popaganda_winter_breakers

Χαρμόσυνα νέα για εκείνους που βρίσκουν ότι η καλύτερη στιγμή του σχολείου είναι η κλειστή περίοδος (κι εγώ ανάμεσά σας). Την Παρασκευή θα αποφασιστεί η πρόταση σε συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού για τη “Λευκή Εβδομάδα“, που θα ακολουθήσει την Καθαρά Δευτέρα (4-7 Μαρτίου). Η αργία της Καθαρής Δευτέρας θα γίνει Καθαρή Εβδομάδα ουσιαστικά για τους μαθητές και μάλιστα με παρότρυνση για οικογενειακές εκδρομές στο βουνό. Αναμένοντας την απόφαση, ας δούμε ωστόσο από πού ξεσήκωσαν την ιδέα οι δικοί μας εδώ, μιας και το μέτρο αυτό εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια στις πιο προηγμένες κοινωνίες. Πότε κάθονται λοιπόν οι μαθητές στις άλλες χώρες;*

Αμερική

Στην Αμερική (την ήπειρο) και τον Καναδά, οι μαθητές ξεκουράζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, για να επιστρέψουν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη στα θρανία. Επίσης γιορτάζουν το Thanksgiving όπως και οι γείτονες, ενώ παρόμοια με τις δικές μας διακοπές έχουν εκείνες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για δυο εβδομάδες, αλλά του Πάσχα είναι μόλις μια εβδομάδα. Στις Η.Π.Α, οι αργίες δίνουν και παίρνουν: Thanksgiving μια εβδομάδα στο τέλος του Νοέμβρη, διακοπές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που ξεκινάνε από την τρίτη Κυριακή του Δεκέμβρη και τελειώνουν λίγο μετά την αρχή του νέου έτους. Ο Γενάρης όμως έχει και τη δική του αργία, την Martin Luther King day, που είναι η τρίτη Δευτέρα του μήνα, με τους μαθητές να απολαμβάνουν ένα τετραήμερο συνήθως. Οι διακοπές του Πάσχα, ή Spring Break όπως το λένε “στο Αμέρικα”, είναι το πολύ δυο εβδομάδων όπως περίπου κι εδώ, το Μάρτη ή τον Απρίλη, ενώ υπάρχει και η Ημέρα του Κολόμβου που γιορτάζεται τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτώβρη, αλλά αυτή η αργία δεν είναι σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, υπάρχουν και οι εποχικές αργίες, που συνδυάζονται άψογα με τις παραπάνω για να δημιουργήσουν περισσότερη ευφορία στους “τεμπέληδες”. Μια εβδομάδα τον Οκτώβρη (παρέα με την Ημέρα του Κολόμβου), ακόμα μια το Φλεβάρη μαζί με την Ημέρα του Προέδρου και φυσικά οι καλοκαιρινές διακοπές διάρκειας 12 εβδομάδων, από το Μάη- Ιούνη μέχρι τέλος Αυγούστου- αρχές Σεπτέμβρη (ανάλογα την περιοχή-περίσταση).

Ευρώπη

Γαλλία

Η Γαλλία πιθανώς να έχει έναν από τους πιο ιδιαίτερους σχηματισμούς στο εκπαιδευτικό της σύστημα σε ό,τι αφορά τις διακοπές. Το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζει τις ημερομηνίες ανά τρία χρόνια. Ο λόγος είναι η αποσυμφόρηση των τουριστικών θερέτρων (ειδικά το χειμώνα με τις πίστες για σκι). Έτσι, αποφεύγονται οι σταθερές ημερομηνίες και προτιμάται αυτό το σχέδιο που χωρίζει ουσιαστικά σε τρεις ξεχωριστές ζώνες, για καλύτερη διανομή του πληθυσμού. Βάσει αυτού του σχεδίου έχουμε τις κάτωθι διακοπές: Καλοκαιρινές (Ιούλιος με αρχές Σεπτέμβρη), γιορτές Αγίων, Χριστουγεννιάτικες διακοπές (δυο εβδομάδες), Χειμερινές διακοπές (ανάλογα τη ζώνη ξεκινάνε από τη δεύτερη εβδομάδα του Φλεβάρη μέχρι τις αρχές Μάρτη) και τέλος, οι διακοπές για το Πάσχα που είναι επίσης δυο εβδομάδων και είναι από τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μάη (πάλι ανάλογα τη ζώνη που βρίσκεται).

Οι τρεις ζώνες των διακοπών στη Γαλλία

Οι τρεις ζώνες των διακοπών στη Γαλλία

Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές από ότι το δικό μας σύστημα. Στη Γερμανία τα πράγματα είναι πιο απλοποιημένα απ’ ότι στη Γαλλία, με τις διακοπές του καλοκαιριού να ξεκινούν στα μέσα Ιούνη μέχρι αρχές Σεπτέμβρη (αυτό διαφέρει μερικώς ανά περιοχή), εκείνες του Πάσχα να διαρκούν 2 εβδομάδες, η ξεκούραση του κατά τους φθινοπωρινούς μήνες είναι 1-2 εβδομάδες και φυσικά οι διακοπές των Χριστουγέννων. Οι Άγγλοι χωρίζουν τη σχολική χρονιά σε τρία μέρη: Φθινοπωρινό τρίμηνο (Καλοκαίρι-Χριστούγεννα), Ανοιξιάτικο τρίμηνο (Χριστούγεννα μέχρι Πάσχα) και Καλοκαιρινό τρίμηνο (Πάσχα μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές των επτά εβδομάδων που δικαιούνται οι μαθητές). Φυσικά, οι κλασικές διακοπές των δυο εβδομάδων για Χριστούγεννα και Πάσχα δεν απουσιάζουν.

Ασία

Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, την Ιαπωνία, οι μαθητές “ξεσκάνε” από τέλος Μάρτη-αρχές Απρίλη μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη, ενώ για τα Χριστούγεννα οι διακοπές είναι δυο εβδομάδες κι εδώ από τις 24 Δεκέμβρη μέχρι τις 7 Γενάρη. Στην Κίνα, το πρόγραμμα είναι ακόμη μικρότερο, αφού οι εορτασμοί για τη νέα χρονιά μπορεί να διαρκούν έναν ολόκληρο μήνα, αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές είναι από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου μόνο. Τέλος, στην Τουρκία, οι χειμερινές διακοπές κρατούν 2 εβδομάδες από τα τέλη του Γενάρη μέχρι αρχές Φλεβάρη, οι καλοκαιρινές 14 εβδομάδες (σχεδόν ολόκληρο το τρίμηνο των καλοκαιρινών μηνών και όλος ο Σεπτέμβρης) και ακολουθούν μια σειρά από εορτές συγκεκριμένες για τον τουρκικό λαό: 23 Απριλίου είναι η Ημέρα του Παιδιού και η Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας, η Πρωτομαγιά, στις 19 Μαΐου εορτάζεται η Ημέρα του Ατατούρκ, στις 29 Οκτωβρίου η Ημέρα της Δημοκρατίας και φυσικά το Ραμαζάνι και το Κουρμπάν Μπαϊράμ, που είναι ωστόσο κινητές εορτές.

[yop_poll id=”3″]

*μιλάμε μόνο για δημόσια σχολεία, γιατί στα ιδιωτικά ισχύουν άλλα πράγματα.