665699

Τα JRPG είτε τα λατρεύει κανείς, είτε τα μισεί. Είναι απ’ αυτά τα είδη παιχνιδιού που ενδιάμεση κατάσταση δεν υπάρχει. Με αυτό κατά νου, αντιλαμβάνεστε ότι η περίπτωση του Final Fantasy XV είναι κομματάκι ιδιάζουσα, αν και αυτό το γνωρίζει έτσι κι αλλιώς κάθε φίλος της σειράς: τίτλος που ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2006 για να φτάσει να κυκλοφορήσει –οριακά- μια δεκαετία αργότερα, είναι… περιπτωσάρα όπως και να το κάνουμε! Τα πλάνα της Square Enix αναφορικά με το παιχνίδι ήταν μεγαλεπήβολα αφού η ιαπωνική εταιρεία σχεδίαζε να λανσάρει μαζί του μια σειρά επιπλέων “media” όπως mini & mobile games, εμπειρίες VR, ακόμα και CGI ταινία! Το Final Fantasy XV θα αποτελούσε τον πυρήνα ενός οικοσυστήματος, κάτι που σε έναν βαθμό συμβαίνει –παρά τις συνεχείς αναβολές στην ημερομηνία διάθεσής του. Σε ποιους όμως απευθύνονται όλα αυτά;

Αυτή είναι και η ερώτηση του εκατομμυρίου σε ό,τι αφορά το Final Fantasy XV, ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκε από Ιάπωνες για Ιάπωνες ή έστω όσους ασπάζονται την κουλτούρα τους. Το –κατ’ ευφημισμό- 15ο κύριο επεισόδιο μίας από τις γνωστότερες σειρές JRPG μολονότι επιδιώκει φιλότιμα ένα άνοιγμα προς το διαφορετικών ηθών και απαιτήσεων δυτικό κοινό, εντούτοις παραμένει πιστό στις αρχές του είδους του. Με λίγα λόγια, αν δεν είστε φαν της σειράς, των JRPG ή έστω των anime και των manga, ώστε να έχετε ένα σημείο αναφοράς για να ξεκινήσετε, να εκτεθείτε τέλος πάντων σε κάτι γνώριμο, δύσκολα θα κολλήσετε μαζί του. Σε αυτό δεν βοηθούν ούτε το στόρι, ούτε οι χαρακτήρες, αφού οι μεν ερμηνείες μοιάζουν βγαλμένες από ταινία του Ξανθόπουλου (τέτοιο δράμα ούτε ο Φώσκολος), ο δε τρόπος που γίνεται το «πάντρεμα» του πραγματικού κόσμου με φανταστικά τέρατα και μάχες, είναι τελείως «απωανατολικός».

final-fantasy-xv

Αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως το Final Fantasy XV είναι κακό. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού τα γραφικά είναι εντυπωσιακά, οι μάχες άκρως ενδιαφέρουσες, απόρροια του βάθους στον τομέα του gameplay ενώ όσο προχωράτε στο παιχνίδι, το levelling και η ανάπτυξη του χαρακτήρα γίνονται ολοένα και καλύτερα. Αυτό το τελευταίο αποτελεί τεράστια παγίδα αφού στις πρώτες του ώρες, ο τίτλος της Square Enix μοιάζει ανεπαρκής: θα χρειαστεί μπόλικο κουράγιο για να συνεχίσετε ακόμα κι όταν τα πάντα θα δείχνουν μουντά και άνευ ενδιαφέροντος, όμως να ξέρετε ότι η επιμονή σας θα ανταμειφθεί. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται την ύπαρξη και τη χρήση της μαγείας το παιχνίδι είναι υποδειγματικός με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν τα “summons”.

final-fantasy-xv-1-1280x720

Ο δε κόσμος του θυμίζει σε μεγάλο βαθμό MMORPG αφού είναι τεράστιος με πολλά και διάφορα που θα σας τραβήξουν μακριά από την ολοκλήρωση του βασικού σεναρίου: αν εστιάσετε στο τελευταίο σας περιμένουν 30 ώρες παιχνιδιού, ωστόσο το Final Fantasy XV προβλέπεται να σας κρατήσει απασχολημένους για πολύ περισσότερο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, όπως προείπαμε, να σας αρέσει ο ιαπωνικός τρόπος ψυχαγωγίας (ιδανικά), τα JRPG (ιδανικότερα) ή η σειρά (το τέλειο). Σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα καταλάβετε και θα εκτιμήσετε τα όσα το Final Fantasy XV έχει να σας προσφέρει –εν τοιαύτη περιπτώσει προτιμήστε το Final Fantasy XIII.

http://youtu.be/Gmafy_Kllls

#instareview: ένα “hardcore” Final Fantasy που εδέησε να κυκλοφορήσει επιτέλους. Το καλύτερο δώρο για τους φίλους της σειράς, του είδους και μόνον αυτούς.

Βαθμός δυσκολίας

vathmos-dyskolias-high

Δεν είναι εύκολο αλλά λογικά κάποιος που αρέσκεται στα JRPG δεν θα δυσκολευτεί να βρει τα πατήματά του, παρά το χάος που επικρατεί στις μάχες.