Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Στάθη Παναγιωτόπουλε πες μας ένα εγκληματικό ανέκδοτο

Η Χρύσα Λύκου γράφει για τη σεξουαλική κακοποίση που δέχτηκε η πρώην σύντροφος του παρουσιαστή κι εξηγεί γιατί η εκδικητική πορνογραφία, δεν είναι πορνογραφία.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Χθες νωρίς το απόγευμα, οι οθόνες κινητών και υπολογιστών γέμισαν με την αποκαλυπτική είδηση που έκανε ο Ηλίας Γκιώνης μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Instagram κι αφορούσε τον Στάθη Παναγιωτόπουλο παρουσιαστή για πάνω από 13 χρόνια της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα, ο οποίος κατηγορείται από πρώην σύντροφο του ότι δημοσίευσε τρία βίντεο και πάνω από τριακόσιες φωτογραφίες της, σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, χωρίς τη συγκατάθεση της, ένα απ’ αυτά μάλιστα ενώ ήταν ακόμη μαζί. Η κοπέλα, τρία χρόνια πριν έκανε μήνυση, κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου του οποίου ο Στάθης Παναγιωτόπουλος απέφυγε τη σύλληψη κι ενώ είχε γνώση της καταγγελίας αρνήθηκε να κατεβάσει το υλικό, ενώ παράλληλα συνέχιζε να ανεβάζει νέα βίντεο από άλλα κορίτσια. Σήμερα βέβαια, και μετά τη δημοσίευση της εγκληματικής του πράξης, ο εν λόγω τύπος όπως είναι αναμενόμενο, ζητά συγγνώμη νιώθοντας απρόσμενα μετανιωμένος μιας και μόλις τον Σεπτέμβρη αποφάσισε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο δηλώνοντας άρρωστος, βολτάροντας παράλληλα στην Αλόννησο.

Γιατί ο Στάθης Παναγιωτόπουλος στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν, κάνει λόγο για «κακή συγκυρία», μια απερισκεψία απ’ την οποία δεν είχε καμία πρόθεση να βλάψει, να προσβάλλει ή να ζημιώσει κανέναν. Κι όλα αυτά τα λέει εξακολουθώντας να μην ντρέπεται.

Με αφορμή λοιπόν την κοπέλα αυτή, που  απ’ το 2016 δίνει μόνη της τη μάχη για την επανάκτηση της ιδιωτικότητας της, είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για το revenge porn ή αλλιώς την εκδικητική πορνογραφία. Αρχικά, είναι καλό να αποσαφηνιστεί ότι όταν αναφερόμαστε σε κάποιο «ροζ βίντεο» το μόνο που κάνουμε είναι να εντείνουμε τη σκανδαλοθηρική διάσταση που επιδιώκεται να πάρει η διαρροή οπτικού υλικού με ερωτικό και σεξουαλικό περιεχόμενο με μόνο στόχο την προσέλκυση του κοινού. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή αυτού του χρώματος μιας και αποκλειστικό σκοπό έχει να προκαλέσει την αίσθηση του πονηρού, ξελαφρώνοντας τους κακοποιητές απ’ το πραγματικό βάρος της εγκληματικής τους πράξης.

Είναι πολύ σημαντικό στο σημείο αυτό να αναφερθεί, ότι ενώ κάνουμε λόγο για εκδικητική πορνογραφία στην ουσία το περιεχόμενο των βίντεο που κυκλοφορούν χωρίς τη συναίνεση των γυναικών που πρωταγωνιστούν, δεν θα έπρεπε να θεωρείται πορνογραφικό μιας και οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν σε αυτά, δεν το δημιούργησαν με σκοπό την διέγερση των θεατών. Πρόκειται για στιγμές ιδιωτικές που βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύθηκαν χωρίς συναίνεση.  

Ζώντας δυστυχώς μέχρι και σήμερα σε μια βαθιά συντηρητική και μισογύνικη κοινωνία, οι γυναίκες που εκτίθενται βίαια και παρά τη θέληση τους, στη συνέχεια στοχοποιούνται κάτω απ’ την ομπρέλα του «τα ήθελε και τα έπαθε», με όλα τα εις βάρος τους  να είναι τελικά και απολύτως αποδεκτά. Πέραν του παράλογου μιας τέτοιας αντιμετώπισης, καταλήγουμε να μη δίνουμε ουσιαστικό χώρο στο τι πραγματικά συντελείται στον ψυχισμό αυτών των υποκειμένων κάθε φορά, έπειτα από μια τέτοια κακοποίση, μια ακόμη μορφή έμφυλης βίας. Τα θύματα τις περισσότερες φορές βυθίζονται στην ταπείνωση, την απώλεια εμπιστοσύνης προς τους άλλους, τον φόβο για τον έρωτα και την κοινωνική απόσυρση που τα απομονώνει δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ευθύνης.

Αυτό που οφείλουμε να κατανοήσουμε, είναι πως η εξάπλωση κι αναπαραγωγή αυτών των βίντεο, αντικατοπτρίζει τις ιδέες του κοινού για το σεξ, το οποίο όλο και πιο συχνά έχει μια τιμωρητική αντιμετώπιση και  χρησιμοποιείται ως πράξη εκδίκησης και εξουσίας. Το revenge porn, κερδίζει έδαφος γιατί υπάρχει ένα κοινό που ασπάζεται τέτοιες αντιλήψεις, αναδεικνύοντας ότι η καταπάτηση και η υποκλοπή είναι ερεθιστική στον πολιτισμό μας.  

Ήρθε η ώρα η ντροπή να αλλάξει μεριά, να βάλουμε τις βάσεις εκείνες που στο κοντινό μέλλον θα αποτινάξουν την επί αιώνες “διαπαιδαγώσηση” που δεχόμαστε μέσα στο πατριαρχικό σύστημα που μεγαλώνουμε, θρέφοντας μας με ενοχή. Να είμαστε εκεί, μέχρι όλες οι θυληκότητες να κατανοήσουν ότι συμπεριφορές σαν του παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλου, είναι σεξουαλική κακοποίση και δεν γίνονται ανεκτές απ’ το σύνολο της κοινωνίας. 

Είμαστε με αυτό το κορίτσι, όπως είμαστε με όλα τα κορίτσια που ντροπιασμένα απολογούνται για την αγάπη και τον έρωτα που ένιωσαν, την εμπιστοσύνη που έδειξαν και που αναζητούν τρόπους και δρόμους ενδυνάμωσης.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.