Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Βόρειο Σέλας στη Δανία. Το μαγικό φως στο σκοτάδι

Το Βόρειο Σέλας της Δανίας θεωρείται από τα πιο πολύχρωμα στην ευρύτερη περιοχή, με τα χρώματα από όλο το φάσμα του ουράνιου τόξου να εμφανίζονται στα μαγεμένα μάτια των λίγων τυχερών θεατών.
Φωτογραφίες: EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN
Βόρειο Σέλας

Το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται στον ουρανό πάνω από τη Δανία, όπως φαίνεται από το Hornbaek Strand στον Βορρά. Δανία, 27 Φεβρουαρίου 2023. EPA/Mads Claus Rasmussen

Το Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis) θεωρείται ένα ουράνιο θέαμα του Βορρά, κατά το οποίο κύματα παλλόμενου φωτός χορεύουν στον ουρανό σε υπέροχους, μαγικούς χρωματισμούς που εναλλάσσονται σε όλο το εύρος του ουράνιου τόξου και εμφανίζονται μπροστά στα μαγεμένα μάτια των λίγων τυχερών θεατών του νυχτερινού αρκτικού ουρανού. Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται ειδικά τη Δανία για να παρακολουθήσουν αυτή τη φανταστική σκανδιναβική εμπειρία που προσφέρει η φύση, αφού θεωρείται από τα πιο πολύχρωμα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται όλες τις εποχές του έτους και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά κάποιος μπορεί να το δει μόνο λίγες φορές τον χρόνο, ανάλογα με τον καιρό και τη διαύγεια του σκοτεινού ουρανού. Μερικά από τα καλύτερα μέρη για παρατήρηση είναι απομακρυσμένοι προορισμοί με λιγότερη ρύπανση. Αυτά τα μέρη βρίσκονται στον ακραίο βορρά και παρουσιάζουν τέλειες καιρικές συνθήκες, όπως πεντακάθαρη από ρύπανση και σύννεφα ατμόσφαιρα και απόλυτο σκοτάδι. Γεγονός που αυξάνει τις προοπτικές να απολαύσετε σε όλο το μεγαλείο του το μοναδικό θέαμα των βόρειων φώτων.

Βόρειο Σέλας

Η αιτία του φαινομένου βρίσκεται περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα μακριά, στον ήλιο. Τεράστιες εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ύλης στην επιφάνειά του, που ονομάζονται ηλιακά στέμματα, εκτοξεύουν φορτισμένα σωματίδια στο διάστημα. Οταν ο ηλιακός άνεμος φτάνει στη Γη, προκαλεί παραμόρφωση στο μαγνητικό πεδίο της και από τις δισεκατομμύρια συγκρούσεις των μορίων της γήινης ατμόσφαιρας με τα φορτισμένα ηλιακά σωματίδια, απελευθερώνεται ενέργεια και εκπέμπεται παλλόμενο φως. Αυτό ονομάζεται Βόρειο Σέλας. Ένα εξώκοσμο φως που χορεύει στον νυχτερινό ουρανό σε άπειρες αποχρώσεις του πράσινου, του ροζ, του μπλε και του βιολετί.

Βόρειο Σέλας

Στη λαογραφία των βόρειων λαών, το Σέλας έχει συνδεθεί με υπερβατικές ερμηνείες. Έβλεπαν σε αυτό αγγέλους, νεράιδες, πολεμιστές, ασίγαστες πύρινες γλώσσες των προγόνων. Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως είναι οι ψυχές των νεκρών που αναζητούν τους δικούς τους, οι Ιάπωνες ότι φέρνει τύχη και γονιμότητα. 

Βόρειο Σέλας

Η καλύτερη εποχή για να δείτε το βόρειο σέλας στη Δανία είναι μεταξύ αρχές Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, όταν οι νύχτες είναι πιο σκοτεινές και ο ουρανός είναι λιγότερο συννεφιασμένος. Ετοιμάσετε λοιπόν τις βαλίτσες σας και ταξιδέψτε μακριά, σε ένα ταξίδι που οδηγεί πιο κοντά στο ανάλαφρο φως των αστεριών και μακριά από τα γήινα σκοτάδια.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.