Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας ελεύθερος. Αλήθεια τώρα;

Η Δάφνη Καραγιάννη, δικηγόρος και μέλος του Golden Dawn Watch, σχολιάζει την απόφαση του Πενταμελές Εφετείου Αναστολών. Πώς μέσα σε δώδεκα μήνες ο Πατέλης έπαψε να είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων;

Δεκτή κατά πλειοψηφία έκανε το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών την αίτηση αποφυλάκισης του πυρηνάρχη Νίκαιας της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» Γιώργου Πατέλη, γνωστού και ως «ό,τι κινείται σφάζεται», ο οποίος δούλευε στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη λεωφόρο Μεσογείων και έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 χρόνων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η πλευρά του νεοναζί Πατέλη επικαλέστηκε ψυχολογικά θέματα του παιδιού του προσκομίζοντας μία ψυχιατρική γνωμάτευση, αποκομίζοντας μια σκανδαλώδη απόφαση, που προκαλεί το κοινό αίσθημα, μόλις δώδεκα μήνες μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωση. «Όταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις σαν τη σημερινή του πενταμελούς εφετείου Αναστολών Αθήνας», ήταν η αντίδραση της οικογένειας Φύσσα, με τα social media να παίρνουν φωτιά για την ακόμη μια μαύρη σελίδα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η Δάφνη Καραγιάννη, δικηγόρος και μέλος του Golden Dawn Watch, της ομάδας που κατάφερε να καταγράψει ένα ανεκτίμητο και ιστορικό ντοκουμέντο της μεγάλης δίκης, τη στιγμή που όλα τα άλλα Μέσα σιωπούσαν, αντέχοντας παράλληλα για 5,5 χρόνια να αποτυπώνουν τη φρικαλέα δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, σχολίασε την απόφαση αυτή στην Popaganda.

Πάνω σε ποια κριτήρια στηρίχθηκε η αποφυλάκιση του Πατέλη και πόσο βάσιμα είναι αυτά; Δικαιολογούνται απ’ τον νόμο;

«Η αποφυλάκιση Πατέλη στηρίχτηκε στο άρθρο 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ορίζει ότι το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η άμεση έκτιση ή συνέχιση έκτισης της ποινής θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον ίδιο ή για την οικογένεια του. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα του 15χρονου παιδιού του εξαιτίας της απουσίας του πατέρα του και προσκόμισε στο δικαστήριο σχετική ψυχιατρική γνωμάτευση.

Ταυτόχρονα το ίδιο άρθρο ορίζει βέβαια ότι ΔΕΝ χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα όταν κρίνεται ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες του για αξιόποινες πράξεις ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».

Τι σημαίνει η απόφαση αυτή για τη δικαιοσύνη, 12 μόλις μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση;

«Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο καταδικασθείς σε 10 χρόνια κάθειρξης πυρηνάρχης Νίκαιας οργανωτής του τάγματος εφόδου Νίκαιας και του «ο,τι κινείται σφάζεται» (το οποίο και συνοψίζει όλο το άρθρο 187ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης) δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων. Φαίνεται ότι κατά την άποψη της πλειοψηφίας της σύνθεσης το αποδεδειγμένο modus operandi δεν συνιστά «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης».

Αν αποφυλακίστηκε ο Πατέλης, ένα πολύ σημαντικό μέλος της ναζιστικής οργάνωσης, τι πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια για τα υπόλοιπα μέλη;

«Ο Πατέλης, είναι ο τρίτος στον οποίο χορηγείται αναστολή, μετά τους Τσακανίκα και Παπαβασιλείου, είναι καταδικασθείς σε 10 χρόνια κάθειρξη με την υψηλότερη ποινή να φτάνει τα 13 χρόνια για τους διευθύνοντες εγκληματικής οργάνωσης. Εκκρεμούν και μια σειρά από άλλες αιτήσεις αναστολής που έχουν κατατεθεί για λοιπούς καταδικασθέντες. Θα αποφύγω να κάνω προβλέψεις ειδικότερα όταν σε κάθε σύνθεση δικαστηρίου υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες, όπως δήλωσε και ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης».

Πριν λίγες ημέρες είχαμε την αποφυλάκιση του “Ινδιάνου” έπειτα από 7 μήνες κράτησης, με ένα διάτρητο κατηγορητήριο που κατέρρευσε, ενώ τις επόμενες ημέρες οδηγούνται ξανά σε δίκη μέλη αναρχικής συλλογικότητας, αντιμετωπίζοντας τα ισόβια, με ένα επίσης σαθρό κατηγορητήριο. Υπάρχουν διακρίσεις και τελικά πόσος φασισμός εγκολπώνεται στους κύκλους της δικαιοσύνης;

«Θα περιοριστώ σε μία αναφορά συγκεκριμένα στο πεδίο της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης για την οποία γίνεται λόγος στην προκειμένη. Θα ήθελα να θυμηθούμε ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, τον Οκτώβρη του 2017 την κατά πλειοψηφία απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας η οποία, με πρωτόδικη ποινή 13 χρόνια κάθειρξη βάσει 187Α, αθωώθηκε στο Εφετείο».

*Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, ζήτησε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας με την οποία αποφυλακίστηκε ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής Γιώργος Πατέλης, προκειμένου να εξετάσει αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.