Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΘΕΑΤΡΟ

Ένας ευφάνταστος τρόπος να μάθουν μουσική τα παιδιά

Το “Big Bang” φεστιβάλ μουσικής για παιδιά έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Φωτογραφίες από τις παραστάσεις.
Inside the head nothing is too clear

Βρέθηκαν οι άνθρωποι  θα μας το δείξουν στο Big Bang. Στις 9- 10 Μαΐου στην Αθήνα παιδιά ηλικίας  έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσιες μουσικές νότες μέσα από έναν ευφάνταστο, ευχάριστο και προσιτό γι’ αυτά, τρόπο. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση θα φιλοξενήσει «από όπερα για βρέφη μέχρι τζαζ και από ηχητικές κατασκευές μέχρι έθνικ ήχους» σε ένα συναρπαστικά διαμορφωμένο, πολύχρωμο περιβάλλον για περιπέτεια και μάθηση. 

High up in the mountains

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ μουσικής που αφορά αποκλειστικά τους μικρούς φίλους και ξεκίνησε το 2010 στο Βέλγιο, από την ομάδα “Zonzo Cοmpagnie” και τον “Wooter Van Loοy”. Η ιδέα ενός μουσικού ταξιδιού που θα καθοδηγείται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, εξαπλώθηκε γρήγορα με τη στήριξη της Ε.Ε σε κέντρα πολιτισμού της Γαλλίας, Γερμανίας, Νορβηγίας, Ισπανίας κ.α, φτάνοντας φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ανεβάζοντας τον πήχη στα νεανικά δρώμενα. Η Μυρτώ Λάβδα, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση μας δίνει μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει.

Το διαφορετικό στο Big Bang είναι ότι οι καλεσμένοι είναι και συμμετέχοντες. Τα παιδιά, ως καπετάνιοι του ίδιου ταξιδιού, θα παίζουν μουσική σε ορισμένα project ενώ αλληλεπιδρώντας με τους μουσικούς της παρέας, θα προσεγγίσουν έναν «ανοιχτό διάλογο» και θα ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους. Το αποτέλεσμα δεν έχει να κάνει με την απλοποίηση του μουσικού περιεχομένου αλλά με την «επικοινωνία» του, μέσω της συμμετοχής των παιδιών και την ενεργοποίηση της φαντασίας τους.

Κατά την υλοποίηση, υπήρχαν ιδέες που δε γίνονταν εύκολα κατανοητές από τους γονείς  όπως «Η βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα» ένα «nomad project» που στηρίζεται πάνω στην κατασκευή μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά και αντικείμενα. Η δυσκολία στην προσέγγιση συμμετεχόντων ίσως οφείλεται στο «ασυνήθιστο» αλλά όπως και να έχει η ομάδα δημιουργήθηκε και το εργαστήρι θα κλείσει με συναυλίες το μουσικό διήμερο.

Όσον αφορά το βαθμό ανταπόκρισης του ελληνικού κοινού πχ στην «όπερα» και τη «τζαζ» σε σχέση με τον ενθουσιασμό που έχουν δείξει συμμετέχοντες του εξωτερικού, η ομάδα διοργάνωσης δεν ανησυχεί. «Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που παρουσιάζονται». Βέβαια «δεν είναι κακό να πούμε ότι σε κάποιον πάει περισσότερο η όπερα και σε κάποιον άλλο η τζαζ».

 Βασικό μέλημα των ανθρώπων του φεστιβάλ είναι να ανοίξουν νέους δρόμους για γονείς και παιδιά, να ανακαλύψουν άγνωστες μουσικές διαδρομές, να καταλάβουν ως συνιστώσες τους το «θόρυβο» και τη «σιωπή» και όλα αυτά σε ένα ασφαλές και παιχνιδιάρικο πλαίσιο.

O μουσικός λαβύρινθος περιπέτειας συνεχίζει το ταξίδι του στο Centro cultural de Belém – CCB (Πορτογαλία) και στην Opéra de Lille (Γαλλία), έχοντας ως στόχο να ξαναμεταμορφώσει τη Στέγη το Μάιο του 2016. Αν ακόμα δεν πήρατε μια γεύση του ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να παρουσιάσετε τη μουσική στους μικρούς της καρδιάς σας, τολμήστε το στο Βig Bang.


3

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Big Bang: Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαΐου 2015. Σε όλους τους χώρους της Στέγης

Ψηλά στα βουνά | Hanne Dieserud και Christina Lindgren

Μουσικό θέατρο για πολύ μικρά παιδιά

Σάββατο & Κυριακή 11:00, 12:30 και 17:00

Για παιδιά από 0 μέχρι 3 ετών

Εισιτήρια: 3€

Μια παράσταση για πολύ μικρά παιδιά και τους συνοδούς τους. Μια νεαρή κοπέλα τραγουδάει και παίζει εβραϊκή άρπα μέσα σε ένα αντίσκηνο, οδηγώντας το κοινό σε ένα ταξίδι περιπετειώδες, ψηλά στα βουνά.

Μουσικό Καράβι | Σταυρούλα Παυλίκου, Ηλιάννα Σκουλάκη, Παναγιώτης Μανουηλίδης

9-10 Μαΐου στις 11:30 & 16:30

Για παιδιά από 4 ετών

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου

 Το Μουσικό Καράβι ξεκινά το ταξίδι του από τη Στέγη και «ρίχνει άγκυρα» σε τέσσερα σχολεία της Αθήνας, ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.

Από μία φωνή | Σαββίνα Γιαννάτου

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 12:00, 13:00, 17:00, 18:30

Για παιδιά από 4 ετών

Εισιτήρια: 3€

Πώς έρχεται σε επαφή ένα μικρό παιδί με τον «επαγγελματικό ήχο» του τραγουδιού; Μελωδίες, τραγούδια και ήχοι παράγονται επί τόπου μπροστά στα παιδιά από μια φωνή.

5

Μέσα στο μυαλό, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο | Joana Sá

Σάββατο 9 Μαΐου 12:00 και 18:00

Για παιδιά από 5 ετών

Εισιτήρια: 7€

H Πορτογαλίδα καλλιτέχνις δημιουργεί έναν μαγικό κόσμο ήχων με το πιάνο της και ένα μυστηριώδες περιβάλλον σκιών από φανταστικά πλάσματα video-animation.

Kashi | Naadistan

Σάββατο 9 Μαΐου στις 11:00, 13:30, 16:00, 18:00

Κυριακή 10 Μαΐου στις 11:00, 13:30, 16:00, 17:30

Για παιδιά από 5 ετών

Εισιτήρια: 5€

Το Κάσι (Βαρανάσι) της Ινδίας είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Στο project Kashi τα έξι μέλη του σχήματος Naadistan, μας ταξιδεύουν από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή ως τη Μεσόγειο και την Αφρική.

Μυρίστε τη μουσική! | Ανδρέας Πολυζωγόπουλος

Σάββατο 9 Μαΐου 13:00, 14:00, 17:30, 19:00

Κυριακή 10 Μαΐου 13:00, 14:00, 18:00, 19:00

Για παιδιά από 6 ετών

Εισιτήρια: 3€

Μπορεί κανείς να μυρίσει τη μουσική; Ένα πείραμα με μια τρομπέτα, ένα φλικόρνο, ηλεκτρονικά εφέ και μυρωδιές από την ελληνική ύπαιθρο.

Διάλειμμα! | Acte Vide (Δανάη Στεφάνου, Γιάννης Κοτσώνης)

Σάββατο 9 Μαΐου στις 11:30, 13:30, 17:30, 18:30

Κυριακή 10 Μαΐου στις 11:30, 13:30, 16:30, 18:30

Για παιδιά από 6 ετών

Εισιτήρια: 3€

Πότε γίνεται μουσική ο θόρυβος; Πώς μεταφράζουμε τον ήχο σε εικόνες και τι θορύβους κρύβουν οι ζωγραφιές; Ένα διάλειμμα από τη μουσική, σε ένα δωμάτιο με τη δική του αλλόκοτη φασαρία.

Κουρδιστό Τραπέζι | Coti K

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 10:00-21:30

Για παιδιά από 6 ετών

Ελεύθερη είσοδος όλη μέρα

Ένα εξάγωνο τραπέζι γίνεται μουσικό παιχνίδι για όλες τις ηλικίες.

H βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα | João Ricardo de Barros Oliveira

Σάββατο 16.30 & 19.00

Κυριακή 16.30 & 19.00

Για παιδιά από 7 ετών

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου

Μπορεί μια χαλασμένη ηλεκτρική σκούπα να μετατραπεί σε μουσικό όργανο; Πώς μια σπασμένη καρέκλα γίνεται άρπα; Εικαστικά, κατασκευές, μουσική και οικολογία συνδυάζονται σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο που παρουσιάζει την πιο δημιουργική διάσταση της ανακύκλωσης.

Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ού αιώνα | ARTéfacts Εnsemble και Σοφία Καμαγιάννη

Κυριακή 10 Μαΐου | 15:00, 17:00, 19:00

Για παιδιά από 7 ετών

Εισιτήρια: 7€

Μπορεί μια ασυνήθιστη μουσική να καθηλώσει τις αισθήσεις μας; Πόσο διαφορετικά ακούγεται μια σύνθεση του Στραβίνσκυ ή του Ξενάκη, αν γνωρίζουμε τον τρόπο σκέψης του συνθέτη; Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα-συναυλία που εισάγει τα παιδιά στα μουσικά ρεύματά της σύγχρονης μουσικής γλώσσας.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.