα, λοιπόν, από τους διαλόγους και τις αντιδράσεις τόσο της Μαρίας  που εκπροσωπεί όσους προτιμούν να έχουν τις ανέσεις τους στις καλοκαιρινές τους διακοπές και να κρατάνε το σώμα τους για τον εαυτό τους, όσο και των φαν του ελεύθερου κάμπινγκ και του γυμνισμού, προκύπτουν θέματα αισθητικής, οικειότητας ή μη με το σώμα μας και ορίων που βάζει ο καθένας απέναντι στους άλλους.

Πόσο άνετα ή άβολα νιώθουμε με το γυμνό σώμα μας και πώς τελικά συνυπάρχουμε με άγνωστες ή μη παρέες στις καλοκαιρινές μας διακοπές; Θα αφήναμε εύκολα κάποιον που μόλις γνωρίσαμε να μας αλείψει με αντηλιακό ή μήπως θα περιμέναμε καλύτερα το φίλο μας, που φοράει και μαγιό; Αυτές τις διαφορετικές πλευρές που εμφανίζει ο καθένας μας κατά τη διάρκεια του «αθάνατου ελληνικού καλοκαιριού» ήθελε να προβάλλει ο Βασίλης Τσιγκριστάρης, εμπνευστής της ιστορίας αλλά και ηθοποιός στην παράσταση.

POP_nudity-20

«Ήθελα να είναι μια κωμωδία, ένα έργο χαρούμενο που θα το χαρακτηρίζει η ελαφρότητα. Έχει πολύ ενδιαφέρον να παρατηρείς ότι οι άνθρωποι είναι αλλιώς στην πόλη και αλλιώς στο νησί. Και αυτό ακριβώς νομίζω ότι πετυχαίνουμε με τα flashbacks που γίνονται στην Αθήνα. Οι καλοκαιρινοί έρωτες, οι φιλίες και οι σχέσεις δοκιμάζονται κάτω από τον ήλιο διαφορετικά και τα διλήμματα και οι αντοχές μας αλλάζουν επίσης».

Η παράσταση Θύμισε μου γιατί ήρθαμε εδώ έχει πρεμιέρα το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 και θα παίζεται κάθε Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:00 στο Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής (Αγ. Όρους 16& Κωνσταντινουπόλεως 115-Βοτανικός). Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103425637.

POP_nudity-53
POP_nudity-49
POP_nudity-46
POP_nudity-42
POP_nudity-17
POP_nudity-14