Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΔΑ

Η νέα συλλογή naked summers μας κάνει να ονειρευόμαστε νησιά και αμμουδιές

T-shirts, tote bags και παρεό μετατρέπονται σε καμβά στα χέρια της Χριστίνας Μανδηλάρη, η οποία αποτυπώνει πάνω τους, όλα αυτά που αποτελούν το ελληνικό καλοκαίρι.

Η ενασχόληση της Χριστίνας Μανδηλάρη με την τέχνη ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Η ίδια λέει πως είχε πάντοτε την ανάγκη να ζωγραφίζει, να πλάθει, να σχεδιάζει, να τυπώνει και να δημιουργεί ιστορίες με χρώματα και υλικά. «Νιώθω πως έτσι μπορώ να μοιράζομαι ένα κομμάτι του εαυτού μου με τους γύρω μου», λέει χαρκτηριστικά. Από αυτήν της την ανάγκη προέκυψε και το brand naked summers, το οποίο μετρά επίσημα μόλις έναν χρόνο ζωής, αλλά φαίνεται πως έχει αποκτήσει ήδη το δικό του φανατικό κοινό.

«Η ιδέα του brand προέκυψε από ένα σκίτσο που δημιούργησα το 2018 όταν ακόμη ζούσα στο Βερολίνο. Πρόκειται για το σχέδιο beach life, το οποίο απεικονίζει μια γυναίκα γυμνή να απολαμβάνει τον απογευματινό ήλιο. Είναι ένα σχέδιο που εξέφραζε υποσυνείδητα τη δική μου επιθυμία να βρίσκομαι κοντά στη θάλασσα». Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια ακολούθησε μια σειρά σκίτσων με το ίδιο θέμα που απεικονίζουν λουόμενους ερωτευμένους είτε με το σύντροφό τους, είτε με το ίδιο το καλοκαίρι και έτσι συντέθηκαν οι πρώτες ιστορίες του naked summers τις οποίες αποτύπωσε με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας σε υφάσματα. «Παρόλο που η απασχόλησή μου με τα καλλιτεχνικά και η ανάγκη μου για δημιουργικότητα ήταν διαρκής, δεν παρακολούθησα ποτέ καλλιτεχνικές σπουδές και για χρόνια η επαγγελματική μου πορεία ήταν διαφορετική από αυτό που πραγματικά ήθελα. Αυτό άλλαξε με το ξέσπασμα της πανδημίας όταν αποφάσισα πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην κάνεις αυτό που αγαπάς, άφησα τη δουλειά μου στο Βερολίνο, επέστρεψα στην Ελλάδα, αφοσιώθηκα στο naked summers και άρχισα να εργάζομαι αποκλειστικά ως επαγγελματίας καλλιτέχνης, με όλα τα ρίσκα και την χαρά που μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση», εξηγεί η Χριστίνα Μανδηλάρη.

 Όλα τα σχέδια του naked summers είναι ζωγραφισμένα και τυπωμένα στο χέρι χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο της μεταξοτυπίας. Υφάσματα και καθημερινά αντικείμενα μετατρέπονται έτσι σε καμβάδες που διηγούνται ιστορίες ατέλειωτων ελληνικών καλοκαιριών. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως οικολογικά και η παραγωγή γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, είτε σε πολύ μικρές ποσότητες είτε κατόπιν παραγγελίας. 

Ο έρωτας μοιάζει να πρωταγωνιστεί σε κάθε κομμάτι των naked summers, καθώς για την Χριστίνα Μανδηλάρη, οι άνθρωποι και τα συναισθήματά τους αποτελούν τη μεγαλύτερη έμπνευση. «Όλες οι παραστάσεις του naked summers είναι στιγμές που έχουμε ζήσει, ονειρευτεί, τραγουδήσει και διαβάσει, είναι στιγμές και συναισθήματα στα οποία όλοι έχουμε μερίδιο. Οι μεγαλύτερες επιρροές μου είναι η ζωή στην Ελλάδα και τα καλοκαίρια δίπλα στη θάλασσα, τα ποιήματα, οι μελωδίες του Χατζιδάκι, οι μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι, οι μυρωδιές του καλοκαιριού, οι βόλτες… όλα αυτά σε συνδυασμό με τις σπουδές μου στην Κλασική Αρχαιολογία και την εντατική μελέτη των αρχαιοελληνικών δημιουργημάτων διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τον ψυχισμό και κατά συνέπεια την αισθητική μου». 

Το naked summers είναι ένα project με ελπιδοφόρο μήνυμα. Τα χρώματα, οι παραστάσεις, οι ιστορίες, οι χειρονομίες και η απόδοση των μορφών έχουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα.

«Αυτό το μήνυμα είναι διάχυτο στην τρέχουσα συλλογή SUN RITUALS SS21 η οποία είναι αφιερωμένη στον θεό Ήλιο, την πηγή ζωής και φωτός, που συντροφεύει τις πιο λυρικές στιγμές δίπλα στη θάλασσα. Σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών, την αναγέννηση της φύσης και της ψυχής».

Για την Χριστίνα Μανδηλάρη είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μεταξύ δημιουργού – αγοραστή και να διαλέγουμε πράγματα τα οποία να είναι φτιαγμένα με αγάπη και υπευθυνότητα προς τους γύρω μας και το περιβάλλον. «Οι δημιουργίες που διαλέγουμε για ρούχα ή αξεσουάρ είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους γύρω μας. Είναι μια ξεχωριστή και πολύ προσωπική μορφή έκφρασης, όπως ξεχωριστή είναι και η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Οι υπερκαταναλωτικές τάσεις και το fast fashion που κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες στην αγορά δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες τις εποχής μας, τόσο σε κοινωνικό-πολιτιστικό όσο και σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο». 

Όσο για το πως φαντάζεται φορεμένα τα κομμάτια της νέας συλλογής, η Χριστίνα Μανδηλάρη απαντά πολύ φυσικά, πως θέλει «τα σχέδια του naked summers να συντροφεύουν αυτούς που τα διαλέγουν στις πιο ξεχωριστές τους στιγμές και να λειτουργούν ως μικρές αποδράσεις της καθημερινότητας που φέρνουν στο νου στιγμές καλοκαιριού. Το styling το αφήνω καθαρά στο μοναδικό στυλ του καθενός. Και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν μου στέλνουν φωτογραφίες ή βλέπω δημοσιεύσεις στα social media».

Website: naked summers
Instagram: naked_summers
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.