_MG_8624

Η Τζένη είναι μια γυναίκα με πάθος. Μας είπε πολλά πράγματα για την προσωπική της ζωή, πιο πολλά απ’ όσα μπορούσαμε ν’ αντέξουμε.

ΜOYΣΙΚΗ Μπορεί να με έχετε πετύχει κάποιο βράδυ να χορεύω, έξαλλα πλην όμως αλάνθαστα, Macarena, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να με θεωρήσετε πεζή. Έχω, άλλωστε, πέσει και πολύ χαμηλότερα. Παρόλα αυτά, η σχέση μου με τη μουσική έχει περάσει από σαράντα (μετρημένα με ακρίβεια) κύματα. Δεν γνωρίζω ψυχολογικά πώς εξηγείται ο ίδιος άνθρωπος να ενθουσιάζεται το ίδιο με Nina Simone και με Ska P, αλλά να ξέρετε με ζητάνε για πειράματα και ενδεχομένως να πάω. Και κατ’ επέκταση, το ίδιο συμβαίνει και με τα δύο αγαπημένα μου live εκείνο των Vaccines στο Ejekt 2011 και εκείνο του Λουκιανού Κηλαηδόνη στο Ark Festival το 2012.

ΤΑΙΝΙΕΣ Αγαπώ παθολογικά τα θρίλερ. Είτε είναι ψυχολογικά, είτε είναι splatter, είτε είναι torture (αυτά δεν τα πολυθέλω), είτε είναι πολιτικά, είτε είναι action, είτε είναι horror, είτε είναι giallo (αυτά δεν τα ξέρω καλά, αλλά ήθελα να σας εντυπωσιάσω). Το πρόβλημα έγκειται στο ότι είμαι από αυτές που βλέπουν τα θρίλερ με μισόκλειστα μάτια, ταλαιπωρώντας πάντα τους διπλανούς τους με εκφράσεις του τύπου «Τι έγινε τώρα;», «Τη σκότωσε;» ή «Τελείωσαν τα αίματα;». Παρόλα αυτά, έχω και γνώμη και ανακηρύσσω αγαπημένες μου ταινίες τις «Das Experiment», «Η Λάμψη» και «El orfanato».

ΒΙΒΛΙΑ Σύντομο ανέκδοτο. «Ποια ξανθιά νεαρή δημοσιογράφος δήλωσε ότι της αρέσει το διάβασμα; Η Τζένη Μελιτά.» Λέμε όχι στα ρατσιστικοσεξιστικά αστεία, άλλωστε η μοίρα το ‘θελε να γεννηθώ καστανή, και προχωρούμε. Νομίζω ότι δεν έχω αγαπήσει άλλο συγγραφέα στη ζωή μου, όσο τον Μπορίς Βιάν. «Ο Έρως είναι τυφλός», «Ο Aφρός των ημερών», «Έχουν μαύρα μεσάνυχτα» και το «Θα φτύσω στους τάφους σας» είναι τα αγαπημένα μου βιβλία. Κάποια περίοδο έφαγα ένα κόλλημα με τον Ονορέ ντε Μπαλζάκ, αλλά το ξεπέρασα. Μπορίς, δεν θα σου το έκανα ποτέ αυτό.

INTEΡNET Ο λόγος, που κάθε πρωί χρειάζομαι 1.30 ώρα από τη στιγμή που θα ξυπνήσω για να πάω στη δουλειά, είναι το βρωμοinternet. Απαραιτήτως, με τον πρωινό καφέ πρέπει –ψυχαναγκαστικά- να κάνω τα εξής και μάλιστα με την ακόλουθη σειρά:

– ν’ ανοίξω hotmail,

– ν’ ανοίξω το Facebook,

– ν’ ανοίξω πολιτικά sites,

– ν’ ανοίξω το ΥouΤube.

Τότε μόνο, ανοίγει το μάτι μου. Τώρα που ανοίξατε και ‘σεις, ίσως πρέπει να βάζω ξυπνητήρι ακόμη νωρίτερα.

ΣΠΟΡ Υπάρχει ένας αστικός μύθος για μια κοπέλα φίλαθλο του μπασκετικού Ολυμπιακού που ανάγκαζε συστηματικά το σύντροφό της, αν και φανατικός φίλαθλος της ΑΕΚ, να παρακολουθούν από γηπέδου τα κατορθώματα της ομάδας της εντός και εκτός Ελλάδος. Η ίδια κοπέλα φέρεται να γνωρίζει την πραγματική έννοια του pick ‘n roll, ποια ήταν η ακριβής σύνθεση του Ολυμπιακού το 1997 στο Final- 4 της Ρώμης και τι σημαίνει η έκφραση «Του πήρε το πορτοφόλι». Κατά τα άλλα, έκανα μικρή μπαλέτο και συγχρονισμένη κολύμβηση.

TV Κάθε Κυριακή πρωί του χειμώνα σηκώνομαι από το κρεβάτι μου κουκουλωμένη με μια κουβέρτα, φτιάχνω φρυγανιές με βούτυρο και μαρμελάδα φράουλα (η φράουλα είναι προαιρετική μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι), ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω μανιωδώς κινούμενα σχέδια. Τέτοιες στιγμές, αν κάποιος προσπαθήσει να μου θυμίσει πόσο χρονών είμαι, μπορεί να του κόψω και την κυριακάτικη καλημέρα.

ΤAΞΙΔΙ Αν και έχω μανία με την Ικαρία, θα μιλήσω για την Ισπανία, που είναι μόλις κάτι σύμφωνα δρόμος (πολύ κακό αστείο, ώρες- ώρες με χαίρομαι πραγματικά). Το χειμώνα του 2007, αποφάσισα να φύγω μόνη για Erasmus στην Χιρόνα της Καταλονίας. Το ότι δεν γνώριζα ισπανικά δεν φάνηκε να με πτοεί εκείνη την περίοδο.  Μετά από ένα ταξίδι που περιελάμβανε μεταφορές με αεροπλάνο, λεωφορείο και ταξί, φτάνω στην πόλη, όπου έμελε «να σπουδάσω» για τους υπόλοιπους 6 μήνες. Η ώρα είναι 10 το βράδυ και, ενώ τακτοποιούμαι στην εστία του πανεπιστημίου, δύο βιαστικές Γαλλίδες μου δίνουν ένα χαρτάκι με σημειωμένη μια διεύθυνση για ένα σπιτικό πάρτι στο κέντρο της πόλης. Είχα δύο επιλογές. Να συνεχίσω το ξεπακετάρισμα και να πέσω για ύπνο ή να προσπαθήσω να βρω σε μια άγνωστη πόλη ένα πάρτι με άγνωστους ανθρώπους. Έκανα το δεύτερο. Τότε, ακριβώς, ενηλικιώθηκα. Τα υπόλοιπα κατ’ ιδίαν, κύριε Κανελλόπουλε.

Η Τζένη Μελιτά είναι δημοσιογράφος.