kolombia_Fuego

Ο Juan Carlos Arias Suarez είναι από την Κολομβία. Ζει στην Ελλάδα τα τελευταία εννιά χρόνια και εργάζεται στο Fuego Latin Club. Το ματς το παρακολούθησε στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, μαζί με Έλληνες και Κολομβιάνους φίλους του. Φοράει την φανέλα της Εθνικής Κολομβίας καθώς μου μιλάει.

34_ IMG_8682 (1)

Έπαιζα μπάλα στην Κολομβία, σε ομάδα Γ’ κατηγορίας, τελείωσα εκεί τις σπουδές μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μετά ήρθα στην Ελλάδα, που είχα συγγενείς. Ο Samy, ο ιδιοκτήτης του Fuego, είναι πρώτος ξάδερφος μου. Εδώ δεν συνέχισα με το ποδόσφαιρο αλλά το πάθος παραμένει πάθος.

Στην Κολομβία ζούμε για την μπάλα. Και η μπάλα μας ενώνει. Βλέπεις παιδιά από όλες τις φυλές, να παίζουν μονιασμένα στο δρόμο. Και ο χορός είναι στο αίμα μας. Από μικρά παιδιά μπάλα και χορός. Είδες τον Αρμέρο που μόλις έβαλε το γκολ το πανηγύρισε χορεύοντας. Δουλεύοντας στο Fuego βλέπω τους Έλληνες πόσο χαίρονται όταν χορεύουν λατινοαμερικάνικα τραγούδια και χαίρομαι. Βλέπω πόσο γουστάρουν τη κουλτούρα μας και νιώθω απίστευτα. Δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια.

Η Κολομβία πιστεύω θα περάσει από τον όμιλο και θέλω να περάσει και η Ελλάδα. Εμένα πια η καρδιά μου είναι 50-50. Ζω εδώ και μετά από τόσα χρόνια αγαπάω τη χώρα. Οι Έλληνες για εμένα είναι οι Λατινομερικάνοι της Ευρώπης. Και κρατούν το χαμόγελο τους παρά τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Κι εμείς έτσι είμαστε. Είμαστε χαρούμενοι λαοί, πώς να το κάνουμε;  Γι’ αυτό το λόγο μου αρέσει που ζω εδώ, θεωρώ την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου. Το ματς μεταξύ μας ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, γενικά έχετε πολύ καλή άμυνα. Μπήκαν βέβαια και τρία γκόλ. Αν η Ελλάδα παίξει όπως μπορεί από εδώ κι εμπρός, θα προκριθεί. Από Έλληνες ποδοσφαιριστές μου αρέσει ο Μητρόγλου, που είναι και Νεοσμυρνιώτης και ο Μανιάτης, που κι αυτός μένει εδώ στη Νέα Σμύρνη όπως κι εγώ, και ο Μανωλάς. Λόγω της περιοχής υποστηρίζω Πανιώνιο αλλά αυτός που ακολουθώ με πάθος είναι ο Ολυμπιακός. Από κολομβιάνικες ομάδες είμαι America de Cali, αλλά τώρα πέσαμε στην Β’ Εθνική.

Είναι δύσκολο Μουντιάλ για προβλέψεις. Λόγω του Μέσι και του Κριστιάν Ρονάλντο πολλοί σκέφτονται Αργεντινή ή Πορτογαλία και λόγω έδρας τη Βραζιλία. Πιστεύω ότι το τρόπαιο θα κατακτήσει όποια ομάδα έχει βρει την ισορροπία. Για τελικό βλέπω Βραζιλία, Αργεντινή, ίσως και Κολομβία. Θα ήθελα να δω και την Κολομβία εκεί αλλά εμείς δεν έχουμε την εμπειρία που απαιτείται. Η Κολομβία είχε 16 χρόνια να συμμετάσχει σε Μουντιάλ γιατί είχαμε κολλήσει με κάποιους μεγάλους σε ηλικία παίκτες όπως Βαλντεράμα, Ασπρίγια, Ρινκόν και Κόρδοβα. Έδωσαν οι συγκεκριμένοι ό,τι είχαν να δώσουν και μετά υπήρχε ένα κενό μέχρι να ανανεωθεί η ομάδα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε χτίσει καλή ομάδα με νέους παίκτες που παίζουν στην Ευρώπη.

Το Fuego Latin Club στη Νέα Σμύρνη

Το Fuego Latin Club στη Νέα Σμύρνη

Το 1994 δολοφόνησαν τον Εσκομπάρ, μετά τον αυτογκόλ στο Μουντιάλ. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδο της Κολομβίας με μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια. Ακόμη και τώρα στην Κολομβία άλλοι λένε ότι έγινε όντως λόγω του αυτογκόλ άλλοι για μια κοπέλα. Πάντως γενικά τα πράγματαs στη χώρα είναι πιο ήσυχα πια.

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν πολλές ανάγκες. Υπάρχει φτώχεια και αναλφαβητισμός στη Βραζιλία όπως και στην Κολομβία. Θεωρώ ότι το Μουντιάλ έπρεπε να γίνει σε δύο χώρες π.χ. Βραζιλία με Αργεντινή ή Βραζιλία με Κολομβία για να μοιραστεί το οικονομικό βάρος. Νομίζω ότι η Βραζιλία δεν ήταν έτοιμη να το κάνει μόνη της, αλλά αυτά δεν τα δείχνουν και πολύ στην τηλεόραση. Αν βέβαια υπάρξουν περισσότερα οφέλη ή όχι θα φανεί μετά. Σίγουρα θα μείνουν τα στάδια.

34_ IMG_8679

 Fuego Latin Club, Ομήρου 69, Νέα Σμύρνη