Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
18.03.2024

Ευρωπαϊκή χώρα θέλει να στείλει στο Κίεβο βόμβες διασποράς

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει «την άμεση ανάμιξη» των Δυτικών στη σύγκρουση.
Ευρωπαϊκή χώρα θέλει να στείλει στο Κίεβο βόμβες διασποράς

Ευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει να προμηθεύσει με βόμβες διασποράς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς κρίνει πως τα πολύ αμφιλεγόμενα όπλα αυτά —η χρήση των οποίων από τη Ρωσία έχει πυροδοτήσει επικρίσεις— θα ήταν χρήσιμα στα πεδία των μαχών, δήλωσε αξιωματούχος χθες Τετάρτη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ούτε ο ίδιος ούτε η χώρα του, εξήγησε πως η κυβέρνησή του έχει ήδη εγκρίνει την παράδοση και πλέον έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερμανίας, κράτους που εμπλέκεται στην παραγωγή και άρα πρέπει να δώσει άδεια για την επανεξαγωγή τους.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη το Βερολίνο επισημοποίησε πως θα στείλει η ίδια και θα συναινέσει να στείλουν και άλλες κυβερνήσεις βαριά άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό, η ηγεσία του οποίου τα ζητούσε επίμονα εδώ και μήνες.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων.

Η χρήση και η μεταβίβασή τους θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη σύμβαση του Όσλο (2008), που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης.

Όμως το Κρεμλίνο δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση και ο ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονη ανησυχία για τη χρήση τέτοιων όπλων σε κατοικημένες περιοχές αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, οι βόμβες διασποράς έχουν βελτιωθεί και η Δύση πρέπει να στρέψει το βλέμμα «στο μέλλον» σε ό,τι αφορά την υποστήριξη που χορηγεί στο Κίεβο, δηλαδή να προμηθεύσει όπλα ικανά να αποτρέψουν κάθε προέλαση του ρωσικού στρατού.

«Τις ζητούν οι Ουκρανοί. Πρόκειται για νόμιμα όπλα. Οι παράπλευρες απώλειες δεν είναι πλέον τόσο μεγάλες. Ήταν ιδιαίτερα μεγάλες τα χρόνια του 1940 και του 1950· σήμερα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμες», επιχειρηματολόγησε ο ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

«Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει όπλα κάθε είδους που είναι 100 φορές χειρότερα από τις βόμβες διασποράς», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία «πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο».

Ωστόσο η εξασφάλιση της συναίνεσης της γερμανικής κυβέρνησης ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο, αναγνώρισε.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει «την άμεση ανάμιξη» των Δυτικών στη σύγκρουση

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως θεωρεί την υπεσχημένη παράδοση δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία ένδειξη άμεσης και αυξανόμενης αμερικανικής και ευρωπαϊκής ανάμιξης στη σύγκρουση.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε για πρώτη φορά στις χθεσινές ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ότι θα εξοπλίσουν την Ουκρανία με δεκάδες βαρέα άρματα μάχης για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας.

«Υπάρχουν διαρκώς δηλώσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσινγκτον πως η αποστολή διαφόρων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, δεν σημαίνει με κανένα τρόπο την ανάμιξη αυτών των χωρών ή της συμμαχίας σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Διαφωνούμε κατηγορηματικά μ’ αυτό και στη Μόσχα όλα όσα κάνουν η συμμαχία και οι πρωτεύουσες που ανέφερα θεωρούνται άμεση ανάμιξη στη σύγκρουση. Βλέπουμε πως αυτή αυξάνεται».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως τα άρματα μάχης δεν αποτελούν «επιθετική απειλή» για τη Ρωσία και ότι χρειάζονται για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς «να βελτιώσουν την ικανότητά τους για ελιγμούς σε ανοικτό πεδίο».

Η Ρωσία, η οποία άρχισε τον πόλεμο εισβάλοντας στην Ουκρανία πέρυσι στις 24 Φεβρουαρίου, εμφανίζει όλο και περισσότερο τον πόλεμο αυτό ως αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

«Η πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία δείχνει πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προτίθενται να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για να διευρύνουν αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση και έχουν γίνει μέρη σ’ αυτή», φέρεται να δήλωσε σήμερα ο Νικολάι Πατρούσεφ, ένας στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του.

Ο Πατρούσεφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, πως «ακόμη και όταν τελειώσει η ‘θερμή φάση’ της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο αγγλοσαξονικός κόσμος δεν θα σταματήσει τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.