Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.09.2023

Στις 3 Ιουνίου του 1968 γίνεται απόπειρα δολοφονίας με στόχο τον Άντι Γουόρχολ

Η συγγραφέας Βαλερί Σολάνας τραυματίζει σοβαρά το είδωλο της pop art.
Στις 3 Ιουνίου του 1968 γίνεται απόπειρα δολοφονίας με στόχο τον Άντι Γουόρχολ

Στις 3 Ιουνίου 1968 μόλις ο Άντι Γουόρχολ μπήκε στο λόμπι του φημισμένου εργαστηρίου του The Factory, δέχτηκε τρεις πυροβολισμούς από την Βαλερι Σολάνας, καλλιτέχνη που βρισκόταν στον κύκλο των γνωριμιών του και μάλιστα είχε εμφανιστεί στην ταινία του “I, A man”.

Η Σολάνας ήταν γνωστή για την ακραία φεμινιστική της δράση, είχε άλλωστε ιδρύσει μια οργάνωση με τον εύγλωττο τίτλο “SCUM” που λειτουργούσε και ως αρκτικόλεξο για τη φράση “Society for Cutting up Men” και στο μανιφέστο της ομάδας, που η ίδια είχε γράψει, προέβλεπε τη θανάτωση όλων των ανδρών καθώς τους θεωρούσε άχρηστους και περιττούς για τη διαιώνιση του είδους.

warhol-shot

Εκτός από τον Γουόρχολ, τραυματίστηκε ελαφριά και ο κριτικός τέχνης Μάριο Αμάγια. Σε αντίθεση όμως με τον Αμάγια, ο Γουόρχολ υπέφερε από τα τραύματά του μέχρι το τέλος της ζωής του και μάλιστα ήταν αναγκασμένος να φορά κορσέ.

Η Σολάνας παραδόθηκε μόνη της στις αρχές και δήλωσε ότι στράφηκε κατά του Γουόρχολ «γιατί έλεγχε όλη τη ζωή της». Διαγνώστηκε σχιζοφρενής και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με παράλληλη νοσοκομειακή φροντίδα.

warhol-shot1
warhol-shot3
warhol-shot5
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.