_DSC4749

Η  «Άγρια» της Cheryl Strayed που μόλις κυκλοφόρησε από την Key Books στα Ελληνικά σε μετάφραση της Ιλάειρας Διονυσοπούλου είναι  το  ‘’Wild (From Lost  to Found on the Pacific Crest Trail ‘’ που έγινε best seller στην Αμερική σε χρόνο dt από την ημέρα κυκλοφορίας του.

H πρώτη απορία είναι πως η αληθινή ιστορία μιας νέας γυναίκας που ψάχνει τον εαυτό της ανάμεσα στις σύντομες αναμνήσεις της, τον πόνο από τον πρόσφατο χαμό της μάνας της από καλπάζοντα καρκίνο στην ηλικία των μόλις 50 ετών, το ποτό, ενίοτε την ηρωίνη και σίγουρα τους άνδρες μπορεί να μπει σε ένα βιβλίο τόσο διαφορετικά ειπωμένη από όλα όσα βλέπουμε γύρω μας ή και ζούμε, με τρόπο που θα πουλήσει.

Η δεύτερη απορία είναι πως μια γυναίκα και που ξέρει τους Wilco τόσο καλά όσο τον Johnny Cash και τους Grateful Dead  και κάνει προσάναμμα τον James Joyce και τον Nabokov μπορεί να χάσει τον εαυτό της.

Η τρίτη απορία είναι πως και κυρίως γιατί μια απροετοίμαστη, απροπόνητη νέα γυναίκα, τολμά να διασχίσει μόνη της ένα από τα πιο δύσκολα μονοπάτια του «πολιτισμένου» κόσμου, το Pacific Crest Trail δηλαδή το Μονοπάτι Της Κορυφογραμμής του Ειρηνικού Ωκεανού.

Cheryl Strayed author photo

Αν φαντάζεστε ότι στις 415 σελίδες του βιβλίου θα βρείτε λεπτομέρειες και tips που θα σας ξυπνήσουν και ικανοποιήσουν όλα, ακόμη και τα πιο απωθημένα προσκοπικά σας ένστικτα ΜΗΝ αγοράσετε αυτό το βιβλίο. Θα το μετανιώσετε.

Είναι αλήθεια πως το Μονοπάτι Της Κορυφογραμμής του Ειρηνικού Ωκεανού είναι τόσο δύστροπο και κοφτερό όσο κι οι κορυφογραμμές που διασχίζει. Φανταστείτε: Είναι το μονοπάτι που συνδέει το Μεξικό με τον Καναδά! Ξετυλίγεται 160 με 240 χιλιόμετρα ανατολικά του Ειρηνικού Ωκεανού , «γλύφει» μερικά από  τα πιο ψηλά βουνά των πολιτειών  California, Oregon και Washington αλλά και ολόκληρων των Η.Π.Α και περνάει ανάμεσα από τρεις κλιματικές ζώνες.

Η χλωρίδα και η πανίδα του μονοπατιού είναι μοναδικές, η συγγραφέας ήρθε αντιμέτωπη τουλάχιστον μία φορά με την μαύρη (που γίνεται καφετιά από τον ήλιο) αρκούδα της Καλιφόρνια και διαφόρων μεγεθών κροταλίες, το  δε πέρασμά του αποτελεί σκοπό κι εν πολλοίς αυτοσκοπό χιλιάδων σοβαρών hikers  ανά τον κόσμο.

Στα πέντε μέρη – κεφάλαια του βιβλίου η Cheryl –περιπλανώμενη – Strayed , ορφανή, χωρισμένη, ανοιχτή σε όλα κι έτοιμη για όλα ξανθιά Αμερικανίδα από την βιομηχανική Pennsylvania ανηφορίζει από την καυτή Καλιφόρνια στο βροχερό Portland, όπου και τελικά θα μείνει από ότι φαίνεται, με το Τέρας, έναν σάκο γεμάτο περιττά ή σχεδόν περιττά βάρη όπως βιβλία που τα καίει μόλις τα διαβάσει, προφυλακτικά – δεν χρησιμοποίησε ούτε ένα αν και ενέδωσε στις επιθυμίες της τουλάχιστον άπαξ κατά τη διάρκεια της πορείας της, μία πυξίδα που άργησε να μάθει να χρησιμοποιεί κι απίστευτη ευελιξία – ήξερε πότε να παρακάμψει το ακατόρθωτο χωρίς να νοιώσει ένοχη ούτε στιγμή.

_DSC4787

Μέσα από αυτήν την πορεία ο αναγνώστης ΔΕΝ έρχεται αντιμέτωπος ούτε στιγμή με την ιστορία αυτών των τόπων που μεγάλωσαν και θρέφουν μνήμες θρυλικών και  λιγότερο γνωστών Ινδιάνικων φυλών.

Σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης συναντά, σύγχρονους ανθρώπους φιλικούς στη Φύση και τον Άνθρωπο, που ακολουθούν μια πορεία που μάλλον τους οδηγεί στη μοίρα τους, όπως την Cheryl που έφτασε στο Portland για να κάνει οικογένεια και να γίνει μάνα ή τον χαμένο της φίλο και εξ αποστάσεως συνοδοιπόρο Νταγκ που έφτασε στην Αυστραλία για να πεθάνει σε μια έξοδό του με παραπέντε.

Σε δεύτερο επίπεδο  ταξιδεύει σε μέρη και  τοπία που γυρίστηκαν μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες Western του Hollywood και παίρνει και μια ιδέα για το πώς ζει σήμερα ο κόσμος εκεί, για κάποιον ανεξήγητο λόγο θα μπορούσε να πει κανείς ότι το βιβλίο κάνει ένα ύπουλο, animated collage  ανάμεσα στο άνυδρο  γεμάτο τεστοστερόνη High Sierra του τότε και τις βροχερές γεμάτες οξυτοκίνη στιγμές του Twilight του σήμερα..

Σε τρίτο επίπεδο είναι η ιστορία και οι αναμνήσεις της Cheryl. Αυτή είναι «Η  Άγρια Περιπλανώμενη Βασίλισσα του Μονοπατιού» όπως η ίδια το καταγράφει.

cheryl

Και σε τέταρτο και πιθανόν τελευταίο επίπεδο είναι μια ελεγεία που φοβάται να φωνάξει κατάμουτρα ότι ζωγραφίζει την υπεροχή του Ανθρώπου που ΔΕΝ φοβάται να μείνει και πορευτεί μόνος απέναντι στους αρχέγονους φόβους  του και τις φοβίες που καλλιεργεί η κοινωνία  και ΤΟΛΜΑΕΙ να ψάξει και να πειραματισθεί εξερευνώντας το πιο δύσκολο μονοπάτι του κόσμου, αυτό που ακολουθεί η Δίψα για Ζωή απέναντι στο Άγνωστο, τον  Πόνο και τον Θάνατο, Παγκόσμια Αλήθεια που μάλλον εξηγεί και το γιατί πουλάει αυτό το βιβλίο και το γιατί αξίζει να το διαβάσετε.

Το βιβλίο μπορείτε να παραγγείλετε και τηλεφωνικά και online (πληροφορίες εδώ ) κι όσο το σκέφτεστε να και μια playlist από μουσικούς και σχήματα  που αναφέρονται εμμέσως ή σαφώς από την συγγραφέα μέσα στο βιβλίο και που ίσως και να μπορούσε να αποτελέσει το soundtrack  του.

http://open.spotify.com/user/1259026040/playlist/76eye6I16vmgPHV8mEW419