Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΔΑ

Κάθε κομμάτι naked summers είναι μια μικρή ωδή στο ελληνικό καλοκαίρι

Με καμβά της t-shirts και tote bags, η Χριστίνα Μανδηλάρη ζωγραφίζει τα σκίτσα της στο χέρι και τα τυπώνει με την τεχνική της μεταξοτυπίας σε οικολογικά υφασμάτα, φτιάχνοντας «τα απαραίτητα» του καλοκαιριού.

Μοναδικότητα, τέχνη και σεβασμός προς το περιβάλλον. Αυτές οι τρεις αξίες περιγράφουν τη φιλοσοφία ενός νέου εγχειρήματος που, αν και επίσημα μετράει μόλις δύο μήνες ζωής, ήταν πάντοτε ένα κομμάτι στη φαντασία της Χριστίνας Μανδηλάρη. Έχει ασχοληθεί με την κεραμική, τη ζωγραφική και τη  φωτογραφία μέχρι να βρει την τελική μορφή έκφρασή της και να δημιουργήσει το naked summers

Πριν από ένα χρόνο παρακολούθησε ένα σεμινάριο μεταξοτυπίας κι έμαθε να τυπώνει τα σκίτσα της σε ύφασμα. «Πάντα έψαχνα τον τρόπο να μοιράζομαι την τέχνη μου με τους γύρω μου και η ιδέα του να φοράει κάποιος ένα μου δικό έργο με ενθουσίασε». Προορισμένο για t-shirt, το πρώτο της σκίτσο απεικόνιζε μια γυναίκα γυμνή, ξαπλωμένη στην παραλία ένα απόγευμα καλοκαιριού. «Εκείνη τη γλυκιά ώρα που φεύγουν όλοι, ο ήλιος ξεκινάει να πέφτει και ακούγεται μόνο το κύμα και το δροσερό αεράκι. Υποσυνείδητα, το σκίτσο αντικατοπτρίζει τη δική μου επιθυμία να βρίσκομαι στην παραλία εκείνη την ώρα, κάθε μέρα». 

Έτσι γεννήθηκε μια σειρά σκίτσων που αποτελούν την πρώτη συλλογή του naked summers. Απεικονίζουν φιγούρες λουόμενων, «ερωτευμένων -είτε με το ταίρι τους είτε με το ίδιο το καλοκαίρι- και προορίζονται για όλους τους λάτρεις του καλοκαιριού», εξηγεί η σχεδιάστριά τους. Τα σκίτσα του naked summers είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και τυπωμένα με την παραδοσιακή τεχνική της μεταξοτυπίας. Με σεβασμό στο περιβάλλον, όλα τα υλικά και τα υφάσματα είναι οικολογικά και η παραγωγή γίνεται πάντα κατόπιν παραγγελίας. 

Εμπνευσμένα από τον έρωτα και το ελληνικό καλοκαίρι, τα σχέδιά της Χριστίνας Μανδηλάρη ακροβατούν ανάμεσα σε εικόνες από ελληνικές ταινίες των 6ο’s και τις μελωδίες του Χατζιδάκι, «το γαλάζιο χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, τη μυρωδιά του αντηλιακού, στίχους από ποιήματα, την αίσθηση του ήλιου που καίει το σώμα στην παραλία και τον ήχο των κυμάτων», όπως περιγράφει. Η ιστορία πίσω από κάθε σχέδιο της περιγράφεται από τον τίτλο του. 

Για την ίδια, «καλοντυμένοι» είναι εκείνοι που καταφέρνουν να εκφράσουν τη μοναδική τους προσωπικότητα, την κουλτούρα και τις αναφορές τους μέσα απ’ το ντύσιμο τους. Καθώς κάθε κομμάτι naked summers είναι μια μικρή ωδή στο καλοκαίρι, από τη στιγμή που όλοι έχουμε ένα νησί, μια παραλία, ένα ηλιοβασίλεμα, μια στιγμή ερωτική κάτω από τον ήλιο να θυμόμαστε, τα naked summers μπορούν να μας συντροφεύσουν ανεξαρτήτως στυλ κατά την εμπνεύστρια τους. 

Όπως και στην ιδέα της Χριστίνας Μανδηλάρη, οι tote bags και t-shirts φαίνεται να προτιμούνται από τους νέους σχεδιαστές. Το υλικό τους επιτρέπει πολλών ειδών επεξεργασία και μεταποίηση και η κατασκεύη τους δίνει χώρο για την δημιουργία. Είναι αντικείμενα ουδέτερα και εύπλαστα, «πρώτες ύλες, όπως μια κόλλα λευκό χαρτί, που παίρνει ζωή και μορφή, αποκτά σκοπό και μετατρέπεται σε σκίτσο, κολάζ, ποίημα, σκονάκι, σαΐτα μετά από επεξεργασία». 

Η σχεδιάστρια των naked summers, Χριστίνα Μανδηλάρη.

Από την άλλη είναι τα «απαραίτητα», όλοι έχουμε από ένα- ή παραπάνω, τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και απευθύνονται σε όλους. Η μόδα τα αποκαλεί κομμάτια “basic”. Όμως,  στο naked summers και για τη Χριστίνα Μανδηλάρη, οι λευκοί αυτοί καμβάδες είναι μια ευκαιρία να έχουμε μαζί μας καθημερινά ένα κομμάτι τέχνης, «ένα κομμάτι του εαυτού μας, ένα κομμάτι του καλοκαιριού».

Περισσότερες πληροφορίες για τα naked summers θα βρείτε εδώ.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.