01 kostaris 5520

για την χιώτικη μπύρα έμαθα από φίλους το περασμένο καλοκαίρι όταν επέστρεψα στο νησί, όλοι έλεγαν οτι την φτιάχνουν δυο καλά παιδιά και την βρίσκεις μόνο σε μπαρ γιατί διατηρείτε στο ψυγείο. ήθελα να την δοκιμάσω και να την βάλω στο παντοπωλείο των γονιών μου. τελικά μετά από μερικές μέρες τους βρήκα. όλη τη χρονιά στο χάος των γραφείων τους κάναμε πολύ ωραίες συζητήσεις, στο τέλος κόλλησα να φτιάξω κι εγώ μπύρα!

02 kostaris 5152

μέρα εμφιάλωσης σήμερα και ο ιάκωβος, ο μάνος, ο διομίδης και ο αντώνης είναι σε διαρκή κίνηση. θα εμφιαλώσουν τέσσερις δεξαμενές των πεντακοσίων λίτρων, δηλαδή γύρω στα πέντε χιλιάδες μικρά μπουκάλια φρέσκιας μπύρας χίου.

ιάκωβος

η καταγωγή μου είναι από τη χίο, μεγάλωσα στην κέρκυρα και την αθήνα, αλλά επαγγελματικά προτίμησα να εργαστώ στη χίο, ήρθα το δυο χιλιάδες τρία, στην αρχή έμενα στο σπίτι της γιαγιάς μου. ασχολήθηκα επαγγελματικά με τους υπολογιστές. με τον μάνο είμαστε φίλοι δεκαπέντε χρόνια από την αθήνα, άφησε τη δουλειά του σε επιχείρηση με ηλεκτρονικά και ήθελε να κάνει κάτι δικό του, το δυο χιλιάδες εννιά ήρθε στη χίο για να ξεκινήσουμε κάτι μαζί. θα μπορούσαμε να φτιάχναμε και νουτνλς, οτιδήποτε… ψάχναμε μια καλή ιδέα, τοπική μπύρα στη χίο δεν υπήρχε οπότε είπαμε: μπύρα! βάλαμε αρκετά δικά μας χρήματα πήραμε και μια επιδότηση που έτρεχε τότε από τον εομμεχ και σιγά σιγά ξεκινήσαμε. 

την πρώτη μπύρα την εμφιαλώσαμε το δύο χιλιάδες δώδεκα. δεν έχουμε σπουδάσει κάτι σχετικό με τη μπύρα, διαβάσαμε πολύ, ψάξαμε πολύ, νομίζω δεν κάναμε τίποτα από αυτά που διδάσκονται στο πανεπιστήμιο για διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά όλα πήγαν καλά. πολύ προσωπική εργασία, κάναμε και αρκετά λάθη, για παράδειγμα το πάτωμα δεν έχει τη σωστή κλήση για να φεύγουν τα νερά.

03 kostaris 5156

μάνος

το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη χίο, είναι ότι είναι νησί, άρα χρειάζεσαι πλοίο! ακόμη δεν έχω ησυχάζει που ζω εδώ, οι γονείς μου ακόμη δεν έχουν έρθει. η δουλειά μας είναι εποχιακή, που σημαίνει ότι δεν έχουμε διακοπές το καλοκαίρι. δουλεύουμε κάθε μέρα πολλές ώρες. από την άλλη στην καρδιά της κρίσης φτιάξαμε μια επιχείρηση που πάει πολύ καλά.

04 kostaris 5138

ιάκωβος

προχωρούμε προσεκτικά με πολύ μικρά βήματα. το καλοκαίρι παράγουμε δώδεκα τόνους μπύρα το μήνα που διατείθετε όλη στην αγορά της χίου αλλά και στην αθήνα και την θεσσαλονική που έχουμε σταθερή διανομή όλο το χρόνο. η αγορά της χίου σχεδόν μηδενίζει το χειμώνα. μέχρι πέρσι δεν είχαμε καν πινακίδα έξω από τη ζυθοποιία και διανομή κάναμε μόνο στην πόλη. εδώ και λίγες βδομάδες κάνουμε διανομή στις παραλίες και στα χωριά όλου του νησιού

05 kostaris 5510

μάνος

η ελλάδα δεν έχει παράδοση στη μπύρα, οι παπούδες μας κρασί και τσίπουρο έφτιαχναν, οπότε ήταν πιο εύκολο να επικρατήσει η lager, ένας ουδέτερος και λίγο πιο οικονομικός στα υλικά τύπος μπύρας, χωρίς ιδιαίτερα αρώματα, που πίνεται εύκολα από όλους.

δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις μεγάλες εταιρίες στην τιμή, μπορούμε όμως στην ποιότητα. έτσι φτιάξαμε μια μπύρα με ιδιαίτερα αρώματα και γεύση. η λέξη φρέσκια νομικά δεν είναι δόκιμη αλλά στην αγορά χρησιμοποιείται για να ορίσει την αφιλτράριστη και απαστεριώτη μπύρα, όπως είναι η δική μας.

06 kostaris 5477

ο μάνος ασχολείτε κυρίως με την ζυθοποίηση και ο ιάκωβος με τα οικονομικά, πολύτιμοι συνεργάτες τους ο διομήδης και ο αντώνης.

περισσότερα για την φρέσκια μπύρα χίου στο chiosbeer.gr και στο facebook.com/chiosbeer

07 kostaris 5405
08 kostaris 5502
09 kostaris 5417
10 kostaris 5540
11 kostaris 5465
12 kostaris 5535