Η Μάργκαρετ Θάτσερ σημάδεψε τον αιώνα της επειδή πολιτεύτηκε σαν οδοστρωτήρας. Η Άνγκελα Μέρκελ βάζει την προσωπική της σφραγίδα στον δικό της για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: επειδή απέφυγε επιμελώς να κάνει οτιδήποτε θα διατάρασσε την λατρεμένη ησυχία των Γερμανών. Αν επιβράβευσαν κάτι οι ψηφοφόροι στην περίπτωσή της, είναι η διακριτικότητα με την οποία κινήθηκε στην ευρωπαϊκή κρίση.

Η Μέρκελ πολιτεύτηκε σαν μια υπερπροστατευτική «μανούλα» που αναγκάζεται να συμμετάσχει στον καβγά για την αποκατάσταση μιας ζημιάς στην πολυκατοικία, ενώ αυτό που την απασχολεί είναι να μην ενοχληθούν τα παιδιά της από την φασαρία και να μην στερηθούν ούτε ένα σεντ από το χαρτζιλίκι τους. Είτε αυτό λέγεται οικονομικός πατριωτισμός είτε «μερκιαβελισμός», όπως επιμένει ο Ούλριχ Μπεκ, το αποτέλεσμα είναι ένα: η Ανγκελα Μέρκελ σάρωσε στις εκλογές. Η Γερμανία είναι δική της – αν δεν είναι η ίδια η Μέρκελ.

popaganda_german elections_2

Ασφαλώς η Ιστορία θα της χρεώσει πολλά. Η απροθυμία της, τα αργά της αντανακλαστικά, η αναποφασιστικότητά της, οι παλινωδίες της απέναντι στην κρίση κόντεψαν να τινάξουν την Ευρώπη στον αέρα. Η εμμονή της στην οικονομική ορθοδοξία, η επιμονή της στην αντίληψη ότι τα παιδιά του γείτονα πρέπει να τιμωρηθούν επειδή κλώτσησαν μια μπάλα κι έσπασαν μια τζαμαρία, δημιούργησαν ένα ψυχολογικό χάσμα που το βάρος ενός φρικτού παρελθόντος κάνει ακόμη πιο δύσκολο να γεφυρωθεί.

Η Ανγκελα Μέρκελ έχει τέσσερα χρόνια μπροστά της για να βάλει ξανά την χώρα της στο κέντρο της Ευρώπης όχι σαν μια ηγεμονική δύναμη αλλά σαν μια λοκομοτίβα που θα οδηγήσει την Γηραιά Ηπειρο στο κέντρο του κόσμου. Αν υποτεθεί ότι αρχίζουμε σιγά σιγά να μαζεύουμε τα απόνερα της κρίσης, η ευκαιρία που της προσφέρεται είναι μοναδική. Το 42,5% της λύνει τα χέρια και με τους σοσιαλδημοκράτες στο πλευρό της μπορεί να πορευθεί στην Ευρώπη χωρίς την γκρίνια των φιλελεύθερων. Η «μούτι» τιμώρησε με το ένα χέρι τα παιδιά των άλλων χαϊδεύοντας με το άλλο τα ξανθά μαλλάκια των δικών της. Αλλά μια Καγκελάριος πρέπει να αποδείξει ότι ξέρει να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό.

Ο Περικλής Δημητρολόπουλος είναι δημοσιογράφος του Διεθνούς τμήματος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ