Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΥΣΙΚΗ

Η Αθήνα έχει τη δική της μπάντα. Τη δική της Μεγάλη Τζαζ Μπάντα

Η Popaganda βρέθηκε στις πρόβες της 17μελούς Athens Big Band λίγο πριν τις πολυαναμενόμενες χριστουγεννιάτικες συναυλίες της στο κέντρο της Αθήνας.
Φωτογραφίες: Κατερίνα Σαμαρτζή / FOSPHOTOS
Athens Big Band 5

Υπάρχει στην Αθήνα μια μπάντα που σε κάθε της εμφάνιση αναβιώνει την εκρηκτική ατμόσφαιρα των jazz clubs στη Νέα Ορλεάνη του 1930. Μια μπάντα που παίζει συχνά στο δρόμο -αλλά δεν είναι street band-, έχει «γεμάτο», δυνατό ήχο και groove και συχνά σε κάνει να θέλεις να παραδοθείς στους swing ρυθμούς της. Μια μπάντα που για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ακριβώς «μπάντα» αλλά ολόκληρη ορχήστρα. Είναι η τζαζ ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων ή αλλιώς Athens Big Band.

H πρόβα ξεκινά...

H πρόβα ξεκινά…

Για την ιστορία, οι τζαζ ορχήστρες, γνωστές με τον όρο big bands, εμφανίστηκαν στην Αμερική τη δεκαετία του 1920 και συνδέθηκαν με τη γέννηση της jazz και swing μουσικής και τα θρυλικά jazz clubs όπου το κοινό επιδιδόταν σε ξέφρενες χορευτικές φιγούρες. Από τη θέση του αρχιμουσικού που συνήθως ηγούνταν της μπάντας πέρασαν μερικά από τα κορυφαία jazz ονόματα όπως ο Duke Ellington, ο Glenn Miller, o Cab Calloway, o Louis Armstrong και ο Benny Goodman. Η Athens Big Band ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του βιρτουόζου πιανίστα Γιάννη Τερεζάκη και έκτοτε δεν έχει διακόψει τη λειτουργία της, πλουτίζοντας διαρκώς το βιογραφικό της με επιτυχημένες εμφανίσεις και κορυφαίες συνεργασίες.

Athens Big Band, Jazz,band, rehearsal / Μπάντα Δήμου Αθηναίων, Τζαζ, πρόβα

O διευθυντής της Athens Big Band Μάνος Θεοδοσάκης με την τρομπέτα του

«Η Athens Big Band έχει 17 μουσικούς. 4 τρομπέτες, 4 τρομπόνια, 5 σαξόφωνα, πιάνο, κιθάρα, κόντρα μπάσο και τύμπανα», λέει ο τρομπετίστας Μάνος Θεοδοσάκης που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της ορχήστρας τα τελευταία χρόνια. Βρισκόμαστε στην συμβολή των οδών Αρτέμωνος και Ιππάρχου στο Νέο Κόσμο, σε ένα μεγάλο κτήριο με την επιγραφή «Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων». Οι μουσικοί της Big Band συγκεντρώνονται στο αίθριο της εισόδου με τις μαύρες θήκες των οργάνων περασμένες στους ώμους τους. Κάνουν αστεία μεταξύ τους, κάποιοι βγάζουν και ελέγχουν τις παρτιτούρες και άλλοι κάνουν σχόλια για το ρυθμό μετρώντας χαμηλόφωνα.

Οι παρτιτούρες..

Οι παρτιτούρες..

Ο Άγγελος Τζαμαρίας στο τρομπόνι

Ο Άγγελος Τζαμαρίας στο τρομπόνι

«Κάνουμε πρόβα κάθε μέρα και συνήθως έχουμε το λιγότερο τέσσερις συναυλίες το μήνα. Αυτό αλλάζει βέβαια ανάλογα με την περίσταση», λέει ο Μάνος Θεοδοσάκης ενώ περιμένουμε να τελειώσει την πρόβα της η Συμφωνική Ορχήστρα. Ειδικά τα Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερα βαρύ το πρόγραμμα για τη Big Band – τις γιορτινές μέρες οι όμορφες μελωδίες τους ξεχύνονται σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης όπως η πλατεία Συντάγματος, το Μοναστηράκι και η οδός Βουκουρεστίου. Επιστρέφοντας στην ιστορία της μπάντας, ο Μάνος θυμάται κάποιες από τις πρόσφατες σημαντικές συνεργασίες τους, όπως με τον ντράμερ Ralph Peterson, τον τρομπετίστα Mihail Yossifov και τον τρομπονίστα Nils Landgren αλλά και σπουδαίους Έλληνες μουσικούς όπως τον Δημήτρη Βασιλάκη και τον Δημήτρη Τσάκα.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης στο κόντρα μπάσο

Ο Γιώργος Γεωργιάδης στο κόντρα μπάσο

Athens Big Band, Jazz,band, rehearsal / Μπάντα Δήμου Αθηναίων, Τζαζ, πρόβα

Οι τρομπετίστες Διονύσης Κοκόλης και Βαγγέλης Κατσαρέλης

Ο Αλέξανδρος- Δράκος Κτιστάκης στα τύμπανα

Ο Αλέξανδρος- Δράκος Κτιστάκης στα τύμπανα

Παρά τον σαφή jazz προσανατολισμό, η μπάντα δεν περιορίζεται, αλλά μπολιάζει τον ήχο της με μεταγενέστερα κομμάτια και μοντέρνα ρεύματα του είδους, ενώ το ρεπερτόριο συμπληρώνουν funk αναφορές, soundtracks, χριστουγεννιάτικα αλλά και κομμάτια γραμμένα για τις θρυλικές φωνές της jazz όπως ο Frank Sinatra και η Ella Fitzgerald (μάλιστα πέρυσι η Big Band έκανε σχετικό αφιέρωμα συναυλιών με τίτλο «Η φωνή στην jazz»). Εκτός από τις συναυλίες, κάνουν και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία, όπου οι μουσικοί εξηγούν στα παιδιά τον ήχο και τη χρήση του κάθε οργάνου, την έννοια του ρυθμού και της συνεργασίας μεταξύ των μελών μιας μπάντας.

Ο Κώστας Αλεξανδρής στο μπάσο τρομπόνι

Ο Κώστας Αλεξανδρής στο μπάσο τρομπόνι

Ο τρομπονίστας Γιώργος Ζαρέας ψάχνει τις παρτιτούρες του

Ο τρομπονίστας Γιώργος Ζαρέας ψάχνει τις παρτιτούρες του

Ηπρόβα τελειώνει και οι μουσικοί της Athens Big Band κατευθύνονται στην αίθουσα. Οι παρτιτούρες με τίτλο A Big Band Christmas ανοίγουν πάνω στα ξύλινα αναλόγια. H ατμόσφαιρα είναι ζεστή και όλοι τους χαμογελούν – έχουν άλλωστε επιλεχθεί μεταξύ των ικανότερων Ελλήνων σολίστ της τζαζ και ο αυτοσχεδιασμός είναι η καθημερινότητά τους, άλλωστε οι περισσότεροι δουλεύουν παράλληλα σε μουσικά σχήματα ή ωδεία. 

Στην είσοδο της αίθουσας

Στην είσοδο της αίθουσας

Νότες και παύσεις

Νότες και παύσεις

«Παιδιά, θα δώσω ένα μέτρο και θα μπείτε», λέει ο Μάνος καθισμένος σε ένα σκαμνί αντικριστά της ορχήστρας. Με την τρομπέτα ανά χείρας, μετρά φωναχτά δίνοντας το ρυθμό και η χριστουγεννιάτικη jazz μουσική γεμίζει στην αίθουσα. Αν ο ήχος μιας πενταμελούς μπάντας μπορεί να χαρακτηριστεί δυναμικός, η ορχήστρα πάει τον όρο σε μια εντελώς άλλη διάσταση: η ένταση, η πυκνότητα του ήχου λόγω των διαφορετικών οργάνων, ο κοφτός ρυθμός και ο συντονισμός των μουσικών είναι ένα απόλυτα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό θέαμα που παραπέμπει στις αντίστοιχες ορχήστρες του εξωτερικού. Τα κομμάτια εναλλάσσονται μεταξύ jazz standards, swing και κλασσικών χριστουγεννιάτικων– το πρόγραμμα είναι απόλυτα γιορτινό και ξεσηκωτικό και η ενέργεια βρίσκεται στα ύψη.

Ο Δημήτρης Κόλλιας στο σαξόφωνο

Ο Δημήτρης Κόλλιας στο σαξόφωνο

O Γιώργος Χαρονιάν στην κιθάρα

O Γιώργος Χαρονιάν στην κιθάρα

Ο Μάνος Θεοδοσάκης δίνει το ρυθμό

Ο Μάνος Θεοδοσάκης δίνει το ρυθμό

Κλείνοντας πίσω μας την πόρτα και αφήνοντας τους μουσικούς στις γιορτινές μελωδίες, κοιτάζουμε με ανυπομονησία το ημερολόγιο των επόμενων συναυλιών τους. Οι πυκνές εμφανίσεις των Χριστουγέννων είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ανακαλύψουν την Athens Big Band όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, ώστε να μεγαλώσει κοινό που ήδη την ακολουθεί πιστά στα πάντα ενδιαφέροντα πρότζεκτ της. Αν μη τι άλλο, είναι η μοναδική τζαζ ορχήστρα της Αθήνας και η παρουσία της ανεβάζει τον μουσικό πήχη της εγχώριας σκηνής. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο κέντρο και θα φτάσουν στα αυτιά σου μουσικές της Νέας Ορλεάνης, θα ξέρεις ότι η Athens Big Band είναι κάπου τριγύρω και κάνει πάλι το θαύμα της.


Οι χριστουγεννιάτικες συναυλίες της Athens Big Band θα γίνουν την Τετάρτη 23/12 στην πλατεία Κολωνακίου (στις 15:00), την Πέμπτη 24/12 στην πλατεία Συντάγματος (στις 12:00), την Τρίτη 29/12 στην πλατεία Μοναστηρακίου (στις 15:00) και την Τετάρτη 30/12 στη Βουκουρεστίου (Παλλάς, στις 17:30). 
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.